Period. End of Sentence: Hindistan'ın Devrimci Kadınları

Hindistan'da, kırsal kesimde yaşayan kadınların kültürlerinde menstrüasyon ile ilgili olan klişeleri ve stigmaları kırmanın bir yolunu bulmalarıyla oluşan sessiz bir devrim gerçekleşiyor.
Period. End of Sentence: Hindistan'ın Devrimci Kadınları
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Sonia Budner

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bu yazımızda, yakın zamanlarda Netflix’te yayınlanmış olan harika bir belgeselden bahsedeceğiz. Period. End of Sentence bizlere Hindistan’daki kadınların hayatlarını bugün hala kuşatmaya devam eden geleneklerden, klişelerden, stigmalardan ve tabulardan bahsediyor.

Hindistan’daki bir sürü hareketin ortadan kaldırmak için savaştığı tabulardan biri regl olmak. Batıda normal görülmesine rağmen, bu hala Hindistan’daki kadınların yüzleştiği en büyük engellerden biri. Ve bu yüzleşme genellikle kavranılamaz yollarla gerçekleşiyor.

En temel kadınlık durumlarından biri olmasına rağmen, insanlar regl olma kavramını yüzyıllardır gizlemiş, eleştirmiş ve şeytanlaştırmıştır. İyi haber şu ki, Hindistan’da, bir grup kadın dünyanın regl kadar feminen özlü bir şey ile ilgili fikirlerini değiştirmenin bir yolunu buldu.

Sessiz bir savaş

Bu belgesel, Hindistan’ın kırsal bir kesiminde, Delhi yakınlarındaki Hapur’da geçiyor. Şüphesiz ki, Hindistan’da bir kadın devrimi var. Ancak, kırsal kesimler hala geçmiş geleneklerine tutunuyor. Ve bazı gelenekler hala bu insanları geçmişlerinin esiri yapmaya devam ediyor. Örneğin, kadınlar hala ev hayatına ve görücü usulü ile evliliklere mahkum ediliyorlar. Aynı şekilde, okulu bırakıp başka herhangi bir geleceği olmayan annelere dönüşüyorlar.

Son zamanlarda, Hapur’daki küçük bir topluluğun kadınları kültürlerine derinden işlemiş olan bir stigmaya karşı sessiz bir devrim başlattı. Hint kültüründe menstrüasyon bir tabu. Şimdi ise, kadınlar kendi uyanış ve bilinçlenmelerinin temellerini atmaya karar vermiş durumda.

Hijyenik pedler, son zamanlarda Hindistan piyasasının bir parçası haline geldi. Sadece büyük şehirlerde bulunabildikleri için, hijyenik pedler fiyatlarının pahalılığı dolayısıyla çoğu kadın için temelde ulaşılamaz konumda. Ped Projesi Hapur’daki eski, yarı terk edilmiş bir evi tüm yaştan kadınların kendi hijyenik pedlerini yaptığı bir fabrikaya dönüştürdü, üstelik bu pedler marketlerde de satılıyor.

Bunu yaparak, çoğu durumda kadınların hedeflerine ulaşmalarının önünde duran büyük bir engel olan bu problemi çözmenin bir yolunu bulmuş oldular. Kadınların, yaptıkları iş karşılığında ödeme aldıkları, ortak çalışmaya dayalı bir birlik oluşturdular. Çoğu için, bu hayatlarında aldıkları ilk maaş.

Menstrüasyon ve okulu bırakmak

Menstrüasyon ile ilgili stigmanın Hindistanlı kadınlar için teşkil ettiği en ciddi problem büyük ihtimalle şudur: çoğu kadın hala ilk defa regl olduklarında okulu bırakıyorlar.

Aslında, bu kadınların doğurganlık dönemlerine girdiği noktayı işaret eden eski bir gelenektir. Bundan dolayı, evlenip çocuk yapmak için diğer her şeyi terk etmeleri gerekir. Hindistan’daki insanlar regl olmayı hala utanç verici ve ayıp buluyor. Çoğu kadın kendilerini kirli (cenabet) olarak değerlendiriyor, ki bu da onların tapınaklara girip dua etmesini engelliyor. Hatta, bu durum kadın tanrılara adanmış tapınaklarda bile oluyor. Bu, bu stigmanın absürt olan tarafı.

Hindistan’daki çoğu kadın eğitimleri dolayısıyla erken evlenmekten kaçmanın bir yolunu bulsa da, birçoğu da okulu regl oldukları için kendi kendilerine bırakıyor. Çoğu zaman, üstlerini değiştirmek için uygun alanları olmuyor. Hepsi, paçavralar veya bez parçaları kullanıyor ve bunları kullandıktan sonra gömüyorlar. Tekrarlamak gerekirse, bu okullarda rahat bir şekilde veya özel bir alanda yapabildikleri bir şey değil.

Hijyenik ped üreten Hintli kadınlar.

Ped Projesi ve Hindistan’daki kadınlar

Ped Projesi fikri Los Angeles’te doğdu. Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, Hapur kadınları derneğinin kurulumunu yaptığı ilk %99 oranında biyolojik olarak parçalanabilen hijyenik ped makinesi için gereken parayı topladı.

Bu makinenin bu kadınlara verdiği ekonomik güç ve özgürlük azımsanamayacak kadar önemlidir. Bu, kadınların kendileri ve aileleri için bir gelir elde etmelerine yardımcı olmuştur. Ama aynı zamanda değinilmesi gereken iki yan etkisi de vardır. Birincisi, bu kadınlar toplumlarındaki erkeklerin saygısını kazanmıştır. İkincisi, bundan elde edilen gelir genç kadınların eğitimini finanse etmeye yardım etmiştir.

Bu kadınların yaptıkları hijyenik pedlerin markasının adı Fly (uçmak). Bu sembolik ismi, projenin hedefi dolayısıyla seçtiler: hedef, Hindistan’ın kadınlarına sonunda kanatlarını açıp uçmak için imkan sağlamak.

Cehaletin üstesinden gelmek

Hindistan’da menstrüasyon etrafında var olan stigma, cehalet ile eş anlamlı. Belgesel, Hapur’daki bazı menstrüasyon ne demek bilmeyen genç erkekleri gösteriyor. Bazıları, menstüasyon erkeklerden çok kadınlara saldıran bir hastalık sanıyor.

Bölgedeki erkeklerin çoğu söz konusu olduğunda, bu proje onların bu konudaki cahilliklerinin azalmasına ve feminen ve maskülen dünyayı biraz daha iyi tanımalarına yardımcı oldu. Ped Projesinin kadınları, bir gün menstrüasyon ile ilgili olan stigmayı tamamen ortadan kaldırmayı umut ediyor.

Bu proje o kadar basit ve ulaşılabilir ki, herkesin dikkatini çekti. Barışçıl bir devrim oluşmasını sağladı ve kadınları, yüzyıllardır yaşanagelen cehalet ve klişelerin bitmesine dair umutla doldurdu.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.