Logo image
Logo image

Sağlıklı Alışkanlıklar Edinmek Neden Bu Kadar Zor?

3 dakika
Hepimiz sağlıklı alışkanlıklara sahip olmak isteriz. Aslında, sık sık yenilerini oturtmaya çalışırız. Ancak veriler, çoğu durumda girişimlerimizin başarısız olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni nedir?
Sağlıklı Alışkanlıklar Edinmek Neden Bu Kadar Zor?
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bizim için çok iyi olduklarını biliyorsak neden her gün meyve ve sebze yemiyoruz? Faydalarını biliyorsak neden sık sık fiziksel egzersiz yapmıyoruz? Günde önerilen minimum iki litre su içmeyi neden zor buluyoruz? Yeni sağlıklı alışkanlıklar edinmenin kolay bir iş olmadığı, zaman, özveri ve çaba gerektirdiği gerçektir.

Gerçekte, insan zihni değişimden hoşlanmaz. Bunun nedeni, değişimin büyük bir enerji harcamasını gerektirmesidir. Beyniniz bilinen, tahmin edilebilir olanda kalmayı tercih eder. Her şeyin sabit kalmasını ve öngörülemeyen olayların veya yeni deneyimlerin olmamasını ister.

Bir uçağa yetişmek için havaalanına geldiğinizi ve iptal edildiğini hoparlörlerden duyduğunuzu hayal edin. Nasıl hissederdiniz? Muhtemelen stresliydi, çünkü bu yeni bilgi beyninizin beklemediğiniz ekstra işler yapmasını gerektirecekti. Hepimizin değişimden kaçma eğiliminde olmamız aynı türden nedenlerden dolayıdır.

Sağlıklı alışkanlıklar edinmenin ve sürdürmenin neden kolay olmadığını ve bunu başarmak için ne yapmanız gerektiğini görelim.

Alışkanlıklar nelerdir?

Alışkanlıklar, sistematik bir şekilde tekrarladığınız davranışlardır. Aslında yaptığınız pek çok eylem o kadar pekiştirilir ki, onu bir yaşam biçimi olarak içselleştirir ve benimsersiniz.

Bir eylem bir alışkanlık haline geldiğinde, zihninizin artık kendini zorlaması gerekmez. Ödül gibi hissettiren her şeyi otomatikleştirmek her zaman işe yarayacaktır. Örneğin, zevk almak.

Neden genellikle sağlıklı alışkanlıklardan vazgeçiyorsunuz?

Bazı sağlıklı alışkanlıkları pekiştirememenizin ve rutininize entegre edememenizin birkaç nedeni olabilir. Bunlar en yaygın olanlardır:

Some figure
Zihin değişmeye son derece isteksizdir çünkü konfor alanından çıkmayı gerektirir. Ayrıca, artan enerji maliyetleri vardır.

1. Çünkü sonuçlara odaklanıyorsunuz

Planladığınız hedeflerin çoğunda sonuçlarına odaklanırsınız. Ulaşmak istediğiniz hedefler. Örneğin kilo vermek, kas yapmak, mükemmel bir cilde ulaşmak vb.

Bununla birlikte, neyi başarmak istediğinizi vurgulayarak sağlıklı bir alışkanlığı rutininize dahil etme sürecine başlamak, genellikle tam tersi bir etki yaratır. Bunun nedeni, kısıtlayıcı (hızlı kilo verme diyetleri) veya aşırı (aşırı fiziksel aktivite) olma eğiliminde olan farklı stratejilerle bunu başarmak mümkün olsa da, bunu uzun vadede sürdürmek gerçekten karmaşıktır.

Sonuçlara odaklandığınızda, bir geri tepme etkisi yaratma olasılığınız daha yüksektir. Örneğin, diyet durumunda, muhtemelen hareketsiz bir yaşam tarzına dönecek ve verdiğiniz kiloları alacaksınız.

James Clear, Atomic Habits adlı kitabında şunları söylüyor: “Alternatif, kimlik temelli alışkanlıklar oluşturmaktır. Bu yaklaşımla, kim olmak istediğimize odaklanarak başlıyoruz”.

2. Çünkü inançlarınız size bunu yapamayacağınızı söylüyor

İçinizde doğru olduğunu varsaydığınız bir inanç sistemi taşıyorsunuz. Davranışınızı yönlendiren varsayımlardır. Hedeflere ulaşmanız için sizi güçlendirebilir veya sizi sınırlayabilir ve engel işlevi görebilirler. Aslında, yaptığınız şey, kim olduğunuzu düşündüğünüzü yansıtır.

“Bir insan her zaman kendisi ve çevresi hakkında doğru olduğunu zannettiği şeye göre hareket eder, hisseder ve icra eder… Genel olarak inanıldığı gibi “irade” yüzünden değil, hayal gücü yüzünden hareket ederiz ya da eylemde bulunmayız.”

-Maxwell Maltz-

Tüm hayatını sporda iyi olduğunu düşünerek geçirmiş bir kişi, sporun onların işi olmadığını düşünen birine göre pratik yapmayı çok daha kolay bulacaktır. Her iki durumda da, koşuya çıkma eylemi, onların kim olduklarını düşündükleri ile eş anlamlıdır. Davranışları ve kimlikleri arasında uyum vardır, ancak birine fayda sağlarken diğerini sınırlar.

İnançlarınızı sorgulamak ve iç konuşmanızı yeniden inşa etmek için derin içsel çalışma yapmak, yeni sağlıklı davranışları dahil etmenin ve zararlı olanları geride bırakmanın değerli bir yoludur.

Some figure
Bir şeyi yapamayacağınıza inanıyorsanız, onu yapmaya karşı daha büyük bir dirençle karşılaşırsınız.

3. Çünkü motivasyonunuzu kaybedersiniz

Zihniniz basit olanı sever. Her zaman maliyet-fayda dengesini ölçer. Bu anlamda, büyük çabalarla bile hemen sonuçlara ulaşamamak, çoğu zaman önemli ölçüde motivasyonunuzu düşürür ve vazgeçmek için bulduğunuz ana mazeretlerden biridir. Aslında, hedeflerinize mümkün olan en az çabayla ulaşarak motive olursunuz.

Bir davranışı otomatikleştirmek için tekrara ve zamana ihtiyacınız vardır. Kolay ve çekici hale getirmekten daha iyi bir yol var mı? Gerçekten de, olumsuz bir durum karşısında basit bir eylem olanı tasarlayarak,  motivasyonunuzu nasıl, ne zaman ve nerede kaybettiğinizi belirlemek faydalı olacaktır.

Örneğin, masada bir kase meyve varsa, meyve yeme olasılığınız daha yüksektir. Ya da her dışarı çıktığınızda sırt çantanızda bir şişe su taşırsanız daha fazla sıvı alırsınız. Bu nedenle, yeni sağlıklı alışkanlıklar oluşturmaya çalışırken, işleri kendiniz için daha kolay ve daha katlanılabilir hale getirdiğinizden emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Cenarruzabeitia, J. J. V., Hernández, J. A. M., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina clínica121(17), 665-672.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.