Neden Bazen Tökezliyorsunuz?

Gündeminiz çok yoğun ve kendinizi genellikle çok fazla şey yaparken buluyorsunuz ve bazen tökezliyorsunuz. Peki ama neden tökezliyorsunuz?
Neden Bazen Tökezliyorsunuz?
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 02 Şubat, 2023

Koordinasyonunuzu ve dengenizi en son kaybettiğiniz zamanı düşünün, ayaklarınız birbirine dolandı ve neredeyse düşüyordunuz. O zaman ne yapıyordunuz? Belki merdivenlerden inip çıkıyordunuz ya da caddede yürüyordunuz. Kesin olan şu ki, zihniniz şimdiye odaklanmamıştı. Aslında, neden bazen tökezlediğiniz sorusunun bariz yanıtı,  genellikle yeterince dikkat etmemenizdir.

Fiziksel bir tökezleme ile psikolojik bir tökezleme arasında bir paralellik çizmek kolaydır. Örneğin, bir rapor yazarken ve kelimeyi yanlış yazarken psikolojik bir tökezleme olabilir. Veya yemek pişirirken elinizi yaktığınızda. Ya da konuşurken takılıp kaldığınızda ve aklınızda olmayan bir kelime söylediğinde. Peki ama, bu neden oluyor? Her şeyden önce, bu konuda ne yapabilirsiniz?

Neden tökezliyorsunuz?

Şu anda normalden daha fazla hata yaptığınızı, işlerinizi bitirmenizin daha uzun sürdüğünü ve sonuçların olması gerektiği kadar iyi olmadığını düşünüyorsanız, bunun neden olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Burada, en yaygın nedenlerden bazılarını açıklayacağız.

Acele etmek

Popüler atasözünün dediği gibi, ‘acele işe şeytan karışır’. Gerçekten de, hızlı yürürseniz tökezleme olasılığınız daha yüksektir. Ayrıca, bir şeyi mümkün olduğunca çabuk bitirmeye çalışırsanız, konsantrasyonunuzu kaybedersiniz ve sonuçlar o kadar iyi olmaz.

Ancak, bu her zaman, zaman eksikliğinden kaynaklanmaz. Aslında bazılarımız, kişiliğimiz nedeniyle sürekli huzursuz, sabırsız ve aceleci hissetme eğilimindeyiz. Friedman ve Rosenman bunu A Tipi davranış olarak sınıflandırdı.

Bu bireylerin sürekli hareket halinde olmaları ve beklemekten nefret etmeleri gerekir. Aslında, mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğu kadar çok aktiviteyi kapsamaya çalışırlar. Sonuç olarak, daha fazla hata yapabilirler.

Dikkat dağınıklığı

Öyle görünmese de, çoğu zaman neredeyse otomatik pilottaymış gibi davranıyorsunuz. Bu, o sırada ne yaptığınızın tam olarak farkında olmadığınız anlamına gelir. Örneğin, spor salonunda egzersiz yaparken dünkü randevunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da kahvaltıda bulaşık yıkarken bu akşam ne pişireceğinizi düşünüyorsunuz.

Gerçekte, yaptığınız aktiviteye nadiren tüm dikkatinizi verirsiniz. Bir fikirden diğerine atlayan kaotik bir zihin durumunu sürdürerek geçmiş ve gelecek arasında gezinme eğiliminiz var. Bu, elbette, hassasiyetinizi ve etkinliğinizi azaltır.

Birden çok işi aynı anda yapmaya çalışmak

Çoklu görev, tökezlemenin başka bir nedenidir. Bu mutlaka aceleniz olduğu için değil, sürekli uyarılmaya ihtiyaç duyduğunuz için de değil. Örneğin, sessizlikten kaçınmak için diğer görevleri yaparken televizyonu veya müziği açarsınız. Veya bir arkadaşınızla konuşurken sosyal medyayı kontrol ediyorsunuz.

Bu, herhangi bir faaliyetinizden gerçekten zevk almadığınız veya tam olarak katılmadığınız ve gerçekten dikkatinizi gerektiren faaliyeti ihmal etme eğiliminde olduğunuz anlamına gelir.

Bu engellerden nasıl kaçınılır?

Önceki senaryolardan herhangi birini tanıdınız mı? Öyleyse, bunları değiştirmek için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır.

Stresi azaltın

Stres bilişsel işlevler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Gerçekten de, sürekli stresle karşılaştığınızda, hafızanız, dikkat süreniz, konsantrasyonunuz, problem çözme ve tüm yönetici işlevleriniz etkilenir. Bu nedenle, kaygı ve stres seviyenizi azaltmak için günlük rutininizde veya ona karşı tutumunuzda ayarlamalar yapmak önemlidir.

Dinlenmenizi iyileştirin

Bedeninizin ve duygularınızın düzgün çalışması için zihninizin kaliteli ve yeterli bir uykuya ihtiyacı vardır. Uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarının insidansları son yıllarda artmış ve insanların sinirli olmalarına, dikkatlerinin dağılmasına ve iş ve özel yaşamlarında yeterince performans göstermemelerine neden olmuştur. Sonuç olarak, dinlenmenize dikkat ederseniz, bu tökezlemelerin oluşumunu azaltmış olursunuz.

Farkındalık pratiği yapın

Farkındalık, şimdiki ana teslim olmayı içeren temel bir tutumdur. Bir minder üzerinde meditasyon yapmanız veya kendinizi dünyadan soyutlamanız gerekmez. Aslında, yapmanız gereken tek şey, her bir aktiviteye beş duyunuz ve tüm dikkatinizle katılmaktır. Örneğin, yemek pişirirken dünü veya yarını değil, tam o anda algıladığınız kokuları, renkleri ve duyumları düşünün. Çocuğunuzla oynarken tüm dikkatinizi ona verin ve cep telefonunuzu ve diğer dikkat dağıtıcı şeyleri unutun. Bu, hata yapmanızı engelleyecek ve hepsinden önemlisi, daha büyük barış ve tatmin durumlarına ulaşmanıza olanak sağlayacaktır.

Sonuç olarak, kendinizi günlük rutininizde sık sık tökezliyor buluyorsanız, bu yavaşlamanız gerektiğinin bir işareti olabilir. Daha fazla şey yapmanıza gerek yok, ancak her zaman yaptığınız şeye gerçekten dahil olmalısınız. Bununla birlikte, muhtemelen kolay olmayacak çünkü ne yazık ki, günümüz toplumunun yoğun temposu, günlük yaşamdan sağlıklı bir kopuşu teşvik etme eğiliminde değil.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rosenman, R. H., & Friedman, M. (1977). Modifying type A behavior pattern. Journal of Psychosomatic Research21(4), 323-331.
  • Sandi, C. (2012). Influencia del estrés sobre las capacidades cognitivas. Ministerio de Educación.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.