Psikoterapide Ana Akımlar

Bir terapötik profesyonel seçerken, ne beklemeniz gerektiğini ve ne bulacağınızı bilmek önemlidir. Bu makale, psikoterapideki ana psikolojik akımların özellikleri konusunda size rehberlik edecektir.
Psikoterapide Ana Akımlar
Bernardo Peña Herrera

Yazan ve doğrulayan psikolog Bernardo Peña Herrera.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bir psikoloji uzmanı seçerken, sorununuzla başa çıkmak için en uygun olana danışmanızı sağlamak için hangi akımdan çalıştıklarını bilmek önemlidir. Bununla birlikte, psikoterapide tüm akımlar ve yaklaşımlar, düşünme veya hareket etme şeklinizde olumlu değişiklikler yapmayı içerir.

Bir sorunu çözmek istiyorsanız, yanlış yaptığınız bir şeyi değiştirmeniz gerektiğinin farkında olmalısınız. Bu genellikle belirli bir düşünme veya davranış biçimini içerir.

Aşağıda, psikoterapideki ana akımları açıklayacağız. Bazı profesyoneller, hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak birkaçı arasında geçiş yapar. Ayrıca evrensel bir formül olmadığı için istediğiniz kadarını değiştirebilir ve kullanabilirsiniz. Ne de olsa hepimiz farklıyız ve birimiz için işe yarayanın bir diğerine uymadığı olabiliyor.

Psikoterapide ana akımlar

Psikanaliz

Psikanaliz esas olarak geçmişe odaklanır. Hasta, rahatsızlığa neden olan psişik çatışmayı araştırmak için analiz edilir. Sonuç olarak, bilinçdışı bilinç haline gelir ve iç dünya anlaşılabilir ve düzenlenebilir.

Bu terapi, kendinizi kötü hissediyorsanız ve nedenini bilmiyorsanız faydalıdır. Veya nedenini biliyor olabilirsiniz ama size iyi tavsiyeler verilmiş olmasına rağmen yine de çözemiyorsunuzdur. Bu nedenle terapist, sorunun gerçek kökünü bulmak için hayatınızı araştıracaktır.

Terapist sizi analiz edeceği için sizin kadar konuşmayacaktır. Neden acı çektiğinizi anlamanıza yardımcı olacaklar ve ortadan kalkması için gerekli değişiklikleri yapmanız için size araçlar verecekler.

Bu teorinin temeli, semptomların psikolojik çatışmanın tezahürlerinden başka bir şey olmadığıdır. Önemli olan bu bilinçdışı çatışmayı ele almaktır, böylece semptomlar azalır veya kaybolur.

Psikolojik akımlar, psikoterapi danışmanlığı

Davranışçılık

Davranışçılık, kökenlerine değil, mevcut soruna dayanmaktadır. Halihazırda teşhis edilmiş belirli sorunları tedavi etmek için uygundur. Bu, profesyonelin her zaman konuşmayı yönlendirdiği ve hastaya gerçekçi ve daha uyumlu bir şekilde nasıl düşüneceğini ve hareket edeceğini öğrettiği kısa süreli bir terapidir.

Bu terapi, belirli durumlarla uğraşırken ana sorununuz öğrenme kaynaklarının eksikliğiyse uygundur. Davranışınızı değiştirmeniz gerektiğini anlamanız için profesyonelin size karşı son derece etkili ve samimi olması gerekir. Aslında sorunlarınızın ortadan kalkmasını istiyorsanız, olumsuz alışkanlıklarınızı daha yapıcı olanlarla değiştirmelisiniz. Bir tür davranışsal yeniden eğitim gibi.

Bu nedenle, davranışçılar, insanların duygu ve düşüncelerini geliştirmeleri için bir temel olarak davranışı değiştirmeye çalışırlar. Diğer tedaviler başarısız olduğunda genellikle yararlıdır. Aslında, genellikle son çaredir.

Hümanizm

Hümanizm, iç sakinliğini geri kazanmak için her insanın içinde sahip olduğu en iyiyi ortaya çıkarmaya çalışır. Profesyonel, empati, duyarlılık, saygı ve kabulü iletecektir. Eşit bir ilişki olmalıdır.

Bu terapiden geçerseniz, terapist kontrolü ele almak yerine yeteneklerinize güvenecektir. Aslında, rahatsızlığınızın cevabını kendiniz bulmanız için size rehberlik edeceklerdir. İçsel varlığınızla bağlantı kurmalı, bağımsız ve tatmin olmuş olmalısınız.

Bu akım genellikle eleştirilir çünkü bilimsel bir yöntemden çok sezgiye dayanır. Bununla birlikte, birçok kez, insanların rahatsızlıklarını gidermek için bilimsel yöntemlerin gerekli olmadığı gösterilmiştir.

Psikologdaki kadın koltukta uzanıyor

Gestalt

Gestalt terapisi, şimdi ve burada hissetmeye odaklanır ve eylemi, yaratıcılığı ve koşulsuz kabulü teşvik eder. Duygular ve sözel olmayan dil öncü bir rol oynamaktadır.

Bu terapiden geçerseniz, duygularınıza dikkat etmeniz ve harekete geçmeden önce nasıl düşündüğünüzün ve hissettiğinizin farkında olmanız öğretilir. Kendinizi duygusal, entelektüel ve fiziksel olarak tanımanıza yardımcı olur.

Bu terapi şimdiki anın, bir şeyleri nasıl yaptığınızın, tam o anda neler olduğunun ve onu nasıl hissettiğinizin ve yorumladığınızın farkında olmaya dayanır. Gestalt terapisi, insan potansiyelini ve kişisel gelişimini geliştirmek isteyenlere yöneliktir.

Bilişsel davranışsal

Bilişsel-davranışçı terapi, günümüzde en popüler psikoterapi türüdür. Ayrıca, en bilimsel kanıtlarla desteklenen ve üniversite müfredatında öğretilme eğiliminde olandır.

Bu terapiyi seçerseniz, daha çok düşünme ve akıl yürütme yollarınızı değiştirmeye odaklanacaktır. Çünkü düşünme şeklinizi değiştirerek duygularınız da değişecektir. Bu nedenle, daha rasyonel ve nesnel düşünceleri benimsedikçe acılarınız da azalacaktır.

Aslında, bu terapi ile yeni bir düşünme ve akıl yürütme biçimi öğreneceksiniz, böylece hareket edeceksiniz. Şimdiye odaklanır ve size yeni görme, düşünme ve davranma yollarını öğretmeyi amaçlar.

Bu terapiyi kullanan psikolog, bilimsel kanıtlarla iyi desteklenmiştir. Genellikle yönlendiricidir ve hastaya belirli durumlarla nasıl başa çıkacağını söyler. Yüksek bir başarı yüzdesine sahiptir.

Kabul ve kararlılık terapisi

Kabul ve kararlılık terapisi, terapötik dünyaya yapılan en yeni eklemelerden biridir. Üçüncü Nesil Terapilerden biridir. Bir yaşam felsefesi sağlar ve psikolojik sorunları anlamak ve tedavi etmek için kültürel bir bakış açısı ve aynı zamanda deneyimsel kaçınmaya bir alternatiftir. Psikolojik sorunların işlevsel bir analizini gerçekleştirir ve duyguları, anıları ve düşünceleri analiz etmenin davranışsal bir yolunu sunar.

Bu terapi, farklı kavramlarınızın, anılarınızın ve kelimelerinizin problemlerinizle nasıl ilişkili olduğuna dayanmaktadır. Aslında terapist, kendinize empoze ettiğiniz işlevsiz kuralları ortaya çıkarır. Örneğin, kaçınma, kendi kişisel deneyimlerinizle yüzleşmediğiniz zamanlardaki birçok sorununuzu açıklayabilir.

Kim olduğunuzu değiştirmeye çalışmadan kabul ettiğinizde, kim olduğunuz dönüşmeye başlar.

Duygusal ve bilişsel kontrol

Kohlenberg’in ekibinin (2004) belirttiği gibi, Kabul ve Kararlılık Terapisinde psikopatolojinin özellikleri temel değildir. Uyumsuz davranışların kendi iç olaylarından kaçınmada oynadığı rol önemlidir. Terapinin iki ana unsuru vardır. Bir yandan, sorunların açıklanmasında özel olayların oynadığı rol. Öte yandan, terapötik ilişkinin önemi.

Kabul ve kararlılık terapisi, hastanın tatmin edici bir yaşam sürmesi için duygusal ve bilişsel kontrole ulaşmasını sağlamayı amaçlar. Ancak bu kaçınma yoluyla değil, kabullenme yoluyla olur. Kabul, duygularınızı duygu, düşüncelerinizi düşünce ve anılarınızı hatıra olarak deneyimleyen bir olayla yüzleşmek anlamına gelir. Bu sayede kaçmazsınız, ancak gözlemlersiniz ve oradan değişirsiniz. Aslında, değiştirilemeyecek olanı kabul ediyor ve yapabileceğinizi değiştirmeyi taahhüt ediyorsunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.