Öfke Hakkında Olumlu İfadeler

Öfke Hakkında Olumlu İfadeler
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 05 Ağustos, 2019

Öfkenin yaratabileceği bütün zararları bize hatırlatmak üzere elimizin altında bu duyguya ilişkin olumlu ifadelere olması önemlidir. Bu, asla sinirlenmememiz gerektiği anlamına gelmez; zaten bu imkansızdır. Ancak, öfke dürtüsünün kontrolü ele almasına izin vermemek mümkündür.

Öfke ile ilgili çoğu ifade bu duyguyu yaşamamamız gerektiğine ilişkin bir şey söylemez. Bu ifadeler basitçe, bu duygunun bizi tüketmesine izin vermeye karşı öğütler verirler. Kontrolsüz öfkenin sonuçları genellikle oldukça olumsuzdur.

Bizim baştaki öfke dürtümüz, doğrudan tehdit veya hayal kırıklığı karşısında ortaya çıkar. Yetiştirilmemiz ve eğitimimiz bu tepkileri hafifletmeyi ve onları uygun yanıtlara dönüştürmeyi öğretir. Bununla birlikte, herhangi bir yaşta öfkeyi işlemeyi öğrenmek mümkündür. İşte bunu yapmamıza yardımcı olabilecek öfke ile ilgili bazı ifadeler.

Öfkeye ilişkin olarak “bekle” diyen ifadeler

Öfkeli olduğunuzda konuşmayın, hiçbir şey yapmayın. Bunu her zaman biliyordunuz çünkü insanlar bunu her zaman söylüyorlar. İşte bu yüzden Seneca’nın öfke ifadesini aklınızda tutmalısınız. İfade şöyle diyor: “Öfkeye karşı, ertelemek.” Vay canına. Öfkenin sonuçlarını önlemek için tepki vermeden önce beklemekten daha iyi bir yol yoktur.

alevler içindeki kadın

Thomas Jefferson benzer bir şey söyledi. Onun ifadesi ise şuydu: “Öfkeliyken, konuşmadan önce ona kadar sayın. Eğer çok öfkeliyseniz, yüze kadar sayın.” Bu harika bir ipucu.

Öfke bizi incitir

Öfkenin en rahatsız edici yönlerinden biri, bir başkasını hedefliyor olmasına rağmen, sonunda öfkeli olan kişiyi incitmesidir. Florence Scovel, ifadesinde bize bunu hatırlatır: “Öfke, bakış açısını değiştirir. Kanı zehirler. Felaketle sonuçlanan hastalık ve kararların sebebidir.”

Mark Twain benzer bir noktayı vurgular: “Öfke, üzerine döküldüğü herhangi bir şeyden ziyade içinde varolduğu taşıyıca daha çok zarar verebilen bir asittir.” Öfke, bu duyguyu hisseden kişiyi yakar. Düşüncelerinize ve duygularınıza zarar verir. Öfkeyi başka bir kişiden çıkarmak o kişiyi etkileyebilir fakat sizi daha çok etkileyecektir.

Öfke bizi kısıtlar

Laurent Gounelle öfkeyle ilgili oldukça basit ama doğru bir ifade yazdı: “Öfke sağırlaşır, umutsuzlaşır ve körleşir.” Gounelle kesinlikle haklıdır. Öfkeli olduğunuzda beyin bilgiyi işlemeyi durdurur. Mantığın sesi duyulmaz.

bağıran kadın

Dalia Lama’nın öfkeyle ilgili bir ifadesi bunu doğrular. Şunları vurgular: “Başarı ve başarısızlık, öfkenin etkisi altında asla düzgün bir şekilde işlev görmeyen bilgelik ve zekaya bağlıdır.”

Belirtmek istediği nokta oldukça açıktır. Öfkeli olduğumuz zaman, iddialı ve başarılı olma becerimiz sınırlıdır. Bildiğimiz şeyleri unuturuz ve mantıklı olmayız. Bu koşullar altında iyi sonuçlar elde etmek imkansızdır. Aslında tam tersini elde edersiniz. Özünde, öfkenizi boğarak açığa çıkarmaya çalışmak gibidir.

Öfke, zayıflık ve aşağılık duygusundan gelir

Dalia Lama, öfke gibi duygulara karşı oldukça açık sözlü bir alimdir. Bir başka ifadesi ise şöyledir: “Öfke, korkudan ve bir zayıflık veya aşağılık hissinden doğar. Eğer cesaretiniz ve kararlılığınız varsa her gün daha az korku hissedeceksiniz ve sonuç olarak daha az sinirli ve öfkeli hissedeceksiniz.”

Bu ifadede oldukça çok bilgelik bulunmaktadır. Bize öfkenin korkudan kaynaklandığını gösterir. Öfke, korkudan ortaya çıkar. Bu korku objektif veya subjektif olabilir. Fakat, her durumda, kişinin aşağılık hissettiğini ve tehditle yüzleşemeyeceğini hissettiğine işaret eder.

öfke korkudan kaynaklanır

Üzerinde çalışmamız gereken bir duygu varsa, bu öfkedir. Burada amaç, bu duygunun kontrolü ele geçirmesine ve size dürtüsel bir şey söyletmesine izin vermemektir. Sonuçlar genellikle oldukça olumsuz olur. Eğer agresif bir şekilde tepki vermeyi bir alışkanlık haline getirirseniz, zaman içinde nefret sizi ele geçirir. Ve farkına bile varmadan, yalnız ve acı içinde kalırsınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.