Logo image
Logo image

Onur Savaşı, Suçsuzluk Varsayımı Olmadığında

3 dakika
Onur Savaşı, öğrencilerinden birinin onu tacizle suçlamasının ardından bir anaokulu öğretmeninin dünyasının nasıl yıkıldığını anlatıyor. Film, çocukların saflığı, masumiyet varsayımından uzaklaşma ve popüler yargı tehdidi gibi rahatsız edici konular hakkında farkındalık yaratır.
Onur Savaşı, Suçsuzluk Varsayımı Olmadığında
Cristina Roda Rivera

Yazan ve doğrulayan psikolog Cristina Roda Rivera

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Onur Savaşı, küçük bir kızı taciz etmekle suçlanan bir adamın yolculuğunu anlatan bir Danimarka dramasıdır. Bir topluluk en ilkel içgüdüleri tatmin etmek için ılımlı olandan uzaklaştığında, insanların nasıl en korkunç canavarlar olabileceğini hatırlatır.

Film riskli bir yaklaşım benimsiyor: Kurbanın izleyicinin beklediği gibi olmadığı bir cinsel istismar hikayesi anlatıyor.

Film oldukça rahatsız edici olabilir. Bu nedenle, böyle savunmasız bir durumda bir kızın duygusal etkisini daraltmak izleyici için kolay olmayabilir. Aslında bu aşırılığı, asılsız bir suçlamanın verdiği zararı anlamak için sizi inanmak istediğinizden ya da umduğunuzdan uzaklaştırmak için bilinçli olarak tercih eder.

Pek çok kişi, sinemanın bu konuda alışıldık olanın dışına çıkmasına ve kamerayı çok yaygın olmayan hikayelerin arka planına koymasına gerek olmadığına inanacak.

“Theo ile biraz konuşmak istiyorum. Gözlerimin içine bak. Gözlerime bak. Ne görüyorsun? Bir şey görüyor musun? Hiçbir şey. Hiçbir şey yok. Hiçbir şey yok. Şimdi beni rahat bırak. Artık beni rahat bırak Theo. Sonra gideceğim. Teşekkürler.”

– Lucas, Onur Savaşı

Onur Savaşı filminin konusu

Lucas (Mads Mikkelsen), Danimarka’da küçük bir kırsal kasabada çalıştığı yerel anaokulunda çocuklar ve akranları tarafından çok sevilir. Yakın zamanda boşanmış, eski karısı ve genç oğlu taşınmıştır. Ne olursa olsun, hayatı yavaş yavaş toparlanmakta ve oğlu Marcus ile ilişkisini yenilemeyi dört gözle beklemektedir.

Öğrencilerinden biri olan küçük Klara’ya karşı özellikle sempatik ve sıcaktır. Hem annesinin hem de Lukas’ın en iyi arkadaşı olan babasının vermediği bir zamanda dikkatini ona verir.

Kız, Lukas ona aralarındaki uygun sınırların ne olduğunu açıklayınca kafasını karıştıran masum bir aşk geliştirir. Kardeşinden aldığı cinsel dille donanmış olan Klara’nın kalp kırıklığı, Lukas’a yanlış bir suçlama şeklinde saldırmasına neden olur. Okul görevlisine yaptığı açıklama gözardı edilemeyecek kadar nettir.

Kimsenin kimseye zarar verme niyeti yok

Onur Savaşı filminde, başlangıçta kimse gerçekten yanlış bir şey yapmak istemez. Küçük kızın şikayetini araştırdıkları için öğretmen arkadaşlarını suçlayamazsınız.

Lukas’ın en iyi arkadaşı ve Klara’nın babası Theo (Thomas Bo Larsen), dehşete düşmüş ve saldırgandır. En iyi arkadaşının kızına cinsel istismarda bulunduğunu düşündüğü için bu anlaşılabilir bir durumdur.

İtirafının büyüklüğünü anlayan Klara bile ifadesini değiştirmeye çalışır. Ancak, “insan sürüsü” kafasındaki şüpheleri kesinlikler haline getirdiğinden, yalan çoktan kontrolden çıkmıştır.

Onur Savaşı, ilkel ve zalim aşırılık

Görünüşte, Lukas’ı tanıyan hiç kimse onun böyle korkunç şeyler yapabileceğine inanmak istemez. Sessiz, çalışkan ve kibar bir adamdır. Ancak, ebeveynler ve öğretmenler bir şekilde çocuğun iddialarını ciddiye almakla yükümlüdür. Çünkü çocukların güvenliği her şeyden önemlidir.

Ayrıca, bir çocuk neden yalan söyler ki? Böyle açık cinsel konuları başka nasıl bilebilirdi?

Mantıklı sorular su yüzüne çıkmaya başlar, ancak halkın hızlı ve güven verici bir cevaba ihtiyacı vardır. Böylece, Lukas mahkemeye çıktığında ve kamuoyu mahkemesi onu mahkum ettiğinde, adalet ve masumiyet varsayımı ortadan kalkar.

Küçük topluluk hızla ona karşı tavır alır. Dolayısıyla masumiyet varsayımı diye bir şey yoktur.

Her erkeğin kabusu

Filmin ilk sahnelerinden bazılarında, Lukas bir geyiği takip eder ve vurur. Filmin ilerleyen kısımlarında, sembolizm aşikar hale gelir: İleride teleskopik bir bakışla yakalanan yaratık Lukas olacaktır. Çünkü kamuoyu ona karşı bir silah haline gelecektir.

Çocuk istismarı suçlaması, üzerine yaftalanan herkes için bir kabustur. Yönetmen Thomas Vinterberg, bunu küçük bir topluluğun zihniyetini ve korkunun sinsi doğasının verebileceği onarılamaz zararı göstermek için kullanıyor.

Birdenbire en iyi arkadaşlar düşman olur ve birileri pencereden bir tuğla bile atar. Lukas, biri onu dövmeden süpermarkette birkaç parça pirzola bile alamaz. Ona karşı korku ve zulüm dayanılmaz hale gelir.

En başından beri, bu hikaye bir şekilde insanların sonuçlara ne kadar hızlı atlayabileceklerini gösteriyor. Bunun nedeni, masumiyet varsayımının önemi ve sürü adaletinin tehlikeleri ile ilgili olmasıdır. Mikkelsen, kendi içinde ahlaki bir metanet ve güçlü bir hayatta kalma içgüdüsü bulan karmaşık ve rahatsız edici derecede sessiz bir karakter yaratır.

Some figure

Sonuç

Bu film, bir toplumun önceden tasarlanmış şemalarının bir eleştirisidir. Bu, hayatın karmaşık ve dinamik olduğunun ve en savunmasız kişilerin haklarının ölçülülük, adalet ve her bir vakanın incelenmesiyle bağdaşması gerekmediğinin bir örneğidir.

Bu film, özellikle de cesaret kırıcı sonu, izleyicilerine gerçeklerin ve asılsız yalanların çoğu zaman tersine çevrilmesi zor bir cehalete yol açtığını öğretiyor.

Ayrıca Onur Savaşı, kritik kapasitenizi geri vermek için en ilkel insan içgüdülerinizi beklemeye alır. Çünkü masumiyet varsayımını geçersiz kılan bir toplum, insanların haklarını sadece damgalayacak ve ihlal edecektir. Bu nedenle, bu tür kolay adaletin insanları kendini beğenmiş canavarlara dönüştürmesi an meselesidir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.