Ergenliğin Devleri: Gençlerin Karşılaştığı Zorluklar
David ve Goliath, halkının geri kalanı devin önünde korkudan titrerken onun karşısına çıkan bir gencin hikayesini anlatır. Bu hikaye ergenlik adına bir metafor olarak adlandırılabilir. Kasaba halkı, devden korkan ve çatışmadan kaçan yetişkinleri; David, öte yandan, devle yüzleşmesi gereken gençleri temsil eder, isteseler de istemeseler de.
Ergenlik, geçiş ve değişim zamanıdır. Çocuklarınız bu süreci atlatmayı başarırsa, dünyayla yüzleşmeye ve onun kendisine sunduklarıyla baş etmeye hazır yetişkinler olurlar: özünde ise, hayatın tadını çıkarmaya. Ama öncesinde bazı devlerle yüzleşmek zorundalar.
“Ergenlik çocukluk ve yetişkinliğin eşleniğidir.”
– Louise J. Kaplan
Beden devi
Bu, gençlerin karşılaştığı zorluklar arasında yer alan en büyük devlerden biridir. Gençler boy, beden ölçüsü, vücut ağırlığı ve kas kütlesi açısından değişiklikler yaşar; aynı zamanda iç organları büyür; birincil ve ikincil cinsel karakterleri gelişir.
Çok kısa bir süre zarfında birçok değişiklik gerçekleşir. Kısmen bu nedenle, kendilerini sakar ve güvensiz hissederler. Vücutları onlara yeni ve garip gelir ve buna alışmak için sabır ve zamana ihtiyaç duyarlar.
Bu günlerde, ergenliğe geçiş yapmakta olan gençlerin çoğunun, cinsellik ve deneyimlemek üzere oldukları değişiklikler hakkında bilgi alabilsinler diye, cinsel eğitime erişimi var. Bununla birlikte, ebeveynlerin de bu konuda çocuklarıyla konuşmaya zaman ayırmaları çok önemli; ne de olsa çocuklarının kendilerini geçerli bir bilgi ve tavsiye kaynağı olarak dikkate almalarını isterler.
Bu devin vücut ve hormonlarla da ilgisi vardır. Gençler bu devle karşı karşıya kaldıklarında, kendi benlik saygılarını keşfedecek, sevgiyi ideal edinecek ve hayal kırıklığına uğrayacaklar. Ancak gençlere özgü olan bir yoğunlukla aşık olacak ve olmaya son verecekler.
Benlik kavram devi
Ergenlik döneminde, gençler bir kimlik bunalımına girer,
Gençler, kimliklerinin üç önemli yönünü tanımlama ihtiyacı duyar:
- Mesleki kimlik: yönelecekleri iş veya meslek.
- Sosyal kimlik: etrafında olmayı seçecekleri arkadaşlar ve insanlar.
- Cinsel kimlik: erkek veya kadın olarak rolleri ve cinsel tercihleri.
Hayatlarının bu aşamasında, gençler, öğretmenlerine, kardeşlerine ve akranlarına olan soruları ve kendi sorunları hakkında konuşmaya başlar. Bu nedenle, ebeveynler olarak, bunu anlamanız ve duruma saygı duymanız çok önemlidir. Evde onu sorguya çekmediğiniz veya azarlamadığınız açık bir atmosfer yaratmak, çocuğunuza kendini güvende hissettirir. Böylelikle çocuğunuz, biriyle konuşmaya ihtiyaç duyduğunda onu dinleyeceğinize ve ona elinizden geldiğince yardımcı olacağınıza inanır.
“Bir çocuğun ne zaman büyüdüğünü anlayabilirsiniz; çünkü bu noktada nereden geldiği hakkında sorular sormayı bırakır ve nereye gittiği konusunda konuşmaya başlar.”
– Anonim
Aile devi
Bu dev zor olanlardan bir tanesi. Birçok ebeveyn, çocukları isyan etmeye başladığında onu “kaybettiğini” söylemeye başlar. Gençler de, genellikle, evde ya da ailede uzun süredir sorgusuz sualsiz devam etmekte olan şeyleri sorgular ve tartışır.
Hala aile evinde yaşamaya devam eden bu gençler bağımsızlığa doğru büyük adımlar atmaya başlıyor. Ne kadar kaçarsanız kaçın, deneyerek ve hata yaparak gelen bir bağımsızlık. Sırada, ebeveynlerinin komutlarını körü körüne kabul etmedikleri bir geçiş dönemi var. Ayrıca dünyadaki yerlerini de arayacaklar.
Eğer yardımcı olmak istiyorsanız, biraz sabırlı olun ve onlara sığınabilecekleri güvenli bir yer olan evi sunun. Çocuklarınızı doğru bir şekilde yetiştirdiğinize güvenin ve özerkliklerine saygı duydun. Onlara daha fazla sorumluluk verin ve bunların altından nasıl kalkılacağını bildiklerine güvenin.
“Gençler her zaman aynı soruna sahip; aynı zamanda hem asi hem de uyumlu nasıl olunur.”
– Quentin Crisp
Arkadaşlık devi
Ergenlik döneminde arkadaşlar çok önemlidir. Onlar da yetişkinlerin dünyasını sorgulayıp aynı değişimleri yaşadıkları için empati kurabilirler.
Arkadaşlar kendi aralarında, alay edilmekten veya yersiz hissetmekten korkmadan herhangi bir konu hakkında açıkça konuşabilirler. Gençler arasında yaşanan dostluklar yoğundur. Gerçekte, arkadaşlar, yetişkinlik döneminde ihtiyacımız olan samimiyetin temellerini atmamıza yardımcı olurlar.
Ergenler kolaylıkla etkilenirler; moda, müzik veya siyasette olsun, trendlere uyum sağlarlar. Arkadaş sahibi olmak onlar için o kadar önemlidir ki bazen kendi görüş ve karakterlerinden ödün verirler. Akıntıya uyum sağlar ve görüşlerini kendilerine saklamayı tercih ederler. Ne yazık ki, bu durum, sonrasında kimlik sorunlarına neden olabilir.
Dikkat edilmesi gereken tehlikeli davranışlar
Madde bağımlılığı, sosyal baskı nedeniyle, genç gruplar içerisinde yayılabilir. Gruplar, “oyunun kuralları “nı takip etmek istemeyenleri izole etme ya da reddetme gücüne sahiptir. Utangaç çocuklar bu noktada çok sorun yaşar ve bağımlı hale gelebilir. Bir grubun parçası olmak onları “cesur” yapar; ama aynı zamanda kendileri hakkında daha olumsuz düşündükleri anlamına da gelir. Bu da onları baskı altına sokar ve kişisel sorumluluk duygularını zayıflatabilir.
Ebeveynler olarak, başkalarıyla sağlıklı iletişim kurmak için ihtiyaç duydukları becerileri çocuklarınıza öğreterek iyi arkadaş ilişkilerini teşvik edin. Bırakın arkadaşlarının evlerine gitsinler ve onlar da sizin evinize gelsin.
Arkadaşlarının kim olduğunu bilmek ve onları akıllıca seçtikleri konusunda çocuklarınıza güvenmek çok önemlidir. Son olarak, herhangi tehlikeli bir davranış gözünüze çarpmadığı sürece, tamamen hoşunuza gitmeyen arkadaşa karşı da hoşgörülü olun.
“Bir gruba ait olma ihtiyacıyla benzersiz ve bireysel olarak görülme ihtiyacı arasındaki çatışma, ergenliğin en ağır basan mücadelesidir.”
– Jeanne Elium
David, her ne kadar Goliath’a karşı tek başına savaşmak zorunda kalsa da, sizin çocuklarınız bunu yapmak zorunda değil. Onlara, kendinize ve ergenlik ve daha pek çok şeyle mücadele ederken onlara yardımcı olabileceğiniz gerçeğine güvenmeniz çok önemlidir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.