Kendi Kendinize Konuşmak Aslında İyileştiricidir
Kendi kendinize yüksek sesle konuşmak sizi deli yapmaz. Tam tersine, iyileştirici bir özelliğe sahiptir çünkü ne de olsa kendinizle yaşıyorsunuz, öyle değil mi? Dolayısıyla, kendinize hak ettiğiniz gibi bakabilmek için kendinizle iletişim kurmak hayati derecede önemli, arındırıcı ve duygusal bakımdan da gereklidir.
Aldous Huxley, evrenin, derinlemesine tanıyıp geliştirebileceğimiz tek bir parçası olduğunu söylemiştir. O parça kendimizdir. Ancak bazı sebeplerden dolayı kendimize hak ettiğimiz ilgiyi her zaman göstermiyoruz. Kendimizi ihmal ediyoruz.
“Bu dünyadaki en büyük kâşif bile yüreğinin derinliklerine inen bir insanın yolculukları kadar uzun yol almaz.”
– Julien Green
Aslında, psikologlar hepimizin iç diyaloğu kullandığımızı söylüyor. Ama çok kötü kullanıyoruz. Michigan Üniversitesi’nde çalışan ünlü psikoloji bilimcisi Ethan Kross, insanların kendileriyle olumsuz konuşmaya yatkın olduklarının farkına vardı.
Kırmızı ışıkta karşıya geçerken cep telefonu dikkatini dağıtmıştı. İşte o zaman bu eğilimi kendisinde de fark etti. Neredeyse ona çarpmak üzere olan bir arabayı güç bela atlatmıştı ki kendisine aptal deyip hakaret ettiğini gördü ve şaşırdı.
Gerçekten, çoğumuz aynı şeyi yapıyoruz. Bir şey beklediğimiz gibi gitmezse ya da bir hata yaparsak, vicdanımız ortaya çıkıp bize ne kadar aptal ya da işe yaramaz olduğumuzu söylüyor. Bizi çaresiz hissettiren ve bizi tehlikeli bir şekilde depresyona yakınlaştıran bu kalıcı negatif iç diyalogdur. Bir değişiklik yapalım.
Kendinle konuşmak sağlıklı
Yukarıda bahsettiğimiz Profesör Ethan Kross bir deney yaptı. Oldukça ilginç ve faydalı bir sonuca ulaştı. Kendileriyle konuşan ve bu iç diyaloga kendi isimlerini söyleyerek başlayan insanlar yaşamlarında çok daha başarılı, güvenli ve mutluydular.
İlk bakışta çok basit görünebilir bu. Ama kendinizle konuşmanın bir gücü vardır: beyniniz daha iyi çalışır, algınız artar ve duygularınızı daha iyi idare edersiniz. Bu bizim uydurduğumuz bir şey değil: iç diyalog bizim için iyidir ve bilim de bunu onaylıyor.
Kendinizle konuşmak sizi daha akıllı yapar
Kendinizle konuşmak sizi bir gecede daha akıllı hale getirmez. Fakat entelektüel kapasiteniz gelişecektir: Konsantrasyonunuz ve düşünme gücünüz iyileşir ve daha iyi kararlar verebilirsiniz.
Kendinize “Haydi Ayşe, odaklan ve bu problem hakkında neler yapabileceğini bir düşün…” veya “Ahmet, zamanını boşa harcıyorsun. Sakinleş ve iyi düşün,” gibi basit bir şey söylemek bile çok şey başarabilir.
“Son derece sert ve zorlu üç şey vardır: çelik, elmas ve kendini tanımak.”
– Benjamin Franklin
Kendinizle konuşmak, benlik saygınızı geliştirecektir
Hayatını boyunca yanınızda olacak tek kişinin SİZ olduğunu unutmayın. Öyleyse neden kim olduğunuz ve ne kadar değerli olduğunuz konusunda konuşmaktan kendinizi dışlıyorsunuz? Neden oturup kendinizle bir kahve içmiyor ve nasıl gidiyor diye sormuyorsunuz?
Kendi kendinize konuşmak sizi deli yapmaz. Tam tersine bunu yapmazsanız, en iyi kişisel gelişim ve öz yardım tekniklerinden birini kaçırıyor olacaksınız. İşte kendinizle konuşmanın faydalarından birkaçı…
- Kendinizle konuşmak, şu ana ve şu anda hissettiklerinize odaklanmanıza yardımcı olur. Mevcut duygularınızı tanıma, anlama ve yönetmenizi sağlar.
- İç diyalog ayrıca güçlü bir motivasyon kaynağıdır, elde edebileceğiniz en samimi ve güvenilir motivasyon şeklidir. Bu yüzden zor zamanlar geçirdiğinizde kendinize şunları söyleyin: “Haydi Ayşe, zor zamanlar geçiriyorsun ama şimdi vazgeçemezsiniz, hadi devam et!”
- Quarterly Experimental Psychology Dergisi’ne göre yüksek sesle konuşmak benlik bilincinin bulunduğu cerebral korteksinizde bir şeyi “değiştirir”. Daha berrak bir zihinle düşünürsünüz.
- Aynı şekilde, içinizdeki sesi dinlediğinizde, yeni bir bakış açısı elde edersiniz ve olumsuz düşünceleri daha gerçekçi görürsünüz.
Sonuç olarak, negatif iç diyaloğunuzu kontrol altına alırsanız, kendinizle konuşmanın harika ve sağlıklı bir şey olduğunu belirtelim . Kendinize “Hiç bir şeyi doğru yapamıyorsun, her zaman başarısızsın” demeyi bırakın.
Ne diye kendinizin en büyük düşmanı olasınız ki? Sokrates’in düşünceleri nasıl tanımladığını hatırlayın: ruhun kendisi ile yaptığı konuşma. Bu yüzden kendinize kötü davranmayın. Kendimize değerli varlıklar olarak iyi bakalım, kendimizle sevgiyle ve yapıcı bir şekilde konuşalım.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.