Logo image
Logo image

Sabah Erken Kalkmak İçin 5 Strateji

3 dakika
Sabah Erken Kalkmak İçin 5 Strateji
Son Güncelleme: 24 Kasım, 2018

“Erken kalkan yol alır.” sözünü elbette ki duymuşsunuzdur. Sabah erken kalkan insanların, günlük hedeflerini yerine getirme oranlarının daha yüksek olduğu bir gerçek. Bununla birlikte aşağıdaki makale size, sabah erken kalkmak için bazı stratejilerden söz edecektir.

Öncelikle sabah erken uyanmanın iki cepheli bir mücadele olduğunu aklınızdan çıkarmayın. İlk yapmanız gereken şey, vücudunuzu hazırlamaktır. Yapmanız gereken ikinci şey ise uyuyan bir zihni uyandırmaktır. Bu nedenle size organizasyon ve öngörü üzerine bir rutin yaratmanızı tavsiye ederiz. Örnek olarak, ertesi günün yemeğini yatmadan önce hazır etmek size yardımcı olacaktır.

Toronto Üniversitesi ve Kanada Rotman Araştırma Enstitüsünde yapılan bir çalışmaya göre, sabah erken kalkan insanlar daha mutlu ve daha sağlıklı olmaya eğilimlidir. Çalışma, erken uyanan kişilerin, gece kuşlarına oranla genellikle daha sağlıklı ve hayatlarından daha memnun olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun nedeni, hayatın doğal uyanma/ uyuma döngüsüne adapte olmayı daha kolay bulmalarıdır.

Bu yüzden, eğer bu hedefe ulaşmak istiyorsanız, disiplin ve irade gücünüzü kullanmaya ek olarak, size erken uyanmakta yardım edecek aşağıdaki stratejileri uygulamanızı tavsiye ederiz.

İyi bir dinlenme

Sabah erken kalkmadaki zorluk, sadece zihinsel değildir. Önemli bir fiziksel bileşen vardır: dinlenme. Bu nedenle, uykunuzun sadece kalitesi değil, aynı zamanda miktarı da önemlidir.

Bu nedenle, gece geçe kalmak yerine erken yattığınızdan emin olun. Aynı zamanda diyetinize ve egzersiz yapmaya da dikkat gösterin. Genel fiziksel durumunuzun, uyku alışkanlıklarınız ve enerji seviyeniz üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Some figure

Normalden 30-60 dakika daha önce yatın

Aslında uyumanızın önündeki en büyük engel, yeterli melatonin salgılamamaya ek olarak, zihninizin çok aktif olmasıdır.

Bazı insanlar o kadar aktif bir zihne sahiptir ki kendi dikkatlerini dağıtırlar. Uykuya dalana dek müzik dinlerler, radyo dinlerler ya da televizyon izlerler.

Rahatlamaya ve günün endişelerini geride bırakmaya zaman ayırmalısınız. Bunu yapmanın bir yolu kitap okumaktır. Meşgul geçen bir günün sonunda kitap okumak için yeterli zaman olmadığını düşünebilirsiniz, fakat endişe etmeyin. Sadece 20 dakika kitap okumanın ardından yorgun hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Yarın için hedefler koyun

Eğer sabah için planladığınız tek şey duş almak ve direkt ofise gitmekse yataktan kalkmak için motive hissetmemeniz pek de büyük bir sürpriz değil. Sabah görevleriniz sizi heyecanlandırmalıdır. Eğer heyecanlandırmıyorsa yatakta kalmanın neden daha iyi bir seçenek olduğunu anlayabiliyoruz.

Bir liste yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ertesi gün yapmak istediğiniz şeyleri bir kağıda yazın. Koşuya çıkmak, en sevdiğiniz diziyi izlemek, ailenizi ziyaret etmek vs koyulması güzel hedeflerdir. Birkaç adet hedef koymak, uyanmayı kolaylaştıran bir şeydir.

Aşama aşama yapın

Eğer uyandığınız saati değiştirmek istiyorsanız, bunu aşama aşama yapın. Önce, iki gün boyunca, normal saatinizden 15 dakika önce kalkın. Ardından daha da erken kalkmaya çalışın. Gerçekçi hedefler, size gerçekten bir şey başardığınızı hissettirecek. Kafanıza koyduğunuz şeyi yapıyorsunuz ve başarıya giden bir yoldasınız.

Some figure

Doğru rutini edinin

Yatmadan önce olanlar, çoğu zaman uyku kalitesini belirler. Bu nedenle size bazı küçük şeyler yapmayı kesmenizi tavsiye ediyoruz. Bu, sabahları erken kalkmanıza yardım edecektir.

  • Yatmadan önceki 3 saat boyunca spor yapmayın.
  • Öğleden sonra 2’den sonra kafein almayın.
  • Yatmadan 30 dakika önce elektronik aletleri kullanmayı bırakın.
  • Yatmadan önce alkol almayın.
  • Akşam yemeğini yatmadan en az 2 saat önce yiyin.

Kısacası, vücudun erken kalkmaya adapte olması, kolay bir iş değildir. Yakında size bu doğal gelmeye başlayacak ve çok da çaba sarf etmek zorunda kalmayacaksınız. Eğer bu stratejileri uygularsanız, erken kalkan yol alır sözündeki erken kalkan siz olabilirsiniz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.