Logo image
Logo image

Psikoloji Okumak İçin 10 Neden

6 dakika
Psikoloji Okumak İçin 10 Neden
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Psikoloji okumaya değdiğini düşünüyoruz ve bunun için size binlerce neden verebiliriz. Ancak bütün bu nedenleri özetleyen bir şey var – çok heyecan verici bir alan!

Çok az alan, sadece mesleki gelişimin ötesine geçmekte ve bizi insan olarak zenginleştirerek, büyümemize ve gerçekliğimizin daha geniş bir vizyonuna sahip olmamıza izin vermektedir. Okuması kolay bir alan olmamasına rağmen psikoloji, kesinlikle değerli bir maceradır.

Üniversitede ilk derse girip Psikoloji bölümünün ne kadar geniş konulardan oluştuğunu öğrendiğinizde, doğru seçimi yapıp yapmadığınızı kendinize sorabilirsiniz. Okumanız gereken onlarca kitap, farklı teori ve yaklaşımlar olduğunu görünce şoke olabilirsiniz.

“Yaptıklarınızsınız, yapacağınızı söylediğiniz şeyler değil.”

– C.G. Jung

Bazı insanlar,istatistiğin her zaman karmaşık ama ilginç dünyası ve deneysel tasarımlarla yüz yüze geldiklerinde gerginlik hatta umutsuzluk hissederler. Matematiğin hâlâ gerekli olduğu bir dünyadır bu , dolayısıyla matematikle ilgili kötü anıları olanlar için kötü haber. Bununla birlikte, günlük çalışma ve bu bilimi oluşturan alanların her biri ile kurduğumuz temas, bizi nihayet bu büyüleyici evrene uyandırır ve yolumuzda yürümemize yardımcı olur.

Öte yandan, psikoloji eğitimi almanın bizi zengin biri yapacağını, hatta bölümü bitirdikten sonra bir işi garanti edeceğini söylemek yanlış olur. Mevcut toplum ve iş piyasası koşulları, malum. Bazen yeteneklerimizi özgünlük, motivasyonu fırsat ve direnci sabırla birleştirmek zorundayız. Bununla birlikte,branşlaşmaya yardımcı olacak pek çok konu olduğunu ve iyi bir alan seçtiğimiz takdirde zengin ve sıra dışı bir profesyonel gelecek inşa edebileceğimizi söylememiz gerek.

Some figure

Psikoloji okumak için 10 neden

Yaşamımızın belirleyici anında, ne çalışmak istediğimizi seçmemiz gerektiğinde, ya da değişim zamanı olduğunu düşündüğümüzde ve farklı bir şeyler öğrenmek için, Psikolojiyi çalışmak her zaman iyi bir seçenek olacaktır. Elbette herkes iki önemli noktaya dikkat etmelidir: neyi arıyorlar ve başkalarına ne sunmak istediklerini. Psikoloji, diğerlerinin yararına kendimizi en iyi şekilde sunmak için, biz eğitirken yetiştirebileceğimiz bir konudur. Şimdi Psikolojinin derecesinin bize ne gibi avantajlar sunabileceğini görelim.

1. Psikoloji, kendimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur

Yukarıdaki tüm teorilere; kişilik, insan gelişimi veya kültürün davranışımızı nasıl etkilediği konusundaki farklı yaklaşımlara girdiğimizde, kendi yaşamımıza ve başkalarının yaşamlarına bakmak durumunda kalırız.

Psikoloji okumak, kendimize birçok soru sormamızı sağlayacaktır. Her zaman bir cevabı olmayan sorular. Ancak bunlar sürekli olarak arayıp keşfetmemize yardımcı olacaktır. Kendimizi ve diğer insanları her gün biraz daha tanıdığımız bir macera olacak bu. Bizim için bir zamanlar çok önemli olan bazı tutum ve fikirleri ardımızda bırakmamıza olanak sağlayacak.

2. Bilimsel yöntemlere değer vermeyi öğreneceğiz

Psikoloji sihir değildir. Medyum değiliz, karşımızdaki insanın ne tür bir travma yaşadığını, nelerden korktuklarını ya da güçlü yönlerinin neler olduğunu 5 saniyede anlamamızı sağlayan bir radarımız da yok. Ayrıca arkadaşlarımız, akrabalarımız veya tanıdıklarımız tarafından da “onları analiz etmek”le suçlanacağız muhtemelen.

Bildiğimiz gibi psikolojiyle bağlantılı birçok yanlış efsane var. İstesek de istemesek de bu efsanelerle pek çok bağlamda yüzleşmemiz gerekecek. Bununla birlikte, açık olmamız gereken bir şey var: Psikoloji, bilimsel yönteme dayanan bir sosyal bilimdir.

Bazı sonuçlara, belirli verilere ve kavrayışlara ulaşmak için çok zahmetli, objektif ve sabırlı bir çalışma yapmamız gerektiğini anlamalıyız. Bu çalışma her zaman bir dizi araştırma metoduna dayanmaktadır ve bu Psikoloji uzmanı olarak başarılı olmanın yoludur. Diğer yandan halkın çok sevdiği ve günlük olarak dergilerde ya da sosyal ağlarda gördüğümüz “popüler psikoloji” de vardır. Ancak bu, gerçekle çok az ilgilidir.

uzay kafalı manzara
3. Eleştirel düşünceyi geliştireceksiniz

Konunun büyük bölümü, psikoloji çalışmalarını oluşturan teoriler, yaklaşımlar ve alanlar, eleştirel düşünmeyi geliştirmemize yardımcı olur. İster hoşumuza gitsin ister gitmesin, iyi uzmanlae olmak istiyorsak ve dürüstlüğümüzle onurumuzu kaybetmeden gerçekten insanlara faydalı olmak istiyorsak, bu zorunlu bir şarttır. Ancak o zaman ormanları ağaçlardan ayırabilir, aldatmacanın berraklığı ve manipülasyonun gerçekliğini görebiliriz.

“Asla her şeyi bildiğinizi düşünmeyin. Kendinize ne kadar yüksek değer verseniz de her zaman kendinize şunu söyleme cesaretiniz olsun: Ben cahilim.”

– Ivan Pavlov

4. İnsan ilişkilerinin daha iyi anlaşılması

Psikoloji okumak bizi kendiliğinden psikolojik olarak daha sağlıklı, başarılı veya daha mutlu insanlara dönüştürmeyecektir (en azından çoğumuzu).

Psikolojinin incelenmesi bizi kendiliğinden psikolojik olarak daha sağlıklı, daha başarılı veya daha mutlu insanlara dönüştürmeyecektir (en azından çoğunluğu değil). Psikologlar da depresyon ve endişeden muzdariptirler. Duygusal ilişkilerinde başarısızlıktan muaf değillerdir ve hatta küçük fobileri ve sınırlanmışlıkları vardır.

Bununla birlikte, tüm bu bilgiye sahip olmak, ne yaşadıkları ve etraflarındakiler konusunda onları daha bilinçli hale getirir. İlişkisel dinamikleri daha iyi anlamalarını sağlar. Kendilerine veya başkalarına en iyi şekilde nasıl yardımcı olacakları konusunda yardım istemede onlara yardımcı olur.

5. İnsan gelişimi aşamalarını takdir edeceksiniz

Nasıl geliştiğimizi ve insanların hayatlarımız boyunca nasıl değiştiğini anlamak bize sadece değerli bilgiler vermez. Genel olarak, aynı zamanda bizi başkalarının problemlerine, acı ve şüphelerine daha açık ve duyarlı kılar.

Ayrıca psikoloji, çocukluğumuz ya da yaşlılık gibi gelişimimizin belirli aşamalarıyla ilişkili özellikleri ortaya koyar. Yaşamın bu aşamalarına çok ilgi duyabilir ve uzmanlık alanımız olarak belirli bir grubu seçmeye karar verebiliriz.

6. Akıl hastalığı konusunda yeni bir bakış açısı geliştireceksiniz

Psikoloji okumak, insanların akıl hastalığı konusunda inandığı birçok efsaneyi yıkmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, bir sendrom, bir bozukluk ve bir hastalık arasındaki farkları anlayacaksınız. İlaçların bazı hastalıkları iyileştirmediğini , sadece onları “tedavi ettiğini” fark edeceksiniz. Kendiniz için tanı koymanın karmaşıklığını ve bir depresyon, anksiyete bozukluğu veya şizofrenide bulunan çoklu nüansları keşfedeceksiniz.

Some figure

7. Her tutku için bir uzmanlık alanı var

Bütün psikologlar psikanalist değildir veya Freud’un ilkelerini takip etmez. Üstelik, bu ilkeleri takip etmeyenler, edenlerden çoktur diyebiliriz. Bütün psikologlar hipnoz yapmaz ya da klinikleri yoktur. Psikoloji okumak, bize farklı alanlarda eğitim alma fırsatını sunar ve böylece en çok hoşumuza giden alanları seçebiliriz. Seçenekler çoktur:

  • Klinik psikoloji
  • Eğitimsel psikoloji
  • Spor psikolojisi
  • Adli psikoloji
  • Sağlık psikolojisi
  • Örgütsel psikoloji
  • Çocuk ve ergen psikolojisi
  • Sosyal veya toplum psikolojisi

8. Psikoloji – diğer disiplinler için mükemmel bir tamamlayıcı

Psikoloji gibi başka alanları tamamlayan çok az çalışma alanı vardı ek çok çalışma alanı vardır. Örneğin, gazetecilik, tıp, hemşirelik, eczacılık, filoloji, antropoloji, sanat ya da ekonomi alanlarında bir diplomaya sahip olabiliriz ve bunun yanında daha zengin ve daha eksiksiz ve de heyecan verici bir eğitim elde etmek için psikoloji okumaya başlayabiliriz.

“Tamamen ulaşılabilir olmadığında bile, daha yüksek bir hedefe ulaşmaya çalışırken daha iyi oluruz.”

– Viktor Frankl

İyi bir müfredattan öte, Psikoloji eğitimi, insan davranışını daha iyi anlayarak, tüm sosyal etkileşimleri, dilleri, iletişim, motivasyon, duygular ve karar verme ile bizi zenginleştirir. Bu süreçler, diğer bilimlere dair daha eksiksiz bir vizyonuna sahip olmak için genellikle gereklidir.

9. Çok daha iyi iletişim kurmayı öğreneceksiniz

Bu her zaman konuşamadığımız bir özellik. Ancak, psikoloji öğrencisinin günlük çalışmalarında keşfedeceği bir şey, duyguların yönetiminde beceri kazanmanın ya da beden dilini tüm nüanslarıyla daha fazla anlayarak, onlara kişilerarası iletişimde daha büyük bir yetenek kazanacağıdır.

Sadece kamuda konuşma yeteneğimizi geliştirmekten değil, aynı zamanda insanlarla daha iyi iletişim kurmaya nasıl başlayacağımızdan bahsediyoruz. Sözlü olmayan iletişim, ses tonu ve ifadeleri ile karşımızdaki kişiyi anlayacağız ve onlarla daha empatik ve etkili bir diyaloğa sahip olacağız.

Some figure

10. Psikoloji okumak yaşamınızın en iyi aşamasına doğru ilk adım olabilir

Yazımızın balında size Psikoloji okumanız için 1000 neden verebileceğimizi söyledik, fakat tüm diğerlerini aşan bir şey var – bu büyüleyici bir bilim ve hayatımızda yepyeni bir kapı açabilir. Belli bir anda her zaman kendimize dokunan bir şeyler bulacağız ve ”işte bu benim” diyeceğiz. Daha derin anlamak istediğim, insanlara yardım etmek istediğim alan bu diyeceğiz.

Bazı durumlarda bu, nörobilim ve tüm gizemleri olacak. Diğer durumlarda belirli bir terapi türü olacaktır. Bazen çocuklara yardım etme veya daha deneysel bir araştırma alanına odaklanma arzusunu duyacağız. Psikolojinin dünyası o kadar geniştir ki, herkes bir noktada, hangi alanda çalışmak istediğini bulacaktır. Ve o anda her şey değişip anlam kazanır.

Öyleyse, eğer Psikoloji eğitimi alma olasılığını göz önünde bulundurursanız, sizi hayal kırıklığına uğratmayacak olan bu inanılmaz maceraya atılmanızı teşvik etmek isteriz.

Kaynakça 

  • Triglia, A, Regader, Bertrand, and García-Allen Jonnatahn, (2016). Psychologically speaking.
  • Paidós.Sheena Iyengar, (2006). The Art of Choosing. Psychology Press.
  • Pink, Daniel (2010). The amazing truth about what motivates us. Management 2000.
  • Butler-Bowdon, Tom (2004). 50 Psychology Classics: Who We Are, How We Think, What We Do: Insight and Inspiration from 50 Key Books. New York: H. Books.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.