Pandemi Nedeniyle İşinizi Kaybetme Korkusu: Ne Yapabilirsiniz?

İçinde bulunduğumuz belirsizlik durumunda, sık karşılaşılan endişelerden biri işinizi kaybetme korkusudur. Bu, birçoğumuzun yüzleşmesi gereken bir korkudur, ama şu anda gerçek önceliğin COVID-19 enfeksiyonlarını önlemek ve azaltmak için kendimizi korumak olduğunu görmezden gelmemeliyiz.
Pandemi Nedeniyle İşinizi Kaybetme Korkusu: Ne Yapabilirsiniz?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Mevcut pandemi sırasında sizi ele geçirebilecek korkuların arasında, işinizi kaybetme korkusu da vardır. Bu kesinlikle mantıksız bir korku değildir, ve böyle şeyler düşünmeniz yanlış ya da olumsuz değildir. Bu, hepimizin karşı karşıya olduğu bir gerçektir. Bu pandemi, sanki dünyanın hemen her yerine ulaşan bir tsunami gibiydi. Peki, bu durumda ne yapabilirsiniz?

Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization – ILO) birkaç gün önce mevcut krizin dünya çapında 25 milyondan fazla insanın işsiz kalmasına yol açabileceğini duyurdu.

Şimdi, bu acil durum karşısında, zararı hafifletebilecek bir yanıt var. Bu, tüm ülkelerin eşgüdümlü, belirleyici ve hızlı tepkisidir. Şu anda, her ülke vatandaşlarına sosyal koruma sağlamak için farklı önlemler uyguluyor. Ancak, bu yeterli görünmüyor.

The New York Times‘da yakın zamanda yayınlanan bir makalede gazeteciler, mevcut stratejiler korunursa ekonomimizin koronavirüs yüzünden öleceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle, her şeyden önce global bir vatandaşlık geliri uygulaması için rızaya dayalı ve hızlı bir eylem çağrısında bulunuyor. Bu, Donald Trump’ın hükumetinde bile uygulanabilir. Ardından, ekonomiye enerji vermek ve şu anda gerçekleşen iş kayıplarını durdurmak için bir plan hazırlanmalıdır.

Bununla birlikte, Paul Romer (2018 Nobel İktisadi Bilimler Ödülü) ve bir doktor, ekonomist ve Harvard Üniversitesinde dekan olan Alan M. Garber gibi uzmanların belirttiği gibi, tüm bunların ilk adımı, koronavirüsün yayılmasını durdurmaktır.

Peki bu nasıl yapılabilir? Formül basittir: Nüfus izole edilmeli, sağlık hizmeti sağlayıcıları gerekli ekipmanla donatılmalı ve salgını en kısa sürede durdurmak için bir aşı tasarlanmalı.

koltukta oturan endişeli adam

Pandemi nedeniyle işinizi kaybetme korkusu: Ne yapabilirsiniz?

Birçok insan, ev izolasyonlarını salgın nedeniyle işlerini kaybetme korkusuyla geçiriyor. Dürüst olmak gerekirse, korku pek de iyi bir ev arkadaşı değildir. Korkular ve endişeler gün be gün büyüyerek hayatınızın merkezi olmaya ve sizi tüketmeye başlayabilir.

Buna bulaşma korkusunu ya da hastalığa yakalanmış olma durumunu da eklersek, psikolojik etkisi açıkça görülebilir. Bu nedenle, üzerinde düşünmek için elimizde bazı stratejiler olmalı. Bunlar şu şekildedir:

Burada ve şimdinin önceliklerini hatırlayın

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, pandemi nedeniyle işinizi kaybetme korkusu gerçek bir korkudur. Zaten halihazırda işleri gereksiz hale getirilmiş ya da zorunlu ücretsiz izne çıkarılmış olanlar ve evden çalışanlar vardır. Bununla birlikte, tüm bunlar bittiğinde ne olacağı konusunda her zaman bir belirsizlik vardır.

Bunlar anlaşılabilir korkulardır, ancak bu durumlarda önemli olan içinde bulunduğunuz anın önceliklerinin neler olduğunu hatırlamaktır.

  • Şu anda herkesin bunu söylediğini biliyoruz, ancak şu anda öncelik, kendinizi ve etrafınızdakileri korumaktır.
  • Her dışarı çıktığınızda doğru sosyal izolasyon, güvenlik ve hijyen önlemlerini almak en önemli şeydir.
  • Sürekli endişeli olan bir zihin koruma kalkanlarını indirir ve sizi ve başkalarını tehlikeye atabilir.
  • Şu anda olanlara ve yetkililerin sizden istediklerine bağlı kalmalısınız. İşinizi kaybetmenin endişe verici bir şey olduğu doğrudur, ancak hem genç hem de yaşlı sevdiklerinizi ihmal etmemelisiniz.

Yapıcı kaygı mı, olumsuz kaygı mı?

Mevcut pandemi nedeniyle işinizi kaybetme korkusu yaşama hakkına sahipsiniz. Endişelenmek ve bu korkunun gününüzü karartmasına izin vermek yanlış değildir. Bu oldukça anlaşılır bir tepkidir. Bununla birlikte, iki tür endişe olduğunu ve bunlardan sadece birinin bu durumlarda size yardımcı olabileceğini unutmayın.

Olumsuz kaygı, size hiç yardımcı olmayan kaygıdır. Bu, sizi hareketsizleştiren ve kaygı ateşini besleyen şeydir. Bu hissi beslemeyin. Bu tip kaygı, kafanızda şu tip lafların belirmesine neden olur:

  • “Bu kriz hepimizi sokakta bırakacak.”
  • “Her şey bittiğinde, hiçbir şey aynı olmayacak ve hepimiz işlerimizi kaybedeceğiz.”
  • “Bundan kurtulamayacağız. Dünya çapında bir felaket olacak.”

Yapıcı kaygı ise daha sağlıklı ve stratejik bir yaklaşıma sahiptir. Ya hep ya hiç mantığındaki olumsuz ifadelerin yerine, kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

  • İşten çıkarılma olasılığım nedir? Bu işten çıkarma, geçici mi yoksa kalıcı mı olacak?
  • Çalıştığım sektörde, bu sorun çözüldüğünde bana hala ihtiyaç olacak mı?
  • Çok fazla deneyime sahip olduğum için, kovulmaktan mı, yoksa kimsenin beni tekrar işe almamasından mı korkmalıyım? Bu geçerli bir korku mu?
  • İşte bana ne söylendi? Mevcut kriz sona erdiğinde bana artık ihtiyaçları olmamasının gerçek olasılığı nedir?
  • Eğer işimi kaybedersem ne yapmalıyım? Bu belki de başka fırsatlar aramak ya da becerilerimi geliştirmek için bir fırsat olabilir mi?
bilgisayarının başında oturan stresli kadın

Pandemi nedeniyle işinizi kaybetme korkusu: Endişenizi besleyen şeyleri kontrol edin

Salgın nedeniyle işinizi kaybetme korkusunu azaltmanın iyi bir yolu, bu korkulara neden olan şeyleri kontrol etmektir. Örneğin, WhatsApp grubunuz bu durum hakkında daha fazla endişelenmenize neden olabilir. Endişeler ve yanlış bilgilendirme giderek artıyor. Bazı bilgiler ise orantısız bir şekilde büyütülüyor ve hikayenin yalnızca panik yaratan ve olumsuz taraflarını duyuyoruz.

Hangi durumların, bilgilerin ve kişilerin endişenizi arttırdığını belirleyin. Gerçekçi olan, ancak kaderci olmayan bir yaklaşım sürdürmek esastır. Endişenizi ve korkunuzu nasıl yenilgici yerine yapıcı bir şekilde ele alacağınızı bilmeniz çok önemlidir.

Zorluk ve belirsizlik durumlarında, zihniniz her zaman en iyi müttefikiniz olmalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurursanız, bu krizi olumlu bir şekilde atlatacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.