Logo image
Logo image

Psikolojik Video Konsültasyonları: Ruh Sağlığında Teletıp

4 dakika
Tıp uzmanlarıyla yapılan çevrimiçi konsültasyonlar, pandemi nedeniyle son zamanlarda giderek daha popüler hale geldi.
Psikolojik Video Konsültasyonları: Ruh Sağlığında Teletıp
Son Güncelleme: 23 Haziran, 2022

Son salgında, geleneksel istişarelere erişim ciddi şekilde kısıtlandı. Bu nedenle teletıp daha da yaygınlaştı. Bu sağlık hizmetleri alanına psikolojik video konsültasyonları da dahildi.

Bununla birlikte, yeni olan her şey isteksizlik yaratma eğilimindedir ve video danışmanlığı ve teletıp alanında hala yapılması gereken iyileştirmeler vardır. Yine de, şüphesiz, bu prosedürler kalıcıdır.

Bu yazıda, psikolojik video görüşmelerini çevreleyen şüpheleri gözden geçireceğiz ve bu konuda bazı değerli bilgiler vereceğiz. Ne de olsa, şüpheleri bir kenara bırakmanın güvenilir verilerden daha iyi bir yolu yoktur.

Bu tür bir terapi nasıl yapılır?

Psikolojik video danışmaları oldukça yenilikçi görünse de, gerçekte geleneksel danışmalardan çok az farklılık gösterirler. Gerçekten de, mekanizma aynı kalır.

Aslında, psikoterapiye yaklaşılan stratejiler ve teknikler, geleneksel bir fiziksel konsültasyonda ve uzak bir konsültasyonda aynıdır. Aynı şekilde online terapi de aynı şekilde yapılandırılmıştır.

Öncelikle hastanın analizi ve değerlendirmesi yapılır. Bundan sonra, en uygun terapi belirlenir ve beklenen gelişime dayalı olarak bir amaç ve hedefler beyanı yapılır.

Sonraki istişarelerde, mutabık kalınan hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı izlenecek. Bu sayede hedefler ve yeni alternatifler üzerinde çalışılır.

Aralarında pek çok fark varmış gibi görünse de esas olan randevuların bir ekran üzerinden yapılmasıdır.

Herhangi bir psikolojik rahatsızlık bir video konsültasyonda ele alınabilir mi?

Çoğu sorun ve bozukluk yüz yüze veya uzaktan tedavi edilebilir.

Bununla birlikte, örneğin intihar riski olan majör depresyon veya psikotik bir epizoddaki akut ajitasyon durumları gibi son derece ciddi vakalarda, psikolojik tele-danışmayı tercih etmek tavsiye edilmez. Bunun nedeni, özellikle hastanın krizlerini yönetmek için hastaneye yatırılması gerekmesi olasılığı varsa, değerli bilgilerin kaybolma riski olmasıdır.

Aile desteğinin yetersiz olduğu hastalarda da teledanışma ideal bir seçenek değildir. Bunun nedeni, yine aile bağları ve etkileşimleriyle ilgili bilgilerin kaybolabilmesidir. Bunlar, hastayla mümkün olan en iyi şekilde ilgilenmek için önemli olacaktır.

Psikolojik bozuklukların ve problemlerin büyük çoğunluğu potansiyel olarak çevrimiçi konsültasyonlar için uygundur. Bu, akıl hastalığı vakalarındaki mevcut artış göz önüne alındığında faydalıdır.

Some figure
Teledanışmalar, farklı türde destekler sağlamak için gelişmeye devam ediyor. Bilgisayarlardan, tabletlerden ve akıllı telefonlardan erişilebilirler.

Psikolojik video konsültasyonları ne zaman en etkilidir?

Bu sorunun birçok cevabı var. Aslında, zihinsel sorunun kendisine ve kişinin türüne bağlı olma eğilimindedir.

Örneğin, gençler ve yeni teknolojilere aşina olanlar bu tür kaynakları kullanmak konusunda daha az mesafeliler. Hem zamandan hem de paradan tasarruf etme fikrine değer verme eğilimindedirler. Ancak iletişimde sağırlık, körlük gibi sorunlar olmadığı sürece yaş bir engel olarak görülmemelidir.

İş için sık sık seyahat eden, evden uzakta çok zaman geçiren veya sık sık adres değişikliği nedeniyle düzenli bir doktoru bile olmayan insanlar da var. Bu nedenle uzaktan sevk alabilmek onlar için büyük bir avantajdır. Bu, hareketlilik sorunları olanlar için benzerdir.

Video konsültasyonları, belirli türdeki bozuklukların tedavisi için de avantajlı olabilir. Örneğin sosyal fobi ve agorafobisi olan kişiler psikoterapist ile iletişim kurduklarında kendilerini en güvende hissettikleri ortamda kalabilmektedir.

Genel olarak psikolojik görüntülü konsültasyonların uygun olduğu sorunlar şu şekildedir:

  • Aile Terapisi.
  • Yeme bozuklukları (özellikle ergenlerde).
  • Bağımlılık sorunları.
  • Endişe.
  • Benlik saygısında değişiklikler.
  • Depresyon.
  • Sosyal becerileri yönetme sorunları.
  • İş sorunları.
  • Fobiler.
  • Cinsel ve ilişki sorunları.
  • Hipokondri ve somatizasyon.
  • Uyku bozuklukları.

Psikolojik bir video danışmanlığında verilerin gizliliği nasıl sağlanır?

Klinik verilerin ve röportajların yönetiminin ünlü buluta yüklenebileceğini ve bilgisayar korsanlarının gıpta ile bakılan bir nesnesi olabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, farklı platformlar %100 güvenliği garanti eden bilgisayar programlarıyla çalışıyor. Gerçekten de, mutlak gizlilik sağlayan bilgi şifreleme protokollerine uyulur.

Bunun için güvenli bir dijital ortam gereklidir. WhatsApp mesajları veya e-postaları, verileri yeterince şifrelemedikleri için yeterli değildir. Bu nedenle, bir terapist arıyorsanız, sağlık yasasının mahremiyetinin ve güvenliğinin her zaman korunduğunu garanti eden ve yazılı olarak ifade eden profesyonellere öncelik vermelisiniz.

Psikologlar çevrimiçi terapide hangi zorluklarla karşılaşıyor?

Akıl sağlığı profesyonelleri için asıl zorluk, yeni teknolojilerle ilgili şüphelerin üstesinden gelmek olacaktır. Bu nedenle siber güvenlik, teletıp ve uzaktan psikoloji konsültasyonlarının kurulduğu kalelerden biri olmalıdır. Söylemeye gerek yok, zaman geçtikçe ve bu platformlar daha sık kullanıldıkça hastaların başlangıçtaki isteksizliği azalacaktır.

Diğer bir zorluk da bu yeni istişare biçimine uygun profesyonelleri işe almaktır. Sonuçta, tüm sağlık görevlileri bu alanda eğitim görmemiştir ve yönteme aşina olmayabilirler. Bu terapi biçiminden rahatsız bile olabilirler.

Hiç kimse bu yöntemi kullanmaya zorlanmamalıdır. Bununla birlikte, umarım, diğer meslektaşların sonuçları ve tatmin edici deneyimleri, isteksiz olanların nihayetinde başlangıçtaki şüphelerin üstesinden gelmelerini sağlayacaktır. Bununla birlikte, psikolojik video danışmanlığı devrimine katılmak bir zorunluluk değildir ve geleneksel fiziksel danışmanlığı tercih edenlere saygı göstermeliyiz.

Some figure
Geleneksel istişareler var olmaya devam ediyor. Her iki sistem de bir arada var olmalı ve hiçbiri diğerinin yerini tamamen almamalıdır.

Online terapinin avantajları ve faydaları

Psikolojik video konsültasyonlarının faydaları çoktur:

  • Kaçırılan randevuların önüne geçilir. Programları koordine etmek ve bekleme sürelerini hızlandırmak ve kısaltmak daha kolaydır. Hasta konsültasyonun nasıl yapılacağı konusunda hemfikirdir ve saatini seçer. Seansların süresi aynı olacak, ancak insanların iş ve özel hayatlarını daha iyi optimize edebilmeleri için yol yapmaları gerekmeyecek.
  • Daha fazla sayıda profesyonele erişilebilirlik. Belirli bir coğrafi alanla sınırlı kalmayarak mevcut profesyonellerin portföyü genişletilir.
  • Kişiselleştirilmiş ilgi: Her vakaya bağlı olarak, ilk değerlendirmeden sonra hasta en uygun uzmana yönlendirilebilir.
  • Güvenlik ortamı. Oturumlar genellikle cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar için geçerli olan güvenli bir platformda gerçekleştirilir. Oluşturulan tüm konuşmalar özel ve gizli olacaktır.

Teletıp değerli bir kaynaktır. Zamandan tasarruf sağlar ve bekleme odalarında takılmaya gerek kalmaz. Pek çok ruhsal soruna hastanın evinin mahremiyetinden ve konforundan yaklaşılabileceği gerçeğinden bahsetmiyoruz bile.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González-Peña, Paloma, Torres, Ramón, Barrio, Victoria del, & Olmedo, Margarita. (2017). Uso de las nuevas tecnologías por parte de los psicólogos españoles y sus necesidades. Clínica y Salud28(2), 81-91. https://dx.doi.org/10.1016/j.clysa.2017.01.001
  • Marcías Morón, Juan José, and Luis Valero Aguayo. “La psicoterapia on-line ante los retos y peligros de la intervención psicológica a distancia.” Apuntes de Psicología, 36 (1-2), 107-113. (2018).
  • Gratzer, David, and Faiza Khalid-Khan. “Internet-delivered cognitive behavioural therapy in the treatment of psychiatric illness.” CMAJ 188.4 (2016): 263-272.