Orgazm Sırasında Beyninizde Olup Bitenler

Orgazma ulaşırken ve fiziksel ve cinsel uyarılmanın aşamaları sırasında harekete geçen pek çok yapı ve beynin çok sayıda bölümü vardır.
Orgazm Sırasında Beyninizde Olup Bitenler
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Sinir sisteminiz (ve beyniniz onun merkez bölümüdür), vücudunuzun olmazsa olmaz bir parçasıdır. Gerçek manada, onsuz yaşayamazsınız. Ve aynı zamanda, konu sekse gelince de sinir sisteminiz, büyük bir rol oynar. O zaman, orgazm sırasında beyninizde ne olup bitiyor? Erkekler ve kadınlar arasında, alınan zevkin yoğunluğu açısından neden bu kadar fark var?

Orgazma ulaşırken ve fiziksel ve cinsel uyarılmanın aşamaları sırasında harekete geçen pek çok yapı ve beynin çok sayıda bölümü vardır. Genital bölgeden gelen sinirsel uyaranlar tarafından bombardımana tutulduğu zaman, bu bölümler beynin ödül devrelerini uyarır. Ve aynı zamanda her şeyin yanında orgazm yaşamanızın da nedeni budur.

kadın orgazm

İnsanın cinsel tepki döngüsü

Masters and Johnson modeline göre, insanların cinsel tepkilerini dört oldukça farklı aşamaya ayırabiliriz.

  • Heyecan: Bu, vazokonjestiyonun (damarların kanla dolması) meydana geldiği andır. Yani, cinsel tepkinin başlaması anlamına gelir. Bu; erkeklerin ereksiyon ve sertleşmeyi yaşadıkları andır. Ve kadınlar içinse ıslanma ve klitorislerinin şişmesi meydana gelir.
  • Plato: Bu yalnızda eğer uyarılma devam ederse meydana gelir. Erkeklerde, penislerinde ve testislerinde ek bir büyüme olur. Buna ek olarak, kalp atışları hızlanır, vücut sıcaklıkları artar, soluk alış veriş hızları artar ve daha fazla kas gerilimi hissederler. Kadınlarda ise, daha fazla vazokonjestiyon yaşanır, vajinanın dış yarı çapında azalma ve klitoriste şişme meydana gelir. Diğer psikolojik değişimler, erkeklerinkine benzer.
  • Orgazm: Bu en genel psikolojik olay ile ve bol miktarda kişisel aşırı zevk hissiyle birlikte gelir. Erkekler; büzgen kaslarında, prostatlarında ve penislerindeki kaslarda kasılmalar yaşar. Boşalma ve spermin atılması ile birlikte, genellikle orgazmları 3 ila 10 saniye arası sürer. Kadınlarda vajina, rahim, pelvik kaslar ve anüste bir dizi ritmik kasılma yaşanır. Orgazmları yirmi saniyeye kadar sürebilir.
  • Çözülme: Bu temel psikolojik duruma geri dönmektir. Bu erkekler için tepkisiz denen süreçtir ve bu süreçte fiziksel olarak bir başka orgazm yaşayamazlar.

Sinir sistemi, beyin ve orgazm

Her ne kadar bu diğer fiziksel tepkilerden bahsetsek de, orgazm olup olmayacağınızın üstünde tüm kontrole sahip organ, beyninizdir. Beyniniz aynı zamanda sadık bir arkadaşa sahiptir: sinir sisteminizin kalanı. Omuriliğinize yollanan sinirsel uyaranlar ve beyniniz olmadan, orgazm olamazdınız. O zaman bundan sonra, orgazm sırasında beyninizin içinde neler olup bittiğine bir bakalım.

Orgazmda rol alan sinir uçları

Genital bölgede çok büyük miktarda sinir vardır. Bu sinirler, ne yaşadığıyla ilgili bilgiyi beyninize gönderir. Bu sinir uçlarının her biri, içimizde farklı etkilere neden olur. Klitoris bile tek başına, 8000 sinir ucuna sahiptir! O zaman kadınların sahip olabileceği farklı his öbeklerini ve orgazm sırasında beyninizin içinde olup bitecek şeyleri bir hayal edin!

Bu genital sinirler, diğerleriyle, daha büyük olanlarla iletişim kurar. Ve sonra onlar bu bilgiyi dorsal omurgaya yollar. Oradan bu bilgiler, omuriliğinize gider ve sonra beyninize doğru devam eder. Konu bir orgazmı iletmek olunca en büyük rol oynayan kısımlar şunlardır:

  • Hipogastrik: (Kadınlarda) rahimden ve (erkekte) prostattan sinyalleri gönderir.
  • Pudentum: (Kadınlarda) rahimden ve (erkekte) prostattan sinyalleri gönderir.
  • Vagus: Rahim boynundan, rahimden ve vajinadan sinyalleri gönderir.
beyin

Beyin zevk döngüsü

Heyecan aşaması başladığı zaman beyniniz, cinsel organlarınıza kan göndermeye başlar. Bu; cinsel, fiziksel ve psikolojik uyarılmanın bir yansımasıdır ve sinir sisteminizin parasempatik kısmı tarafından kontrol edilir. Bu nedenle rahat olmanız gerekir.

Kalp atışı ve soluk alış verişi; kadınlarda da erkeklerde de yavaş yavaş artar. Bu durumda (artık plato aşamasında), her iki cins için de benzer olan belirli psikolojik değişimleri üreten bol miktarda sempatik aktivite vardır.

Ve aynı anda, gördüğünüz gibi, genital bölgenizdeki ve bedeninizin diğer bölgelerindeki sinir uçları beyninizin zevk döngüsüne işaretler yollamaya başlar. Bu aynı zamanda beynin ödül sistemi olarak da bilinir. Bu, bir hareketi zevkli ya da motive edici olarak etiketlemekle ilgilenen mekanizmadır. Eğer uyarı devam ederse, beynin bu döngüsündeki çok sayıda farklı yapı aktif hale gelecektir.

İşte bu yapılardan bazıları: amigdala (duygusal düzenleme), beynin ödül merkezi, beyincik (kas kontrolü) ve hipofiz bezi (endorfin ve oksitosin salınımı).

Beynin diğer bölgelerinin aktif hale gelmesi

Olay sadece beynin ödül merkezi değil tabii. Bir tarayıcı kullanarak bilim adamları, beynin belirli bölümlerinin bir orgazm sırasında nasıl davrandığını görebilmiştir. Bu araştırma sayesinde, ki 30 yılda sonuçlandı, beyin aktivitelerinin iki cins için de oldukça benzer olduğunu ve cinsel tepkilerinde büyük farklar olmadığını keşfettiler.

İki cins için de, yanal orbitofrontal korteksin engellenmesi olur, ki bu beynin nedensellik ve kontrolden sorumlu kısmıdır. Bu yüzden beynin orgazm sırasında yaptığı şey, o bölgeyi tamamen devre dışı bırakır.

Fakat kadınlar beynin bu bölgesinde erkeklerden daha fazla durdurmaya sahiptir. Belki de bu nedenle iki cinste zevkin sürmesi açısından bu derece bir fark vardır. Kadınlarda aynı zamanda merkezi gri maddenin de aktif hale gelmesi yaşanır ki bu da, uçuşumuzu ya da uçuş süremizi ateşleyen şeydir. Bu aynı zamanda beyin zarını da uyarır ki bu da acı hissi ile ilişkilidir. Bu da, acı hissiyle zevk hissi arasında bir ilişki olduğunu anlatıyor olabilir.

Ve aynı zamanda, beynin tam olarak hangi bölümünün orgazmlarımız üzerinde kontrol sahibi olduğunu fark ettikleri bir çalışma da vardır. Beyin kökündeki sırt yanı protüberansiyel tegmentumdur. Çalışma, bunun iki cins için de fark etmeksizin boşalma ve orgazmdan sorumlu bölge olduğu sonucuna vardı. Enteresan, değil mi?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.