Olmak İstediğiniz Kişi Nasıl Olabilirsiniz?
Kendi işinizin sahibi. Astronom. Bağımsız ve kendinden emin biri. Üniversitede profesör. Etkileyici. Spor Antrenörü. Daha mutlu ve daha tatmin olmuş bir insan. Her insan sadece kendisinin anlayacağı renkler ve figürlerle kendi hayallerinin izini sürer. Ya siz? Nasıl olmak istediğiniz kişi olabilirsiniz? Nereden başlamalısınız?
İstekleriniz gibi, yaşam hedefleriniz, parmaklarınızın ucunda hazır olmazlar ya da sadece birkaç sihirli sözcük söylediğinizde karşınızda görünmezler. Hepimiz, büyümenin ve kişisel gelişimin herkesin çok da hazır olmadığı bir süreç olduğunu biliyoruz. Neden? Çünkü bazı yaşam hedeflerine ulaşmak için “Kendinize güvenin ve hedeflerinize ulaşmanın yolunu bir şekilde bileceksiniz” fikri tek başına yeterli değildir.
İdeal insan olmak, hayalini kurduğunuz hayata ulaşmak ve özlediğiniz kişilik özelliklerini gösterebilmek, içsel bir dönüşüm gerektirir. En iyi halinizin ortaya çıkmasına izin vermek için yavaş yavaş kendinizi değiştirdiğiniz bir süreçtir. Bu süreç, başarmak istediğiniz şeye yavaş yavaş ulaşma yeteneğine sahip olmayı da içerir. Orası pes etmeyeceğiniz, her gün hayaliniz için çalışmaya devam ettiğiniz yerdir.
Hepimiz bireyler olarak doğarız ve siz olmak istediğiniz kişi olana kadar değişmeye ve adapte olmaya devam etmek gerekir. Bunu başarmanın da zamanı geldi.
Olmak istediğiniz kişi olmanıza yardımcı olacak öneriler
Carl Rogers, 20. yüzyılın en etkili psikologlarından biriydi. İnsancıl yaklaşımı, kişisel gelişim alanında yeni perspektifler ve araçlar yaratmaya yardımcı oldu. Bu görüşler, bugün hala, insanlık ve bilim dünyası için yararlıdır. İşaret ettiği ve düşünülmesi gereken bir konu, her insanın hayatı boyunca neredeyse farkında olmadan bir şekilde maske veya kılık değiştirmesiydi.
Bu maskeler, sosyal olarak kabul edilmenize yardımcı olacak bir koruma gibidir. İnsanlar bu maskeleri kullanarak başkaları tarafından kabul edilmeyi, ortama dahil edilmeyi ve hatta takdir edilmeyi umarlar. Bununla birlikte, bu nedenle, başkalarının yanındayken taktığınız çok sayıda maske veya kılık değişikliği nedeniyle kendinizi zar zor tanıdığınız bir zaman gelebilir.
Bu nasıl olabilir? Kendi değerlerinize, ideallerinize, hayallerinize ve arzularınıza odaklanmak yerine hayatınızı başkalarının etrafında yaşadığınızda bu olur.
Bu yüzden kendinize şu soruyu sormanız iyi olur: Nasıl olmak istediğim kişi olurum? Kendinizi iç sesinizden izole etmek için çok zaman harcamış olabilirsiniz. Bu nedenle, kendinizi tekrar dinlemeye başlamalısınız. Ancak o zaman dönüşüm sürecini başlatabilirsiniz. Kendinize ait yeni bir imaj yaratmaya çalışmadığınız, bunun yerine gerçek kişiliğinizin ortaya çıkmasına izin verdiğiniz, uzun süredir kendi kendinize geri plana ittiğniz bir yolculuğa çıkıyor olacaksınız.
İşte dönüşüm yolculuğunuzda size yardımcı olacak bazı ipuçları.
Kim “olmanız gerektiğini” değil, kim olmak istediğinizi netleştirin
Pek çok insan, kendi değerlerine tam olarak uymayan bir versiyon üzerinde çalışarak hayatlarını geçirir. Başka bir deyişle, bazen gerçekten “olmak istediğiniz” kişiye değil, “olmanız gereken” kişiye odaklanma eğiliminde olabilirsiniz.
Bunun siz olduğunuzu anlarsanız ne yapmalısınız? Nasıl olmak istediğiniz kişi olabilirsiniz?
- İlk olarak, kendinizi beş yıl içinde nasıl görmek istediğinizi belirleyin. Ne tür bir insan olmak istediğinizi, hayatınızı neye adayacağınızı ve sizi kimin ve neyin çevreleyeceğini detaylandırın.
- Sonra, neden bu tür bir insan olmak istediğinizi düşünün. Bu kendi arzunuz mu yoksa sizi etkileyen harici bir şey mi? Gelecekteki bu versiyonunuz değerlerinize uyuyor mu?
Potansiyelinizi anlayın ve sınırlarınızı belirleyin
Kendinize “Nasıl olmak istediğim kişi olabilirim?” diye sorduğunuzda, öncelikle potansiyelinizi ve eksikliklerinizi düşünün. Kendinizin gelecekteki versiyonunu şekillendirecek beceri ve yeteneklere sahip misiniz? Eğer öyleyse, bu yetenekleri kabul edin ve onları daha da geliştirmeye başlayın. Güçlü yönlerinizi artırmaya çalışın.
Öte yandan, sınırlarınızı belirlemek de önemlidir. Bunu yapmak için, yıllar boyunca arkasına sakladığınız tüm maskelerden ve kılıklardan kendinizi kurtarmanız gerekir.
Bunu yaparken, içinizde birçok korku ve güvensizlik de bulabilirsiniz. Başkalarından tanınmaya ve onaylanmaya fazla odaklanmış birinin kendine değer vermesi ve güçlendirmesi için zamana ihtiyacı vardır.
Psikolojik güçlerinizi uyandırın
Hedeflerinize ulaşmak için duygularınız, düşünceleriniz ve eylemleriniz uyumlu olmalıdır. Tüm varlığınızın, mutluluğunuz anlamına gelen yaşam hedeflerine yönelmesi gerekiyor. Nasıl daha değerli hissedebilir ve optimal bir zihin durumuna erişebilirsiniz?
Bunu başarmanın bir yolu, psikolog Christopher Peterson ve Martin Seligman’ın 2004’te psikolojik güçler olarak tanımladıkları şeyi harekete geçirmektir.
Aşağıdakiler bu bağlamda en uygun olanlardır:
- Coşku. Umut motive eden şeydir. Yaratıcılık, özgüven ve iyimserliği birleştirerek düşüncelerinizi ortak bir amaca doğru hareket ettiren enerjidir.
- Bağlılık. Kendinize ve hedeflerinize sağlam bir bağlılık geliştirmek, başarıya giden önemli bir adımdır.
- Anlam. Yaptığınız, düşündüğünüz ve hissettiğiniz her şeyin bir anlamı, bir amacı olmalı. Yaptığınız hiçbir şey tesadüfen olmamalı.
- Aşkınlık. Bu, bir amaca sahip olmak ve mükemmelliğe ulaşmak istemek demektir. Bu kavram, Abraham Maslow’un kişinin kendini gerçekleştirmeyi amaçladığı insan ihtiyaçları hiyerarşisinde yorumladığı zirveyle ilgilidir.
Korkularınızı kabul edin, bunlar dönüşüm sürecinin bir parçasıdır
Olmak istediğiniz kişi olma yolculuğunuzun bir başka kritik yönü de korkularınızı anlamak ve kabul etmektir. Onları saklamaya çalışmak ya da varlıklarını inkar etmek son derece faydasızdır. Hiç kimse hayatının en belirleyici macerasına korkmadan başlayamaz. Sonuçta korku, özümüzün, insanların ne olduğuna dair tartışılmaz bir parçasıdır.
Kilit nokta, korkularınıza rağmen ilerlemeye devam etmek, sizi geride tutmalarına rağmen risk almak, yarattıkları sınırların etrafından dolaşarak çalışmaya devam etmektir. Bunu yaptığınızda, her geçen gün kendinizi geliştirmenin ne kadar mümkün olduğunu gösterecektir.
Olmak istediğiniz kişiye dönüşmek için her gün kendinize en uygun yolu seçin
Gerçekten olmak istediğiniz kişi olmak için, bu yönü her zaman için aklınızda tutun. Kişisel gelişim, kendinizi geliştirmek ve kendinizin daha iyi bir versiyonuna dönüşmek, her gün en iyi yolu nasıl seçeceğinizi anlamayı gerektirir. Bu nedenle, bir gün cesaretsizlik ve hayal kırıklığı sizi bunaltmakla tehdit ediyorsa, hangi zihin durumunun daha iyi olduğunu seçin: yenilginin veya zorluğun üstesinden gelmek.
İşte başka bir senaryo daha sizin için: Ya başka bir gün önünüzde iki seçeneğinizin olacağı bir olasılık varsa? Kolay çıkış yolunu seçmeli ve başkalarının sizden beklediklerine uyum sağlamalı mısınız? Yoksa istediğiniz şey üzerinde çalışmaya tek başına mı devam etmelisiniz? Uzun vadede sizin için en iyi kararın hangisi olduğuna kendiniz karar vermeye cesaret etmelisiniz.
Sağlığınızın ve mutluluğunuzun her fırsatta bir şekilde sizin için en doğru kararı vermenize bağlı olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Hedeflerinize, değerlerinize ve beklentilerinize odaklanırken cesaretle karar vermek her zaman en iyi seçenek olacaktır. Bunu daima aklınızda bulundurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- CLONINGER, C. R. (2005). Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification. American Journal of Psychiatry, 162(4), 820-a-821. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.162.4.820-a
- Peterson, C. y Seligman, ME (2004). Fortalezas y virtudes del personaje . Un manual y clasificación (págs. 53-89). https://doi.org/313971759
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.