Sosyal Ağlarda Sahte Kimlik Oluşturma
Kimliğinizi sosyal ağlarda olduğundan değerli görüyorsanız, gerçekte kendinize çok az benzeyen bir sanal bir karakter oluşturursunuz. Sosyal ağlarda sahte kimlik oluşturmanın sonuçları nelerdir? Artan hayal kırıklıkları ve kafa karıştırıcı bir kimlik riski, bunlar içinden sadece ikisidir.
Sanal dünya sizi diğer insanlarla etkileşime girecek bir karakter yaratmaya davet eden bir alandır. Sosyal ağlarda ilgi arama, bugünlerde pek çok insan için kazanç. Bu ağlar, insanların şov yaptıkları ve olmak istedikleri kişi rolünü oynadıkları yerlerdir.
Sanal dünyanın tam tersi gerçek dünya değildir, içinde yaşadığımız şu anki dünyadır. İnternette çoğu zaman insanların gerçekte nasıl olduğunu görmüyorsunuz. Öyle ya da böyle, herkes insanların görmesini istemediklerini gizlemekte ve onlara yalnızca istediklerini göstermekte özgürdür. Bu aynı zamanda fiziksel yaşamımızda da ortaya çıkar, ancak çevrimiçinde olduğu kadar büyük değildir. Sosyal ağlarda neredeyse her şey gösterilebilir.
Bu nedenle, temelde yaratıcı ve eğlenceli olabilecek bir şey kolayca oldukça sorunlu bir mesele haline gelebilir. Bu, sosyal ağlarda belirli bir tür insan olduğunuzu göstermek istediğinizde ortaya çıkabilir. Kendinizi o kişiye dayandırmaya başlar ve gerçek kimliğinizle ilgili kafanız karışır.
Sosyal ağlarda sahte kimliğimiz
Sosyal ağlarda sahte bir kimlik oluşturmak kolaydır. Orada bulduğunuz diğer insanlara ve gerçek zamanlı olarak her şeyi söyleyebilirsiniz. Ancak, o kişinin söylediklerinizin doğru olup olmadığını doğrulama yolu yoktur. Aynı şey çevrimiçi yayınladığınız her şey için de geçerlidir.
Sosyal ağlarda öne çıkmak bir şey, ama gerçek dünyada bunu yapmak tamamen farklı bir şeydir. Sanal gerçeklik, bir kişinin gerçek durumuna erişmenize ve gerçekte neye benzediklerini görmenize izin vermez. Ayrıca birisinin sözlerini, gerçekte oldukları kişiye dair kendi algınızla etkili bir şekilde karşılaştırmanıza da izin vermez.
Gerçek kimliğiniz konusunda son derece esnek olmanız için tüm koşullar vardır. Farkında değilsiniz ama sonunda ideal kişiliğinizi temsil eden bir karakter yaratıp sergiliyorsunuz. Kendinize dair bu sahte imajı yarattıktan sonra onu geliştirmeye, tanıtmaya ve süslemeye başlarsınız.
Onay ve hayranlık
Sosyal ağlarınızda oluşturduğunuz kimlik, her zaman “en iyisini” sergiler. Paylaştığınız her şey hakkında geri bildirim alırsınız. Bazıları çok “hoşlanır”, ancak bazıları fark edilmeden geçer gider. Kimliğinizin hangi yönlerinin en çok sevildiğini ve çevrimiçi “arkadaşlıklarınız” tarafından onaylandığını kademeli olarak öğrenirsiniz.
Bir imaj sergilemek ve sosyal ağlarda sahte bir kimlik oluşturmak aynı zamanda “sosyal pazarda” başkalarıyla rekabet etmenin bir yoludur. Bazı insanlar sanal dünyalarına o kadar kapılır ki, etraflarındakileri yargılamaya başlarlar. Bu şekilde bazı yapay, ancak kırılgan bağlar oluşturabilirler.
Sosyal ağlarda belirtilen onay ve hayranlık, çoğu zaman gerçek tanınırlıktan kaynaklanmamaktadır. Daha ziyade mümkün olduğu kadar çok beğeni ve takipçi edinmekle alakalıdır.
Yaygın olarak “influencer” adıyla bilinen pek çok İnternet ünlüsü bunlardan kaynaklanmaktadır. “Kişilik piyasasında” en çok alıntılananlar onlardır. Söylediklerine göre, günlük olarak yerlerine yenileri gelir veya onaylanırlar.
Kendini aldatma asıl sorundur
Sosyal ağlar kar elde etmek için yapılır. Kendi başlarına, ne iyi ne de kötülerdir. Ancak, insanların mahalle baskısının etkisini artırabileceği ve her zaman insanlar ya da toplumlar için yapıcı veya zenginleştirici olmayan “trendleri” pekiştirebilecekleri verimli bir zemindir.
Ayrıca, insanların gerçekten önemli olan şeyleri sık sık önemsizleştirdikleri yerlerdir. Günlük olarak, açık bir biçimde birleştiriciliğinden çok ayrıştırıcı olduğunu görmek mümkündür. Düşüncelerin mikro diktatörlüğünü teşvik ediyorlar ve gerçeğe bağımsız bir yaklaşım oluşturacak kadar kendine güvenmeyen insanlar için bu, aldatıcı ve hatta sahte kimliklerin yaratılmasına yol açıyor.
Sosyal ağlar da bizi kolayca şartlandırabilecek yerlerdir. Kendinizi göstermek ve sosyal ağlarda sahte bir kimlik oluşturmak, gerekenden daha fazla beklenti ve duygu yaratan bir şey olabilir. Bazı insanlar bir şeyleri post ettiklerinde ve fark edilmediğinde bu durumu çok sinir bozucu buluyorlar.
Yine de burada büyük ve ironik bir çelişki vardır. Bunu yaparak, kendinizi gerçek çevrenizden ve gerçek kimliğinizden soyutlarsınız.
Bu ağlarda yorum yapmak ve bir şeyler paylaşmak, başkalarıyla bağlantı kurmanın başka yollarıdır. Kendinizi sosyal ağlara çok fazla kaptırırsanız, o zaman gerçek kimliğinizi çarpıtır ve daha derin dostluklar kurmanın ve gerçek halinizi ifade etmeye dair değerli fırsatı reddedersiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ruiz, V. R., Oberst, U., & Carbonell-Sánchez, X. (2013). Construcción de la identidad a través de las redes sociales online: una mirada desde el construccionismo social. Anuario de psicología, 43(2), 159-170.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.