Olumlu Anılar Depresyonla Savaşmanıza Yardımcı mı?

Bir grup bilim adamı, iyi anıların yapay olarak yeniden etkinleştirilmesinin stres kaynaklı depresyonu bastırabileceğini keşfettiler.
Olumlu Anılar Depresyonla Savaşmanıza Yardımcı mı?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Geçirdiğimiz güzel ve hoş zamanları hatırlamak daha iyi hissetmemize yardım edebiliyor. Olumlu anılar da, zihinsel sağlığınız için gerçekten güçlü bir destek olabilir. Duygularınızı daha iyi düzenlemenize yardımcı olmanın yanı sıra, stres kaynaklı olarak ortaya çıkan depresyon üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir.

Bir grup bilim adamı, bu etkiyi laboratuvar fareleri üzerinde incelemek için bir deney yaptı. İyi anıların yapay olarak yeniden etkinleştirilmesinin stres kaynaklı depresyonu bastırabileceğini keşfettiler. Bu araştırmaların bulgularını, bugünkü yazımızda, daha derinlemesine inceleyelim.

Yapay olarak oluşturulan olumlu anılar

Bu çalışmalardan biri, olumlu anılar ve depresyon arasındaki ilişkiyi göstermiştir. Nature dergisinde yayınlanan araştırma, RIKEN-MIT Sinir Devresi Genetiği Merkezi, Japonya’daki RIKEN Beyin Bilimi Enstitüsü ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) görevli bilim adamları tarafından yapıldı.

Çalışma, Tonegawa Laboratuvarında gerçekleştirildi. Susumu Tonegawa, RIKEN Beyin Bilimi Enstitüsü müdürü ve MIT’de profesör olarak görev yapan bir bilim insanıdır. Antikor çeşitliliğini keşfettiği için 1987’de Nobel Ödülü almıştır. Bu makalenin odaklandığı çalışma, olumlu bir anının, olumsuz bir anının üzerini kapatıp kapatmayacağı konusunu ele alıyor.

Olumlu anılar biriktirmeyi unutmayın.

Bu soruyu cevaplamak için araştırmacılar genetik mühendisliği kullandılar. Amaç, anılar oluşturulurken hafıza hücrelerini etiketleyebilecekleri fareler yaratmaktı. Daha sonra, aynı yere yerleştirilen mavi ışık yayan bir optik fiber ile bu hatıraları yeniden canlandırabileceklerdi. Araştırma ekibi daha sonra önceki deneyimler sırasında oluşturulan hafıza hücrelerini etkinleştirebiliyorlardı.

Sistemi test etmek için erkek fareler olumlu bir deneyime maruz bırakıldı. Bu durumda, olumlu deneyim dişi bir fare görmekti. Daha sonra bu olayın bir anısını yarattılar. Bundan sonra, fareleri depresyona benzer bir duruma götüren stresli bir deneyime maruz bıraktılar. Fareler depresyondayken, araştırmacılar ışıkları bazılarında dentat girusu uyarmak ve pozitif deneyim hücrelerini yeniden etkinleştirmek için kullandılar.

Olumlu anılar biriktirmek ve onları saklamak çok önemlidir

Şaşırtıcı bir şekilde, fareler, depresif ruh hallerinde bir iyileşme yaşadılar. Bunun yanı sıra, olumlu anıları harekete geçirmek için akümbens çekirdeği ve bazolateral amigdala isimli diğer iki beyin bölgesinin dentat girus ile işbirliği yaptığı keşfedildi.

Öte yandan, araştırmacılar, depresyondan bu tür bir destekle iyileşmenin beyin devrelerindeki kalıcı değişiklikleri içerip içermediğini de incelemek istediler. Başka bir deyişle, ışık uyarımı olmasa bile bunun devam edip etmeyeceğini bilmek istediler. Bu amaçla bilim adamları, dentat girusa 5 günden fazla süreyle kronik ışık tedavisi uyguladılar. Bunun olumlu anıların sürekli yeniden canlanmasını garanti ettiğini de keşfettiler.

Bu terapiyi alan fareler, stres kaynaklı depresyonun olumsuz etkilerine karşı dirençliydi. Bu, olumlu deneyimlerin bellekte depolanmasının ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürüyordu. Bu anılar, stresin olumsuz etkilerini bastırmak veya bunların üzerine yazmak için kullanılabilir. Bu, ruh halini kontrol etmenin yeni bir yolunu da temsil edebilir.

Bu sonuçlar ne anlama geliyor?

Kötü zamanlar geçirmek, ileride yaşayacağımız depresyonu da besler.

Çalışmalarda elde edilen sonuçlar, depresyon gibi duygudurum bozuklukları için önemli çıkarımlara sahiptir. Bunun ötesinde, bulgular strese de daha fazla ışık tutuyor.

Bilim adamları, olumlu ve olumsuz deneyimler ve bunlara karşılık gelen anılar arasındaki etkileşimi henüz çok iyi anlamadılar. Buna rağmen, bu bulgular duygudurum bozukluğu terapisinde yeni odak alanlarına giden yolu açmaktadır.

Çalışma, olumlu hatıraların stres kaynaklı depresyonun etkilerini hafifletebileceğini öne sürüyor. Yine de, araştırmacılar herhangi bir sonuca varmak için çok erken olduğunu belirtiyorlar.

İlginizi çekebilir ...
İleriye Dönük Nostalji: Şimdiki Anı Eksik Yaşamak
Aklınızı Keşfedin
sayfasında okuyun Aklınızı Keşfedin
İleriye Dönük Nostalji: Şimdiki Anı Eksik Yaşamak

Tam olarak o anda olmak ve anı yaşamak yerine, bu anı ne kadar özleyeceğinize odaklandığınızda, buna ileriye dönük nostalji denir.


Aklınızı Keşfedin'in içeriği yalnızca bilgilendirme ve eğitim amaçlıdır. Bir uzmanın teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Şüphe ya da endişe duyduğunuz herhangi bir durumda, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.