Sonuçlar Epistemoloji Kökenli Olduğunda
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Muhtemelen epistemoloji terimini daha önce duymuşsundur. Kelimenin kendisinin karmaşıklığı önemli görünmesini sağlar ve öyledir de. Bir çok insan bu terimi incelemiş ve tartışmıştır. Fakat epistemoloji nedir? Epistemoloji, bilgiyi inceleyen felsefenin dalıdır.
Bilgi, doğru olarak kabul ettiğiniz bilgi ve gerçeklerdir. Ancak, bazı şeyleri doğru olarak kabul ederseniz, bu diğer şeylerin yanlış olduğuna inandığınız anlamına gelir. Bu nedenle, epistemoloji bilgiyi doğrulayan kriterlere odaklanmaktadır.
Bunun tam tersi epistemisit denilen bilginin imhasıdır. Epistemisitin tarihten bir örneği, insanların kadınları cadı olduklarını düşünmeleri nedeniyle yakarak öldürmesidir. Gerçek şu ki bu kadınları iktidarda olanların fikirlerine ve inançlarına inanmadıkları için yakmışlardır. Bu bilgiyi yok etmek için, “cadıları” öldürdüler.
Epistemolojik bilgi türleri
Epistemoloji bilgi çalışmaları. Daha açık olmak gerekirse, nasıl bir bilgi edinildiği çalışılmaktadır. Başka bir deyişle, bilgi edinmek için hangi kriterleri takip etmek gerektiği çalışılır. Epistemoloji aynı zamanda “doğruluk”, “nesnellik”, “gerçeklik” ve “meşrulaştırma” gibi kavramları da tanımlar. Dolayısıyla, epistemoloji, diğer şeylerin yanı sıra bilimin ne olduğunu tanımlamak için de faydalıdır.
Neyin bilgi olduğunu, neyin olmadığını bilmek için, önce herhangi bir evrensel gerçeğin anlaşılmasının mümkün olup olmadığını kendinize sormanız gerekir. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorsanız, şüpheci olursunuz. Bazı evrensel gerçeklerin var olduğunu düşünüyorsanız, iki yeni soru ortaya çıkar.
İlk soru, bu gerçeği nasıl bulabileceğinizdir. Duyularınızı kullanarak ona ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız, o zaman bir ampiristsiniz. Öte yandan, gerçeği aklınıza kullanarak gelebileceğinize inanıyorsanız, rasyonalistsiniz.
İkinci soru gerçeğin nesnesine işaret eder. Bu hakikatin amacının sizin içinizde olduğuna inanıyorsanız (örneğin, bir şey hakkındaki fikriniz) o zaman idealistsiniz. Ancak, gerçeğin nesnesi dışsal bir gerçeklikse, o zaman bir realistsiniz.
“Televizyonun yarattığı epistemolojinin yalnızca baskı temelli bir epistemolojiden aşağı olmakla kalmadığını, tehlikeli ve saçma olduğuna inanıyorum.”
– Neil Postman
Bir epistemoloji yerine bir başkasını tercih etmenin etkileri
Psikolojide, diğer bilimlerde olduğu gibi, epistemolojik bir bakış açısına sahip olmak önemlidir. İnsanlar genellikle bilim adamlarının duyularını kullanarak bilgi edindiğine inanırlar. Yani bilim adamlarının hepsinin ampirik olduklarına inanırlar. Dahası, onlar gerçekçidir. Gerçeğin dış gerçeklikte yattığına inanırlar.
Ancak, tüm bilimler bu pozisyonu paylaşmaz. Yorumlama, yapılandırmacılık ya da hümanizm gibi düşünce okulları vardır. Bunların hiçbiri makalede daha önce bahsettiğimiz epistemolojik sorulara aynı cevapları vermez. Pozitivizm ve post-pozitivizm ise önceki paragrafta bahsettiğimiz epistemolojiye daha yakındır. Sonuç olarak, hangi epistemolojinin doğru bilgi sunan epistemoloji olduğu konusunda bir tartışma vardır.
Çünkü bu düşünce okullarının her birinden gelen bilgi farklıdır. Çok fazla ortak noktaları olsa da, bilgi edinme yöntemleri veya kullanılan metodolojiler farklı olacaktır. Sonuç olarak, bir düşünce okulunun bilgisi bir başkası tarafından reddedilebilir.
Psikolojide çıkarımlar
Epistemoloji, cevapsız bir akademik tartışmadan başka bir şey değildir. Ancak bu günlerde sağlık ve zindelik ile ilgili bir tartışma var. Bu tartışma, homeopatik ilaç gibi alternatif tedaviler etrafında toplanıyor.
İnsanlar homeopatik ürünlerin etkinliğini sorgulamışlardır. Gerçekten çalışıyorlar mı? Pozitivizmin verdiği cevap “hayır”dır. Farklı deneyler, vücutta plasebo etkisi dışında gerçek bir etkisinin olmadığını doğrulamaktadır. Bununla birlikte, epistemolojik konumu rasyonalizme ve içsel nesneye odaklananlar, ilacı kullananlar işe yaradığını söylüyorsa, işe yaradığına inanırlar.
Böylece alternatif tedavilerle ilgili tartışmanın epistemolojik olduğunu görebilirsiniz. Makalenin başında sorduğumuz soruların cevaplarına bağlı olarak, alternatif tedavilerin etkili olduğu ya da olmadığı sonucuna varabilirsiniz. Sonuç olarak, inançlarını savunan insanların epistemolojik duruşlarını bilmek zorundasınız. Sadece bu değil, aynı zamanda eleştirel bir düşünür olmanız ve gerçek bilgi sağlama konusunda farklı yöntemlerin barındırdığı sınırlamaları anlamanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Blanco, A., De la Corte, L., & Sabucedo, J. M. (2018). Para una psicología social crítica no construccionista: Reflexiones a partir del realismo crítico de Ignacio Martín-Baró. Universitas Psychologica, 17(1), 1–25. doi:10.11144/Javeriana.upsy17-1.pscc
- Lewin, K. (1991). Epistemología comparada. Madrid: Tecnos.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.