Serotonin ve Dopamin Salınımını Teşvik Eden 7 Yiyecek
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Serotonin ve dopamin salınımını tetikleyen besinler, beyninizi daha iyi çalıştırma ve hafif depresif durumları iyileştirme gücüne sahiptir. Moraliniz bozuk olduğunda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu iki nörotransmitter kan basıncınızı dengede tutar, daha iyi uyumanıza yardımcı olur ve ayrıca gününüz için ihtiyacınız olan enerjiyi verir.
Depresyonunuzun kendiliğinden gitmesini sağlayacak mucize yiyecekleri okumuşsunuzdur. Ama böyle iddialara dikkat etmelisiniz; çünkü nüanslar var. Altlarında bazı gerçekler olabilir, ama gerçek bundan daha karmaşıktır.
Vücudunuzda “mutluluk dörtlüsü” olarak adlandırdığımız dört doğal kimyasal var: endorfin, serotonin, dopamin ve oksitosin. Bazı yiyecekler, depresyonun azalmış semptomlarına ve iyileştirilmiş duygu durumlarına karşılık gelen belirli bir beyin kimyasını besleyen bir besin bileşimine sahiptir. Bununla birlikte, çoklu çalışmalara göre net olan bir şey, herhangi bir depresif bozukluğu tamamen düzeltebilen bir gıda olmamasıdır.
Serotonin ve dopamin seviyelerini artıran besinler de dahil olmak üzere sağlıklı bir diyet yapmak, doktorunuzun uygun gördüğü şekilde psikolojik destek ve ilaçla birlikte verilmesi gereken bir stratejidir. Depresyonunuz yoksa, bu yiyeceklerin sizin için de yapabileceği pek çok şey var.
Serotonin ve dopamin salınımını tetikleyen besinler
Çeşitli nedenlerle vücudunuzdaki serotonin ve dopamin seviyeleri dalgalanabilir. Depresyon bu nedenlerden biri ama göz önünde bulundurmamız gereken daha çok şey var:
- Stres
- Çok fazla doymuş yağ, şeker, işlenmiş gıda vb.
- Tiroid bozuklukları
- Serotonin ve dopamin üretimini azaltan ilaç
Tüm bunlarla birlikte sağlıklı beslenme çok ama çok önemlidir. Şimdi vücudunuzu serotonin ve dopamin üretmeye teşvik etmek için yiyebileceğiniz yiyeceklere bir bakalım.
1. Yulaf
Yulaf “akıllı” karbonhidrat kategorisine girer. Bu ne anlama geliyor? Temel olarak, bu karbonhidratlar beyninizde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Yulaf ayrıca karmaşık bir karbohidrattır (tam tahıl) ve ayrıca serotoninin sentezlendiği esansiyel bir amino asit olan triptofan üretimini tetikler.
2. Muz
Muz yemek, serotonin ve dopamin seviyenizi arttırmak istiyorsanız yiyebileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Depresyonu tek başlarına tedavi etmeyecetir, ama size doğal bir enerji, iyimserlik ve sağlık dozu verecektir. Neden mi? Çünkü muz yemek beyninizde şu etkilere sahiptir.
- Triptofan üretimini tetikler
- A vitamini, C, K ve B6 içerir:bunlar serotonin ve dopamin dahil olmak üzere nörotransmiterlerin sentez ve metabolizmasında temel bileşenlerdir.
- Muz doğal şekerler bakımından zengindir, bu da içlerindeki doğal lifle birleşir ve güç ve enerjinin artmasını sağlar.
3. Yumurta
Bugün birçok insan, kolesterol seviyelerini yükseltmekten korkarak yumurta yememeye çalışabilir. Ancak bilim, yumurtaların sizin için iyi olduğunu doğruladı çünkü iyi kolesterol, HDL sağlıyorlar. Anahtar, onları ılımlı olarak tüketmektir. Ayrıca, yumurtalar, tıpkı süt ürünleri gibi, vücudunuzun triptofan ve B6 vitamini üretmesine yardımcı olur. Bu maddeler serotonin ve dopamin üretiminde gereklidir.
4. Çikolata
Listemizde çikolata görmeyi umuyor muydunuz? İşte burada. Artık her gün, özellikle sabahları, suçluluk duymadan çikolata yiyebilirsiniz. Bu tabii ki, günde 30 gramdan fazla olmamalı. Ayrıca bitter çikolatayı tercih etmeniz gerek.
Çikolata, serotonin ve dopamin seviyenizi arttırmak için en iyi yiyeceklerden biri olmasının yanı sıra, doğal bir ağrı kesici olan exorphin ve size enerji veren kafeine benzer bir madde olan theobromine de sağlar.
5. Ananas
Bazen, meyvelerin bizim için ne kadar faydalı olabileceğini unutuyoruz. Ananas, herkesin diyetinde bir yeri hak ediyor. Neden mi? İşte sadece birkaç neden:
Ananas, anksiyeteyi azaltır ve anti-inflamatuardır.
Yüksek miktarda C vitamini içerir. Ayrıca dolaşım, konsantrasyon ve motivasyon için iyidir.
Ananas, vücudunuzun melatonin yani uyku hormonu üretmesine yardımcı olduklarından, akşam yemeği için harikadır.
6. Somon
Somon ve uskumru gibi balıklar B vitaminleri açısından zengindir. Bunlar, çok önemli besinlerdir ve serotonin ve dopamin üretiminde esastır. Ayrıca daha önce yazmış olduğumuz gibi beynimizin somon balığındaki omega-3’e ihtiyacı vardır. Omega 3 dikkat, hafıza ve ruh hali ile ilgili süreçleri geliştirir.
7. Nohut
Serotonin ve dopamin salınımını tetikleyen tüm gıdalar içinde nohut, yüzyıllardır farklı kültürlerce tanınan ve sevilen bir baklagildir.Ruh hâlini iyileştirme ve enerji verme gücünden dolayı tüm dünyada popüler bir yiyecektir. Belki de zeytinyağı, sarımsak ve kırmızı biber ile birlikte hazırlanan humusun Orta Doğu’da en çok sevilen yiyeceklerden biri olmasının sebebi budur.
Belki de yukarıda listelediğimiz bazı yiyecekleri zaten yiyorsunuz. Bu durumda beslenmenize bu yiyecekleri biraz daha eklemenizi öneriyoruz. Ayrıca mümkün olduğunca dengeli beslenmeli, sağlıklı alışkanlıklara sahip olmalısınız. Egzersiz ve doğru duygu yönetimi de çok önemlidir. Bu yüzden beslenmenize muz ve nohut ekleyin, egzersiz yapın ve hem daha sağlıklı hem de daha mutlu yaşayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Broguglio, M., Dell’Osso, B., Panzica, G., Malgaroli, A., Banfi, G., Zanaboni Dina, C., Galentino, R., & Porta, M. (2018). Dietary neurotransmitters: a narrative review on current knowledge. Nutrients. 10 (5): 591. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986471/
- Bruta, K., Vanshika; Bashin, K., & Bhawana. (2021). The role of serotonin and diet in the prevalence of irritable bowel syndrome: a systematic review. Translational Medicine Communications. 6 (1). https://transmedcomms.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41231-020-00081-y
- Lindseth, G., Helland, B., Caspers, J. (2014). The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Archives of Psychiatric Nursing Journal. 29 (2): 102-107. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393508/
- Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavonol and its influence on cognitive performance. British Journal of Clinical Pharmacology. 75 (3): 716-727. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/
- Ramírez-Moreno, J. M., Salguero Bodes, I., Romaskevych, O., & Duran-Herrera, M. C. (2015). Broad bean (Vicia faba) consumption and Parkinson’s disease: a natural source of L-dopa to consider. 30 (6): 375-376. https://www.elsevier.es/en-revista-neurologia-english-edition–495-articulo-broad-bean-vicia-faba-consumption-S2173580815000887
- Rautio, E. (12 de enero de 2023). Foods that can boost your mood. Mayo Clinic. https://communityhealth.mayoclinic.org/featured-stories/mood-boosting-foods
- Serefko, A., Szopa, A., & Poleszak, E. (2016). Magnesium and depression. Magnesium Research. 29 (3): 112-119. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27910808/
- Shabbir, F., Patel, A., Mattison, C., Bose, S., Krishnamohan, R., Sweeney, E., Sandhu, S., Nel, W., Rais, A., Sandhu, R., Ngu, N., & Sharma, S. (2013). Effect of diet on serotonergic in depression. Neurochemistry International. 62 (3): 324-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23306210/
- The Association of UK Dietitians. (s.f.). Food and mood. Consultado el 21 de noviembre. de 2023. https://www.bda.uk.com/resource/food-facts-food-and-mood.html
- Young, S. N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry and Neuroscience, 32 (6): 394-399. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.