Neden Sabahları Limon Suyu Katılmış Bir Bardak Ilık Su İçmelisiniz?
Sabahları limon suyu katılmış ılık su içmek çok sağlıklı bir alışkanlıktır. Mucizevi bir kuvvet ilacı olmasa da, bu basit ve doğal reçete vücudunuz ve beyniniz için çok faydalıdır. Öncelikle su ihtiyacınızı karşılar. Size potasyum sağlar. C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra alkali özelliklerinden de faydalanırsınız.
Limonlu su içmenin faydaları hakkında çok şey yazıldı. Hatta en çok bilinen doğal reçetelerden biri diyebiliriz. Nesilden nesle anlatılan hikayelerde “enfeksiyon için sarımsak ve limon, iğne olmana gerek kalmaz” diye hep hatırlatırlar. Ya da “ömrünü uzatmak istiyorsan geceleri bir portakal, sabahları da limon suyu.”
Peki asıl gerçek nedir? Limonlu su söyledikleri kadar muhteşem bir şey mi? Cevap hayır. Limonlu ılık su içmekle hastalıkları iyileştiremezsiniz. Size kilo da verdirmeyecek. Gribinizi geçirmeyecek. Yaşlılık lekelerinizi yok etmeyecek. Ancak, içeriğindeki mikrobesinler, flavonoid ve organik asitler sayesinde içsel dengenizi sağlamada size yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve başarılı bir kardiyovasküler ve sinir koruyucu etkendir. Yani özetle bu basit karışım günlük rutininize eklemeniz gereken bir şey. Değdiğini siz de göreceksiniz.
Limonlu ılık suyun beyne olan faydaları
Turunçgiller ailesine ait meyveler, özellikle de limon, beyin sağlığı için faydalıdır çünkü hesperidin gibi flavonoidler içerir. Bu bileşen genel anlamda yararlı olsa da özellikle kan dolaşımını desteklemesiyle göze çarpar. Bir diğer enteresan gerçek ise bu doğal maddelerin felç geçirme riskini azaltması. The Nutrition Research Center of Boston (Boston Beslenme Araştırma Merkezi) ve diğer kurumların da çeşitli araştırmalarda keşfettiği üzere bu bilginin gerçekliği ispatlandı.
İkinci olarak aynı öneme sahip bir başka gerçek de limondaki bol potasyum miktarı. Bu mineral sinir hücrelerini besleyerek faaliyetlerini destekler. Bu yüzden sabahları limonlu ılık su içmek bilişsel işlevlerinizi birçok yönden geliştirecektir.
Besin maddelerini doğru bir şekilde sindirmek ve emilmesini sağlamak
İlk başta pek hoşunuza gitmeyebilir. İlk uyandığınızda genelde kahve içmek istersiniz, tatlı bir şeyler yemek, süt içmek ya da belki bir tost yemek… Bu yüzden sabah sabah limonlu ılık su içerken yüzünüzü ekşitmeniz normal. Ancak, faydalarını uzun vadede fark edeceksiniz ve değdiğini göreceksiniz.
Öncelikle sindiriminiz hızlanacak. Bu noktada limonlu ılık suyu aç karnına içmek önemli. Ilık su, eğer ülser ya da bunun gibi bir sağlık probleminiz yoksa mide kaslarınızı gevşetecektir. Böylece toksinlerin bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıracaktır.
İkinci olarak da içsel ortamınızın temizlenmesine yardımcı olarak besin değerlerinin daha kolay emilmesini sağlayacak. Daha çok su ve alkaliye sağlanmış bir sindirim sistemiyle kahvaltıda aldığınız besin maddelerinin yararlarından daha etkili bir şekilde faydalanabileceksiniz.
Daha güçlü bir bağışıklık sistemi
İlk başta belirttiğimiz gibi sabahları limonlu ılık su içmek hastalıklara çare olmayacaktır. Ancak bağışıklık sisteminizi güçlendirmede etkilidir. Virüslere ve mikroplara karşı daha güçlü bir koruyucu sisteminiz olacak. Suya eklediğiniz limon suyu miktarı çok yüksek olmasa da içeriğindeki besleyici maddeleri günlük olarak almış olacaksınız.
Limon sadece C vitamini bakımından zengin değildir. Posası ve kabuğu da B vitamini ve diğer birçok mineral bakımından zengindir. Bu yüzden sabahları sizi hiç uğraştırmayacak bu karışımı her gün uygulamaya değer. Savunma mekanizmalarınız size teşekkür edecek.
Stresi azaltır
Bu veri oldukça ilginç. İki yıl önce C vitamininin stresi azalttığını gösteren çalışmalar yapılmıştı. Hepimizin de bildiği gibi, C vitamini bakımından zengin takviyeleri eczanelerde bulmak mümkün. Bu takviyeleri kullananların çoğu savunma mekanizmasını güçlendirmekten daha fazlasına iyi geldiğini bilmeden tüketiyordu.
C vitamini kandaki kortizolü düşürür. Bu da daha rahat ve odaklı olmanıza yardım eder. Yani aç karnına limonlu ılık su içmenin beyninize olan faydasını burada da görebilirsiniz. Sizin için son derece masrafsız olacak bu basit yöntemin strese olan etkisini fark edeceksiniz.
Son olarak da ufak bir husustan bahsetmek uygun olacaktır. Her insanın limon suyuna karşı toleransı farklıdır. İdeal formül bir bardak suyla yarım limon suyunu karıştırmak. Limonun organik olmasına da dikkat etmelisiniz. Böylece tüm vitaminlerini ve niteliklerini koruduğundan emin olabilirsiniz.
Yine de bu miktarın size uygun olmadığını düşünüyorsanız dozunu azaltmaktan çekinmeyin. Bazen bir dilim limon bile sizin için yeterli olabilir. Önemli olan düzenli olarak kullanmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cho, J. (2006). Antioxidant and neuroprotective effects of hesperidin and its aglycone hesperetin. Archives of Pharmacal Research, 29(8), 699–706. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02968255
- de Oliveira, I. J. L., de Souza, V. V., Motta, V., & Da-Silva, S. L. (2015). Effects of oral vitamin C supplementation on anxiety in students: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Pakistan Journal of Biological Sciences: PJBS, 18(1), 11–18. https://scialert.net/abstract/?doi=pjbs.2015.11.18
- Freitas, D., & Le Feunteun, S. (2019). Inhibitory effect of black tea, lemon juice, and other beverages on salivary and pancreatic amylases: What impact on bread starch digestion? A dynamic in vitro study. Food Chemistry, 297(124885), 124885. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619309720
- Khassaf, M., McArdle, A., Esanu, C., Vasilaki, A., McArdle, F., Griffiths, R. D., Brodie, D. A., & Jackson, M. J. (2003). Effect of vitamin C supplements on antioxidant defence and stress proteins in human lymphocytes and skeletal muscle. The Journal of Physiology, 549(Pt 2), 645–652. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/jphysiol.2003.040303
- Kulaksizoğlu, S., Sofikerim, M., & Cevik, C. (2008). In vitro effect of lemon and orange juices on calcium oxalate crystallization. International Urology and Nephrology, 40(3), 589–594. https://link.springer.com/article/10.1007/s11255-007-9256-0
- Peterson, J. J., Dwyer, J. T., Jacques, P. F., & McCullough, M. L. (2012). Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutrition reviews, 70(9), 491–508. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.