Logo image
Logo image

Orta Yaşlı İnsanlar En Mutlu İnsanlardır

3 dakika
Ortalama yaşam süresi artık eskisinden çok daha uzun. İster inanın ister inanmayın, 50 yaşına ulaşmanın pek olası olmadığı zamanlar vardı.
Orta Yaşlı İnsanlar En Mutlu İnsanlardır
Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 28 Haziran, 2021

“Orta yaş”, 40 ile 60 yaş arasındaki aşamadır. Yakın zamana kadar, insanlar bu aşamanın tüm orta yaşlı insanların yaşadığı orta yaş kriziyle ilişkili olduğunu söylerdi. Bununla birlikte, birkaç çalışma bunun birçok insanın inandığı kadar doğru olmadığını göstermektedir. Aslında, durum tam tersidir. Her şey orta yaşlı insanların en mutlu insanlar olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Ortalama yaşam süresi artık eskisinden çok daha uzun. İster inanın ister inanmayın, 50 yaşına ulaşmanın pek olası olmadığı zamanlar vardı. Günümüzde ise çoğu insan bu yaşı sağlıklı bir şekilde geçiyor. Bütün bunların sonucunda, “gençlik” terimi yeni bir tanım kazandı. Artık insanlar daha yaşlıyken evleniyor ve çocuk sahibi oluyorlar.

“Orta yaş hakkında kimsenin size söylemediği pek çok şeyden biri, genç olduktan sonra çok hoş bir değişiklik olduğudur.”

– William Feather

Some figure

Güvenilir bir çalışma

Kanada’daki Alberta Üniversitesinden araştırmacılar Nancy Galambos, Harvey Krahn ve Matt Johnson, farklı yaşlardaki mutluluk üzerine bir araştırma yaptılar.

Bu çalışmayı yürütmek için iki ayrı grup oluşturdular. İlk grubu 18-43 yaş arası kişiler oluştururken, ikinci grubu 23-37 yaş arası bireyler oluşturdu. Çalışmada medeni durum değişikliği, sağlıkla ilgili bilgiler ve işle ilgili konular gibi önemli kilometre taşları ele alındı.

Bu çalışma beş ilginç sonuç buldu:

  • Deneklerin çoğu, 40 yaşındayken 18 yaşında olduklarından daha mutlu olduklarını belirtti.
  • Evli ve işi olan insanlar daha mutlu olma eğilimindedir. Ayrıca, bu bireyler aynı zamanda daha sağlıklı olma eğilimindedir.
  • Orta yaş krizinin gerçekten var olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur.
  • Genel olarak konuşursak, insanlar 40 yaşına geldikten sonra kendilerini daha mutlu hissederler.
  • 30 yaşından sonra, insanların refahı iyileşme eğilimindedir.
Some figure

Orta yaş krizi efsanesi

Yaklaşık otuz yıl önce, “orta yaş krizi” terimi popülerlik kazanmaya başladı. Bir noktada, insanlar bunun hakkında konuşmaktan ve bundan korkmaktan başka bir şey yapmadılar. Bu terime eşlik eden fikir, 40 yaşına ulaşmanın çok fazla acı ve ıstıraba neden olduğuydu. Bu yaşa ulaşanlar, hayatlarının çok hızlı geçip gitmiş olduğu düşüncesi yüzünden genellikle üzgün hissederler ve bir nostalji bulutuna gömülürler. Sonuç olarak, orta yaşlı insanlar, yani 40 yaşına gelmiş olanlar, “yeniden gençleşmek” için olgun olmayan ve çocukça şeyler yapmaya başlarlar.

Bu terimin kaynağı, Warwick Üniversitesinde ekonomi profesörü olan Andrew Oswald’ın yaptığı bir araştırmaydı. Ona göre mutluluk “U” şeklindedir. Mutluluk önce yaklaşık 20 yaşında ve sonra 70 yaşında doruğa ulaşır. İnsanlar 40 yaşında en az mutlu olma eğilimindedir.

Bununla birlikte, Alberta Üniversitesinden olanlar da dahil diğer birçok çalışma bunun doğru olmadığını gösteriyor. Bu araştırmalar, insanların orta yaşa geldiklerinde genel refah duygularının büyüdüğünü ve daha istikrarlı hale geldiğini keşfetti. Bu, gerçekte, orta yaşlı insanların hayatlarını tam olarak bu aşamada yaşamaya başladığı anlamına gelir.

“Yaş bir iradenin fizikselden üstün olması sorunudur. Eğer umurunuzda değilse, önemli de değildir.”

– Mark Twain

Some figure

Orta yaşlı insanlar gerçekten daha mı mutlu?

Hem daha uzun yaşam beklentisi hem de “gençlik” teriminin dönüşme şekli, 40 yaşındakilerin yaşam biçimini değiştirdi. Artık, orta yaşlı insanların yaşlarından kaynaklanan bir krizden geçtiğini görmek nadirdir. Aslında artık durum bunun tam tersidir. Bu, insanların hayatlarını daha önce hiç olmadığı gibi yaşamaya başladığı aşamadır.

Gençken, deneyim eksikliğimiz ve kötü duygusal kontrolümüz çok zor zamanlar yaşamamıza neden olabilir. Bu aşamada hata yapmamız normaldir. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, gençlerin yaşadıkları sorunların üstesinden gelmek için yeterli güce ve motivasyona sahip olmaları gerektiğini belirtmek önemlidir.

Şimdi, kesin olan bir şey var: Gençlik; istikrar, netlik ve sükunet anlamına gelmiyor. Bu, bu dönemin neden hata yapmak ve onlardan öğrenmek için mükemmel bir aşama olduğunu açıklıyor.

Zamanla, analiz etme ve düşünme yeteneğimiz gelişir. Bu bizi sinirli, mantıksız ve dürtüsel davranmaya daha az eğilimli hale getirir. Sonunda duygularımızı kontrol etmeyi ve onları iddialı bir şekilde ifade etmeyi öğreniriz.

Tüm bu denge ve kontrol, orta yaşlı insanların gençken olduklarından çok daha mutlu hissetmelerini sağlıyor. Ancak, her zaman istisnalar olduğunu unutmamalıyız. Bazı orta yaşlı insanlar böyle hissetmeyebilir. Ancak, genel olarak, bu deneyim ve canlılık kombinasyonu, daha fazla esenlikle sonuçlanır.

“Yaşlılığın ne olduğunu asla bilmeyelim. Yılları saymayı değil, zamanın getirdiği mutluluğu bilelim.”

– Ausonyus