Logo image
Logo image

Patolojik Kahkaha Vakası: Paul Pugh

3 dakika
Patolojik Kahkaha Vakası: Paul Pugh
Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez
Son Güncelleme: 25 Ekim, 2022

Paul Welsh bir gün yabancılar tarafından vahşice bir saldırıya uğrayan Gallerli bir adamdır. Saldırganlardan biri kafasına çok sert bir darbe indirdi. Bir süre sonra Paul garip bir semptom geliştirdi: patolojik kahkaha, bir çeşit beyin disfonksiyonu.

Patolojik kahkaha, tutamadığınız bir kahkahadır ve ortaya çıktığı an bulunduğu durumla hiçbir ilgisi yoktur. Kağıt üstünde çok komik gelebilir kulağa fakat aslında son derece ciddi bir durumdur. Bu durumun birkaç farklı ismi vardır ve en teknik olanı ise “gelastic epilepsi”dir. Diğer isimlerinden bazıları ise “psödobulber etkisi” ve “duygusal enkontinans”tır. Patolojik kahkaha terimini popülerleştiren aslında Paul Pugh’un vakasıydı.

“İnsanın gülen tek hayvan oluşunun nedenini en iyi ben anladım galiba; büyük işkenceyi en çok o çekiyor, o yüzden kahkahayı icat etmek zorunda kalmış.”

– Friedrich Nietzsche

Some figure

Paul Pugh Vakası

Paul Pugh’un vakası en iyi bilinenlerden biridir. Trajik hikayesi bir 2007 gecesine arkadaşlarıyla dışarıya içmeye çıkışıyla başladı. Eve dönüş yolunda onu hiçbir sebep olmaksızın döven dört adama rastladı.

O kadar sert bir dayak attılar ki Pugh’un kafatasını çatlattılar. O sırada 27 yaşında olan Paul iki ay boyunca komada yattı. En basit işleri bile yeniden öğrenmek zorunda kaldı: yürümek, yemek yemek, konuşmak vb. Fakat nihayet her şeyi atlatmış gibi göründüğünde işte o zaman garip bir şey oldu.

Doktorlarıyla görüşmeye gitti ve burada ona yediği dayağın sonuçlarını anlatmaya başladılar. Bu görüşme Paul’un üzerinde korkunç bir etki bıraktı. Ağlamak için çok güçlü bir dürtü hissetti aslında zihninde ve kalbinde bunu yaptı da. Fakat dışarıdan, tek yapabildiği şey ağlamaktı. Patolojik şekilde kahkaha atıyordu. İçinden ağlıyordu fakat dışından gülüyordu.

Önce bunun onun için tek manası sosyal dışlanmaydı. Bir süre geçtikten sonra doktorlar ona ne olduğunu anladılar. Buna psödobulber etkisi adını verdiler, bu da beyninde bir bağlantısızlık olduğu anlamına geliyordu.

Bu soruna sahip bir insan patolojik kahkaha (veya ağlama) nöbetlerine sahip olabilir. Yıllar sonra Paul her 10 patolojik kahkaha nöbetinden 9’unu kontrol etmeyi öğrendi.

Some figure

Patolojik kahkaha ve nedeni

Patolojik kahkaha, ona sahip olan insanlar için son derece rahatsızlık verici olabilir. “Uygunsuz” davranışları nedeniyle kendilerini izole etme eğilimindedirler. Bir çoğu bir duyguyu çok yoğun bir şekilde yaşarken onunla alakası olmayan bambaşka bir duyguyu ifade etmenin ne kadar korkunç olduğundan bahsetmektedir.

Patolojik kahkaha ve ağlama birçok farklı sebepten ötürü ortaya çıkar. Genellikle Paul’un vakasında olduğu gibi bir travmadan sonra gelmektedir. Fakat buna neden olan bazı anormal nörolojik durumlar da bulunmaktadır.

Multipl skleroza (MS) sahip bazı insanlarda bu semptomlar görülmektedir. Alzheimer hastalığında patolojik kahkahanın ortaya çıktığı vakalar bile olmuştur. Direkt olarak beyni etkileyen her şeyin patolojik kahkahaya yol açabileceği görülmektedir.

Beyin tümörleri bir başka olası sebeptir. Anlayabildiğimiz kadarıyla bu beyin, beyincik ve soğanilik arasındaki bir iletişim kopukluğu nedeniyle olmaktadır. Ayrıca hipotalamusun da bu durumda rol oynadığını bilmekteyiz.

Some figure

Patolojik kahkahanın farklı çeşitleri

Psikolojik kahkahanın farklı nedenleri olan psikiyatrik vakalar da bulunmaktadır. Burası “duygusal enkontinans” genel teriminin geçerli olduğu yerdir. Kişinin duygularının abartılı bir biçimde ifade edildiği ruhsal durumlarla ilgilidir. Kahkahalarını, göz yaşlarını veya herhangi bir duyguyu içlerinde tutamazlar. Vasküler sorunlardan kaynaklanan demans da bu durumla ilintilidir.

Bazı şizofreni türleri bile patolojik kahkaha nöbetlerine neden olabilir. Ayrıca psikoaktif ilaçların kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilir: marijuana kullanımının birçok insanın kontrolsüzce kahkaha atmasına neden olduğu genel bir bilgidir. Otizm spektrumundaki bazı durumlar bile bunu bir semptom olarak içerir.

Tüm bunlardaki en üzücü yan ise bu sorunu yaşayan insanların başka yan etkiler de yaşamasıdır. Freiburg Üniversitesi’nde (Almanya) yapılan bir araştırmaya göre bu duruma sahip insanların yarısından fazlası bahsettiğimiz semptomlara ek olarak başka semptomlar da göstermektedir. Diğer bilişsel sorunlara ek olarak IQ’larında da bir düşüş yaşamaktadırlar.

Patolojik kahkaha için pek fazla tedavi seçeneği yoktur. Kısacası bir çaresi yoktur. Fakat Paul Pugh gibi insanlar ilham verici örneklerdir; patolojik bir kahkahadan hemen önceki anı tespit etmeyi başarmıştır. Hemencecik gülmesini engelleyecek hoş olmayan görüntüler hayal etmektedir. Maalesef ki buna rağmen içinde bulunduğu durum hala hayatını etkilemektedir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.