Psikolojik Perspektiften Cosplay
Cosplay konsepti son yirmi yıldır yayılıyor. Bu ifade biçiminin kökleri Japon mangası ve animesidir.
Manga, her kesime hitap eden grafik çizgi romanlara atıfta bulunur ve konuları gerçekçidir. Buna karşılık, anime temelde aynıdır ancak animasyonludur. “Cosplay” kelimesi iki İngilizce kelimenin birleşimidir: “costume” ve “play”.
Bu kavram, 80’lerde manga ve anime’nin katı takipçileri (“otaku”) aracılığıyla ortaya çıktı. Bir kostüm yaratmak, onu giymek ve bir fantezi karakterinin kimliğini üstlenmekten ibarettir. Bunu yapanlar fandom denilen topluluklar yaratırlar.
“Kadın olmasaydım, kesinlikle bir travesti olurdum. Tüm bu ihtişam hoşuma gidiyor ve yüksek topuklu ayakkabılar giyip büyük saçları takıyor olurdum. Ru Paul gibi olurdum.”
– Dolly Parton
Cosplay ve endişe
Cosplay’in bir gençlere özgü bir hobi olduğu izlenimi altında olsanız da, aslında her yaştan insanın ilgisini çekiyor. Birçoğu, bu aktivitenin ne olduğunu bilmeden onu zaman kaybı veya önemsiz bir faaliyet olarak etiketler. Ancak, durum böyle değildir.
Birçok uzman, onu uygulayanları zihinsel olarak uyardığı konusunda hemfikirdir. Akılda tutulması gereken başka bir şey de, herhangi bir aktivitede olduğu gibi, bazılarının diğerlerine göre daha fazla takıntılı hale gelmesi ve mümkün olduğunca ileri gitmesidir.
Bu nedenle, sorun cosplay’de değildir, ancak bir kişide onu uygulamaya başlamadan önce var olan sorunlu gerçekleri ifade etmenin bir yolu haline gelebilir. Durum böyle olsa bile cosplayin tiyatro ve sanata benzer bir etkisi vardır. Genel olarak, gerçek hayatın günlük stresinin ürettiği gerilimi paylaşmak ve azaltmak için bir kanal olabilir.
Kimlik için bir araç
Paradoksal görünse de, başka birinin kimliğini benimsemenin kendi kimliğine ulaşmanın mükemmel bir yolu olduğu zamanlar vardır. Kimlik inşasının merkezi bir süreç olduğu ergenlik gibi belirli yaşlar vardır. Aslında o yaşta her şeye nüfuz eder.
Benzer bir özdeşleşme süreci cosplay aracılığıyla gerçekleşir: Kişi bir dereceye kadar kurgusal bir karakterin kimliğini üstlenir. Bu bir ikinci kişilik gibidir.
Bu başka birine benzeme süreci, karşılaşmalara ve karşıtlıklara yol açar. Karşılaşmalar, bir kişinin, aksi takdirde engellediği parçalarını keşfetmesine izin verir. Yani, “Ayşe” gerçek hayatta korkak olabilir, ancak kendini bir süper kahramanın yerine koyduğunda kararlı hale gelir.
Aynı şekilde zıtlıklar da ortaya çıkar. Belirli bir kurgusal karakter, belirli eylemleri gerçekleştirebilir veya belirli düşünceleri kullanabilir, ancak karakterini benimseyen kişi yapmaz. Böylece ve eğlenceli bir bağlamda, cosplay insanların kimlikleriyle oynamasına ve onları keşfetmesine, tanımasına ve onlarla yüzleşmesine olanak tanır.
Sosyal yardımlar
Pek çok kişi, çok utangaç veya sosyal becerilerden yoksun olanlar için cosplay’i bir “kendi kendine tedavi” uygulaması olarak etiketler. Bu insanlar kişilerarası ilişkilerde kendileri olmakta zorlanırlar.
Aslında, genellikle kendilerini eleştirirler ve söylediklerine ve yaptıklarına çok fazla dikkat ederler. İç diyaloglarının ciddiyetine öncelik verme eğilimindedirler ve bu onların spontane olmalarını engeller. Sosyalleşmenin önünde bir engel haline gelir ve bunun hemen sonucu arkadaş edinmede zorluktur. Ayrıca, zaten sahip oldukları ilişkilerin daha da güçlenmesine izin vermelerini engeller.
Bir kişi bu engeli cosplay ile aşabilir. Tam bir çözüm olmasa da, onları kendilerinden çıkarma amacına katkıda bulunur. Bunun nedeni, bir karakteri benimsediklerinde başka biri olabilmeleri ve bu nedenle farklı davranmaktan çekinmemeleridir. Tahmin edebileceğiniz gibi, başkalarının ve hatta kendilerinin eleştirel yargılarından korunduklarını hissederler.
Cosplay tamamen yaratıcılık ve eğlence ile ilgilidir
Bu aktivite, bir kişinin rutininin dışına çıkmasına izin verir ve hayal gücünü ve yaratıcılığını serbest bırakmaya yardımcı olur. Çünkü sadece kostüm değil, bir kimlik ve onunla birlikte giden bir dünya da giymektedirler. Alışılmıştan uzaklaşmak için iyi bir yoldur bu.
Buna ek olarak, cosplayer’lar yeni “gerçeklik” kurallarıyla dolu eğlenceli bir dünyayla tanışıyorlar. Oyun sağlıklı bir uygulamadır ve aynı zamanda yaratıcılığı da teşvik eder. Genellikle karakterleri yorumlamadan önce incelerler, bu nedenle onları kostümlerle birlikte geliştirmek zaman ve emek gerektirir.
Cosplay yapanlar, hayal güçlerini ve fantezilerini başkalarıyla farklı bir bağlamda etkileşim kurmanın yolları olarak kullanırlar.
Bu etkileşimler sayesinde, bu insanlar sorunları farklı şekilde ifade edebilir veya tezahür ettirebilir ve muhtemelen daha önce hesaba katmadıkları alternatif çözümler arayabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Bender, S., & Peppler, K. (2019). Connected learning ecologies as an emerging opportunity through Cosplay. Comunicar. Media Education Research Journal, 27(1).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.