OKB İçin Maruz Bırakma ve Tepki Önleme
Yazan ve doğrulayan psikolog Alicia Escaño Hidalgo
Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), obsesyonları (düşünceler, imgeler veya itkileri) ve dürtüleri içeren psikolojik bir bozukluktur. Dürtüler, OKB hastalarının, saplantılarının hayali bir tehdidi kışkırtması ve önlenmesi endişesini etkisiz hale getirmek için gerçekleştirdikleri zihinsel veya fiziksel eylemlerdir. Maruz Bırakma ve Tepki Önleme OKB tedavisinde etkili bir yöntemdir.
Düşünceler Sağlıksız Olduğunda
Herkes hayatının bir noktasında bir saplantı yaşar. Bilinçli varlıklar olarak, bazen zihinlerimiz saçma, gerçekçi olmayan veya abartılı senaryolar ve fikirler yaratır. Bu olduğunda, çoğu insan bu düşüncelere herhangi bir değer veya önem yüklemez. Geçmelerine izin verirler ve günlerine devam ederler. Çoğu insan bunların kendi düşünceleri olduğunu ve başka bir şey olmadığını bilir. Gerçeklerle hiçbir ilgisi olmadığını veya çok az ilgisi olduğunu bilirler.
OKB’li insanlar bu şekilde düşünemezler. Aksine, OKB hastaları düşünceleri hakkında çok endişelenmekte ve onlara çok değer vermektedir.
Bu düşünceler çok fazla endişe yaratır. OKB’li insanlar bu düşüncelerden rahatsız olsalar veya onlarla özdeşleşmeseler bile, yine de onlara inanırlar. Sonuç olarak, kaygılarını etkisiz hale getirecek ve ufuktaki sözde tehdidi önlediğini düşündükleri bir şey yapma ihtiyacı duyarlar.
OKB hastası dürtülerini yerine getirdiğinde rahatlama hisseder. Kaygıları gider ve ona takıntıları gider. Sonuç olarak, yıkıcı bir felaketten “kaçınmış” gibi hissediyorlar. Görebildiğiniz gibi, çoğu OKB hastasının oldukça zeki olmasına rağmen, mantık yürütme süreci tamamen önyargılıdır.
Kendi içlerindeki düşüncelerin gerçek bir tehdit oluşturamayacağını biliyorsunuz. Fakat bu, OKB hastalarının kafasında var olan ve harfiyen izledikleri düşünce düzenidir. Sonuç olarak, OKB hastaları bitkin ve umutsuz hale gelir, çünkü hiçbir zaman takıntılarından tamamen kurtulmazlar.
Bunun ışığında Maruz Bırakma ve Tepki Önleme (ERP) belki de uzmanların OKB tedavisi için ortaya koydukları en başarılı müdahaledir.
Obsesyonlara Maruz Bırakmanın Önemi
Genel olarak maruz bırakma, yüksek düzeyde endişeli davranış içeren rahatsızlıklar için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Anksiyete, bir gerçeği, durumu veya uyaranı tehdit olarak yorumladığınızda ortaya çıkan ve bir şeyin hayatınızı veya diğer insanların hayatlarını tehlikeye atabileceğini düşündüğünüz normal bir duygusal tepkidir. Bu anlamda, endişe, yaşamın içsel problemleriyle yüzleşmenize yardımcı olan bir müttefiktir.
Ancak, belirli durumlarda yardımcı olabilecek aynı endişe, belirli bir tehlike içermeyen bir durumda olduğunuzda işlevsel olmaktan çıkar. Bu an tür bir endişenin bir problem haline geldiği andır. Çünkü gerçek olaylara bir cevap değildir; Bu aslında gerçekçi olmayan bir beklentiye cevaptır.
Bir insanın takıntıları olduğunda bir şeyin zarar verebileceğini, ahlaksız olduğunu veya bir sorumluluk eksikliğini yansıtabilecek bir şey olduğunu düşünür. Bu saplantılar gerçek değildir ve onları destekleyecek kanıt yoktur. Bununla birlikte, OKB hastaları, dürtülere başvurmaksızın onları kafalarından çıkaramazlar.
Bu nedenle hastayı, zarar verebileceklerine inandıkları uyarıcıya maruz bırakmak gerekli hale gelir. Bu şekilde, kendileri için, kendi zorunluluklarını uygulamadan bile, korktukları şeyin asla gerçekleşmeyeceğini görebilecekler.
Alışma
Maruz Bırakma ve Tepki Önleme fikri, hastaların zorlama olmadan saplantılarını tolere edebileceği, yönetebileceği ve kontrol edebileceğidir. Bunu alışma denilen bir süreçle yaparlar.
ERP, hastalara mesela asansör düğmelerine dokunduklarında hiçbir şey olmayacağını göstermek anlamına gelir. ERP sayesinde, gerçeklik sonunda durdurulana kadar beklentileri tekrar tekrar yerle bir eder.
Öyleyse, OKB olan bir kişi her zaman dürtülerini yerine getirirse, gerçekçi olmayan düşüncelerini ispat etmenin bir yolu yoktur. Çünkü dürtülerinin kötü olayların gerçekleşmesini engelleyen şeyler olduğuna inanıyorlar. Ancak gerçek şu ki, korkuları gerçek olmuyor çünkü mantıksızlar.
OKB İçin Maruz Bırakma ve Tepki Önleme
Araştırmalar ERP’nin OKB hastaları için en iyi sonuçları veren tedavi olduğunu göstermektedir. Obsesif ritüelleri gerçekleştiren hastalarla en iyi şekilde çalışır.
ERP’nin uygulanmasıyla ilgili zorlu olan şey, OKB hastalarının ERP’nin başlangıçta içerdiği yüksek endişe seviyelerine karşı isteksiz olmalarıdır. Anksiyete aslında tedavinin işe yaradığının bir işaretidir, çünkü hastanın kendisini açığa çıkardığı ve kaygılarını örtmediği anlamına gelir.
Hastaya ERP’nin nasıl çalıştığını açıklamak kesinlikle kritiktir, böylece kendilerini korkularına maruz bırakmanın ne kadar önemli olduğunu bilirler. Ayrıca, ritüellerinin, sorunlarının çözülmemesinin nedeni olduğunu bilmeleri gerekir.
Başlarken, hasta anksiyete üreten uyaranların hiyerarşisini gözden geçirmek zorundadır. Terapistin hiyerarşiyi yapmaktan sorumlu olması gerekir çünkü hasta yaparsa tedaviyi kendisi için çok kolay atlatılabilir hale getirebilir. Liste aslında kaygı uyandıran şeyleri içermelidir. Hasta, 1 ila 100 arasında değişen Öznel Tehlike Birimleri Ölçeğine (SUDS) dayanarak tetikleyicileri derecelendirmelidir.
İdeal olarak, hasta orta seviye SUDS skoruna sahip şeyler ile başlayacaktır (40-50). Terapistin ofisinde hastanın kaygısı en az %50 azaltılmalıdır. Azalmazsa, bir sonraki ögeye geçer. Aksi takdirde, hastayı uyarmak yerine hastayı uyaranlara karşı daha fazla hassaslaştırma riskini alırsınız.
Seanslar mümkün olduğu kadar uzun sürmelidir. Bazen maruz bırakma terapisi, örneğin hastanın evindeki belirli uyaranları değiştirerek 24 saat sürebilir. Bu alışkanlık süreci için gerçekten yararlıdır.
Maruz bırkama ve tepki önlemenin zorlukları
ERP çok etkilidir, ancak OKB olan kişilerin tedaviyi takip etmeleri zor olabilir. Takıntılarının, ritüellerini yapmadıkları zaman tetiklendiğine dair endişeye tahammül etmeye aşırı derecede karşı çıkıyorlar.
Anahtar, kaliteli psiko-eğitim sunmak ve tedaviye güvenmeleri için hasta ile iyi bir terapötik ilişki kurmaktır. Hasta mümkün olduğunca sürece bağlı kalmak ve seans sırasında ve sonrasında tüm egzersizleri doğru bir şekilde yapmak zorundadır.
Obsesif-kompülsif davranışları pekiştirmediklerinden emin olmak için hastanın ailesiyle, partnerleriyle veya arkadaşlarıyla çalışmak da çok yararlıdır. Hastaya yakın bir yardımcı terapistin olması, ritüellerden kaçınmaları ve ERP’lerini doğru yapmaları için motive ederek iyileşmelerine yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Vallejo, P, M.A. (2016). Manual de Terapia de Conducta. Editorial Dykinson-Psicología. Tomo I y II.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.