Logo image
Logo image

Sosyal Ağlarda Fenomen Olgusu

3 dakika
Pazarlama sektöründeki fenomen olgusu hem tüketiciler hem de işletmeler açısından viral bir durumdur. Tüketiciler, güvenlerini onlara güven telkin eden ve onları kişisel olarak tanımasalar da bir ürünü satın almaları için onlara argümanlar sunan birine vermeyi tercih ederler.
Sosyal Ağlarda Fenomen Olgusu
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Patricia Grande Yeves
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Küreselleşme sosyal ağlarda fenomen olgusunun gelişmesine yol açmıştır ve hatta insanların pazarlama konseptini anlama şeklini dahi etkilemektedir. Reklam doygunluğu sosyal ağların yaşadığı altın çağa ekleme yapmış ve paradigmayı değiştirmiştir, bu da şirketlerin tüketicilerine erişebilmek için eylemlerini tekrar düşünmek zorunda kalmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, fenomen figürü ortaya çıkmıştır.

Bir fenomen, bir sosyal medya hesabı ve etkileyebileceği bir takipçiler topluluğu olan bir kişidir. İnsanlar bu kişileri, daha güvenilir bir mesaj sunmayı amaçlayan şirketlerin pazarlama stratejisinde yeni aktörler olarak değerlendirmektedir.

Fenomen denen kişiler geleneksel ünlüler olabilir, ancak markanın mesajı için daha fazla segmentasyon sağlayabilen blog, YouTube ve Instagram hesabı olan kişiler de buna dahildir. Bu kişiler ayrıca markaların niş pazarlarına doğrudan ulaşmalarına da yardımcı olurlar. Bundan dolayı, şimdi son derece alakalı bir yerde durmaktadırlar.

Sosyal ağların ortaya çıkışı, herhangi bir kullanıcının görüşünün ideolojik bir akım üretip yeni bir dil oluşturabileceği bir panorama yaratmıştır. Bu yazının hedefi, 1000 milyon euroyu aşan bir harekete neden olan bu olguyu incelemektir. Bu, dünya çapında 20 milyondan fazla insanın çalıştığı bir alandır.

“Dünyaya bir iyilik yapın ve harikalığınıza inanın.”

– Kino MacGregor (@kinoyoga)

Sosyal Ağlarda Fenomen Nedir?

Hepimizin az ya da çok birilerini etkileme kapasitesi olsa da, bir fenomen belirli bilgileri daha fazla etki çemberine iletme becerisine sahiptir. Bu insanlar çok sayıda online topluluğa, medyaya, diğer fenomenlere ve en önemlisi de nihai tüketiciye ulaşırlar.

İletişim kurabilme ve takipçileri ile bağlantılarını sürdürebilme becerileri, temel yetenekleri arasındadır. Fenomen kendi dinleyicilerini ve bu insanların kullandığı dili bilmelidir. Çünkü, mesajlarını nasıl adapte etmeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Fenomenlerin iletişim modelinin çift yönlü olduğunu ve diyalog kurulabilecek bir alan oluşturduğunu unutmayın.

Bundan dolayı, aynı zamanda güven ve karşılıklılık inşa etme kapasitesine de sahiptirler. Bu, yakınlık iletme ve kalıcı ilişkiler kurma yeteneğidir. Bunun nedeni, takipçileri ile empati kurup onlarla benzerlik göstermenin onları etkilemenin anahtarı olmasıdır.

Tabii ki, bunun mesajlarını tutarlı tutarken belirli bir konu hakkında önemli bilgileri sunmak ile ilgili bir kısımı da vardır. Bu nedenle, işlerindeki son derece pozitif bir nokta potansiyel alıcıların reklamını yaptıkları ürünler hakkında sorması olası olan soruları nasıl öngöreceklerini bilmeleridir.

Bir trend yaratabilme yeteneği bir fenomenin ana özelliğidir. Bu kişi olası bir müşteriyi bir ürünü satın almaya, tüketmeye ve önermeye ikna edebiliyor olmalıdır. Ve bunların hepsi için, fenomenin hikaye anlatmak ve içerik üretmeye dair (videolar, resimler, yazılar ve fikirler) iyi bir yeteneği olmalıdır. Bunların hepsini de belirli bir kalite seviyesini sabit tutarken ve ulaşmak istedikleri grubun ilgisini çekerken yapmalıdır.

Fenomen Olgusu – Dolandırıcılık ve Rakamlar Arasında

Bu olgunun tehlikelerini de vurgulamamız gerekir, çünkü bu insanların cehaletinden yararlanmayı son derece kolay hale getirir. Bunun tehlikelerini gösteren iki durumu aşağıda görebilirsiniz:

Paradigmatik bir hikaye, Instagram fenomeni Arii’nin hikayesidir. Arii 2.6 milyondan fazla takipçisi olan ve bir kıyafet koleksiyonu yaratmaya karar vermiş, ancak 36 tişörtten fazlasını satamamış bir kızdır.

  1. Bu, kişinin sahip olduğu takipçi sayısının her zaman sadık bir kitle ya da potansiyel müşteriler anlamına gelmediğinin gerçek bir kanıtıdır. Örneğin, sahte bir fenomen haline gelmek için takipçi satın almanıza olanak tanıyan araçlar vardır.
  2. Bir diğer dikkat çekici örnek ise birden fazla fenomen tarafından reklamı yapılan Fyre Festivali idi. Bir plaj, süper modeller ve Bahamalar’da Pablo Escobar’a ait olan bir adadan oluşuyordu. Biletler 4.000 Euro’dan satıldı. Bundan dolayı, tüm biletler 48 saat içerisinde satılmıştı. Ancak, bunların hepsi hava cıvaydı.

Ancak, bu tehlikelere rağmen, 2016’da Twitter tarafından yapılan bir çalışmaya göre tüketicilerin %49’u sosyal ağlardaki fenomenlerden satın alma tavsiyesi aramaktadır. Buna ek olarak, kişilerin %20’si aldıkları ürünleri bir fenomenin attığı tweet’leri gördükten sonra satın aldıklarını söylemiştir.

Bu çalışma ayrıca bu pazarlama tipinden en çok etkilenen alanların siyaset, toplum ve moda olduğunu da göstermiştir. En sık kullanılan sosyal ağlar Facebook, Twitter ve Instagram’dır.

Some figure

Sonuç Olarak

Bundan dolayı, pazarlama için fenomenlerin kullanılması olgusunun hem tüketiciler hem de işletmeler için viral bir durum olduğu söylenebilir. Tüketiciler, güvenlerini onları kişisel olarak tanımasalar da bir ürünü satın almaları için onlara argümanlar sunan birine vermeyi tercih ederler. Bu sebepten işletmeler, tanıtım ve iletişim stratejilerinde fenomenleri de dahil eden yeni bir pazarlama stratejisine para ve zaman yatırmayı tercih etmişlerdir.

Ancak, bir marka için en uygun fenomeni seçmek önemlidir. Aksi takdirde kaynaklar ile işe yaramaz bir yatırım yapılmış olacaktır. Ayrıca, şirketler de markaya olan güvenlerini kaybedecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Biblioteca Unirioja, https://biblioteca.unirioja.es/tfe_e/TFE004079.pdf
  • El País, https://smoda.elpais.com/moda/influencers-engano-marcas-pierden-millones-euros/
  • ABC, https://www.abc.es/tecnologia/redes/abci-instagram-adios-farsa-influencer-falso-fenomeno-entra-fase-madurez-201907250210_noticia.html

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.