Logo image
Logo image

Seneca'dan 7 Harika Alıntı

3 dakika
Seneca'dan 7 Harika Alıntı
Son Güncelleme: 03 Eylül, 2018

Belki de Roma filozofu Seneca’ya aşinasınız ya da belki de ismini ilk kez duyuyorsunuz. Durum ne olursa olsun, Seneca’nın sözlerine dair bu makalemizi keyifle okuyacaksınız çünkü onun sözleri gerçek bilgeliğin incileri olduğu için zaman geçtikçe hayatta kalmayı başarmıştır. Zaten, yazıları çağdaşlarını büyük ölçüde etkilemiş olan, Roma İmparatorluğu’nun en ünlü adamlarından biri için durum başka türlü olamazdı.

Seneca’nın cümlelerinin en önemli özelliği etik mesajlarıdır. Hemen hemen tüm yazıları ve aslında hayatının kendisi tam bir ahlak modeli idi. O, ılımlılığı savunan Stoacı felsefi ekoluna dahildi. O gün düzeninin fazla olduğu zamanlarda yaşadı.

“Eğer kendinizi doğaya maruz bırakırsanız, asla fakir olmayacaksınız; eğer kendinizi düşünceye maruz bırakırsanız, asla zengin olmayacaksınız.”

– Séneca

Bu büyük düşünürün etkileyici zekası ve söylemsel kapasitesi, ona karşı pek çok kızgınlık ve kıskançlık yarattı. Tüm hayatı boyunca kronik astım hastasıydı. Ayrıca iktidar, bilgi ve felsefeye yakın yaşamıştı. Burada, bize, gelecek kuşaklar için bırakılmış olan Seneca alıntıları var.

1. Cesaret etmek ya da cesaret edememek

Seneca’nın en iyi deyimlerinden biri şunları söylüyor: “Pek çok şeyi yapmaya cesaret edemeyiz çünkü bizi zorlar, ama aynı zamanda onları yapmaya cesaret edemediğimiz için zordurlar”. Yaklaşık 2000 yıl önce söylendiği dikkate alındığı zaman, bu düşüncenin ne kadar etkileyici olduğunu anlayabiliriz.

Some figure

Seneca’nın burada vermek istediği anlam, şeylerin akıllarımızda gerçekte olduğundan çok daha karmaşık olabileceğidir. İnsanların, korkudan dolayı küçücük şeyleri bir dağ gibi görme eğiliminde olduğunu anlamıştı.

2. Seneca’nın en güzel cümlelerinden biri

Şüphesiz, Seneca’nın yazdığı en güzel şeylerden biri şudur: “Dalgalarını tekrar sürdüğünüz denizden neden şikayet edesiniz?” Bu kısa alıntıda, onun şiirsel kapasitesini, hassas duyarlılığını ve berrak gerçekçiliğini takdir edebiliriz.

Bu deyim, bir kişinin aktif olarak aradığı şey hakkında şikayet etmesinin bir nedeni olmadığına işaret eder. O, belki de ilk kez buna mazur kalabilir, ama aynı şeyi tekrar yaparsak, durum aynı değildir. Kişi eğer tekrar yelken açarsa, daha önce yapmış olduğu içindir. Eğer hoşuna gitmiyorsa, neden tekrar yapıyor ki?

3. Gizli ve ortaya çıkmamış nefret

Seneca bir şeyi biliyorsa, o da nefretin kendisiydi. Asla komploculardan biri olmamıştı ya da başkalarına karşı komplo kurmamıştı. Buna rağmen zekası ve akıcılığı, şüphe, kıskançlık ve başkalarında önlem alma duyguları uyandırmıştı.

Some figure

Belki de Seneca’nın ifadelerinden biri bu yüzden şöyle: “Gizli nefret, açığa vurulmamış nefretten daha kötüdür.” Muhtemelen hepimiz bu gerçeği bir zamanlar ya da bir şekilde deneyimledik. Çoğu zaman, en acı nefret görünmez olandır.

4. Zorluğun değeri

İyi bir Stoa felsefecisi olarak Seneca zorluğa büyük önem verirdi. Zorluk onun için olumsuz bir anlam taşımazdı, kendisi zorluktan da kaçmazdı. Tam tersi. Sorunların bir büyüme ve ilerleme kaynağı olduğunu savunurdu.

Bu, aşağıdaki alıntıda harika bir şekilde ele alınmıştır: “İş bedeni nasıl güçlendiriyorsa, zorluklarda zihni güçlendirir.” Başka bir deyişle Seneca, zorlukları akıl yürütme kapasitesini geliştirmek ve geliştirmek için bir fırsat olarak görmektedir.

5. Öfke yönetimi

İşte sadeliği ve derinliği nedeniyle bizi şaşırtan bir Seneca alıntısı. Öfke için en büyük çözüm geciktirmedir. Öfkeyi yönetmek için mükemmel bir çözüm sunuyor. Bunu uygulamaya koyanlar için basit ve son derece etkili bir formüldür.

Bu asla başarısız olmayan bir uygulamadır. Çoğu durumda, öfke sadece küçük bir duraklama ile kontrol edilir. Sakin ol ve birkaç dakika daha sakin ol. Bu şekilde sakinleşirsiniz ve gelecekte pişman olacağınız şeyler söylemezsiniz.

6. Yaşama cesareti

Seneca’nın hayatı kesinlikle bir gül bahçesi değildi. Özellikle onu kıskançlıkla acımasızca süründüren Caligula saltanatı sırasında … Aynı şey, sonunda onu ölüm cezasına çarptırmış olan, öğrencisi Nero ile gerçekleşti.

Seneca’nın sağlığının her zaman çok kötü olması ve sürekli astım krizlerinden dolayı acı çektiği gerçeğini eklemeliyiz. Belki de tüm bunlardan dolayı, tarihe geçen cümlelerinden biri şöyle der: “Bazen yaşamak bile bir cesarettir.

7. İyi alışkanlıkların mantığı

Seneca, iyi alışkanlıklar konusuyla ilgili olarak çok bilge ve algılayıcı bir açıklama yapar. Şöyle diyor: “İyi alışkanlıklar birbirlerine iltifat eder ve bu yüzden de sürerler.” Her zaman olduğu gibi, kısa bir cümlede, bilgelik dünyasını bize özetliyor.

Some figure

Anlatmaya çalıştığı şey, iyi alışkanlıkların yalıtılmış gerçekler olmadığıdır. İyi bir alışkanlık olumsuz alışkanlıkların ortasında hayatta kalamaz. Kalması için, birbirleriyle tutarlı ya da uyumlu olmalıdırlar.

Seneca’dan yüzlerce alıntı var ve hepsi de eşit derecede sıradışı. Düşüncelerinin zamanın engellerini kırması ve şu an içinde yaşadığımız zamanlar için tamamen geçerli olması şaşırtıcı değildir.