Logo image
Logo image

Nörobik - Beyin İçin Bir Egzersiz

3 dakika
Nörobik, beynin çevikliğini ve esnekliğini korumak için bir beyin egzersizi türüdür. Beynin uykuda olabilecek o alanlarını uyandırmak için otomatik veya alışılmış zihinsel şemaları kırarak, beyin kapasitenizi artırır.
Nörobik - Beyin İçin Bir Egzersiz
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Batı toplumunda fiziksel görünüş kültü hakimdir. Bu nedenle, birçok insan formda kalmak ve heykele benzer bedenlere sahip olmak konusunda takıntılıdır. Ancak, az sayıda insan beynine egzersiz yaptırma konusunda endişe duyar. Pardon, ne? Bu, beyninizi formda tutmanın bir yolu olduğu anlamına mı geliyor? Evet, böyle bir şey var! Bir beyin egzersizi türü olan Nörobik hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Vücudunuza ve genel görünümünüze dikkat etmek iyi bir şey olsa da, beyninizin bir kas olduğunu ve aynı zamanda egzersiz gerektirdiğini de unutmayın. Bu yalnızca başka bir organ değil, paha biçilmez bir işletim sistemidir. Bu nedenle, formda kalmanın harika bir yolu olan Nörobik egzersizlerini denemelisiniz.

Önerilen egzersizleri özel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde zihinsel yetilerinizi yaşınıza göre geliştirebilirsiniz. Her yaştan çocuklar ve yetişkinler için egzersizler vardır.

“Herkes isterse kendi beynini şekillendirebilir.”

– Santiago Ramón y Cajal

Some figure

Nörobik tam olarak nedir?

Bu, zihinsel performansı artırabilecek bir dizi egzersiz, problem ve zihinsel bulmacadan oluşan zihinsel, beyinsel veya nöronal egzersizdir. Kuzey Carolina, Durham’daki Duke Üniversitesinde nörobiyolog olan Lawrence Katz ve Manning Rubin, bu konsepti ortaya çıkardılar.

Bu yazarlar Nörobik’i, kişinin rutin değişiklikler ve uzun süreli optimal zihinsel sağlığı koruyabilen bir dizi egzersiz yoluyla bir grup beyin kasını uyaran bir egzersiz programı olarak nitelendirmektedir.

Katz ve Rubin’e (1999) göre, Nörobik genellikle mantık egzersizlerini, bulmacaları ve izole seansları içeren diğer beyin egzersiz türlerinden çok farklıdır.

Bunun yerine, Nörobik, beynin sahip olduğu çeşitli doğal yolları geliştirmek ve üretmek için tüm duyularınızın kullanılmasını gerektirir. Bu şekilde, farklı bilgi türleri arasında yeni ilişkiler kurarsınız. Kasıtlı olarak yeni çağrışım modelleri oluşturmak, bu tür beyin egzersizlerinin merkezi bir parçasıdır.

Some figure

Egzersiz formları

Nörobik’te önerilen antrenman serebral hemisferleri, vücut hareketini ve tüm duyuların kullanımını, özellikle miyelini ve öğrenme kolaylığını uyarmak için gözlerin kullanımını içerir.

Bu programın hedefleri şu şekildedir: bir kişinin fiziksel durumunu iyileştirmek, hareketlerinin kalitesini korumak, psikolojik ve bilişsel yeteneklerini güçlendirmek ve vücutlarındaki stres ve gerilimleri ortadan kaldırmak için beyin-beden iletişimine yardımcı olmak.

Birçok egzersiz yapabilirsiniz. Ne kadar yaratıcı olursanız, olasılıklar o kadar geniş olacaktır. İşte bazı fikirler:

  • İlerlemenizi takip etmek için zamanlayarak Sudoku bulmacaları çözün.
  • Yeni kelimeler öğrenin ve gelecekteki konuşmalarınıza dahil edin.
  • Kol saatinizi ters çevirin.
  • Bir saatteki zamanı aynadan bakarak tanımlayın.
  • Evinizde geri geri yürüyün (dikkatlice yapın).
  • Baskın olmayan elinizle dişlerinizi fırçalayın veya saçınızı tarayın.
  • Baş aşağı resimlere bakın ve ayrıntılarını takdir edin.
  • Cep telefonunuzu baskın olmayan elinizle kullanın.
  • Gözleriniz kapalıyken giyinin.
  • İşinize, evinize veya okulunuza giden rotayı değiştirin.

Kısacası, rutin ve otomatik davranışlarınızı bozan herhangi bir egzersiz, beyninizi çalışmaya teşvik edecektir.

Nörobik’in faydaları nelerdir?

Uzun bir süre, bilim adamları beynin sadece çocukluk döneminde sinirsel bağlantılar oluşturabileceğine inanıyordu. Ancak Katz, beynin farklı yaşlarda yeni yapılar ve bağlantılar oluşturarak gerekli duyusal katkıları tahsis ettiği ve işlediği sonucuna vardı. Bu alıştırmalarla şunları yapabilirsiniz:

  • Yeni günlük yaşam aktivitelerini deneyerek beyin seviyesinde yeni bağlantılar (sinapslar) oluşturmak.
  • Duyusal ağ yoluyla sinir ağlarının üretimini veya yenilenmesini teşvik etmek.
  • Nörotrofinlerin veya nöronların hayatta kalmasını destekleyen spesifik moleküllerin üretimini teşvik etmek.
  • Beyin egzersizleri yapmak önemlidir, çünkü tüm beyni ve bedeni kullanmaya ve konsantrasyon, denge, düşünme, hafıza, yaratıcılık, işitme, dikkat, algı ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olurlar.

Bu nedenle, “öğrenme becerilerini ve tutumlarını geliştiren ve motor eksikliklerini, davranış problemlerini, sözelliği, yazmayı geliştiren ve hiperaktiviteyi önlemeye ve gidermeye yardımcı olan bir stratejidir” (Orellana, 2010).

Nörobik tarafından önerilen egzersizler sayesinde yeni yapılar ve beyin bağlantıları geliştirmek mümkündür. Ayrıca, nörobiyolojik tekniklerin yardımıyla Alzheimer hastalığı, depresyon ve Parkinson gibi çeşitli nörodejeneratif bozuklukların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Aguirre Vargas, I. (2012). Gimnasia cerebral para niños de 4 a 5 años como instrumento de estimulación de las capacidades (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Díaz Bravo, L. E., & Chapoñan Guivar, K. (2017). Propuesta de estrategias basada en Gimnasia Cerebral para potenciar procesos de atención en estudiantes del nivel inicial, Chiclayo 2014.

Novoa López, MH (2018). Diseño y aplicación de un programa para el desarrollo de la creatividad y la influencia en la calidad de los resultados académicos 2018.

Orellana, R. (2010). Gestión de la calidad en aprendizajes significativos. 2da. Edición. Lima, Perú: Gráfica Ángeles S.A.C.