Nasıl Doğru Övgü Verilir ve İltifat Edilir

Bilim, iyi iltifatların özel olarak, doğrudan ve içtenlikle yapıldığını iddia eder. Asla aşırıya kaçılmamalıdır.
Nasıl Doğru Övgü Verilir ve İltifat Edilir
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Birine doğru şekilde nasıl övgü sunarsınız? Bazen aşırıya kaçabiliriz. Diğer zamanlarda, yetersiz kalırız ve mesaj doğru anlaşılmaz. Nitekim, bir başkasının niteliklerini övmek, herkesin nasıl yapılacağını bilmediği zor bir sanattır. Dahası, çoğumuz, bizi rahatsız etmekten başka bir şey yapmayan bazı insanların bizi övme girişimlerini deneyimledik.

Ek olarak, övgüye güvenmemek yaygındır. Örneğin, sizi öven insanların muhtemelen aynı şeyi herkese söylediğini düşünebilirsiniz. Alternatif olarak, onlara inanmazsınız. Aslında, hepimiz doğamız gereği şüpheciyiz. Ayrıca, ne yazık ki, bu tür olumlu pekiştirmeye layık hissetmediğiniz zamanlar vardır. Ancak, hem iltifatları nasıl kabul edeceğinizi hem de nasıl sunacağınızı öğrenmelisiniz.

Bilimin bu konuda neler söylediğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Hepimizin zaman zaman övgü almaya ihtiyacı vardır. İltifatlar, başkalarının çabalarını tanımanın ve değerlerini takdir etmenin bir yoludur.

Birinin nasıl doğru şekilde övüleceğini temsil eden çalışma ekibi

Birini doğru şekilde övmenin anahtarları

Birini doğru bir şekilde övmek söz konusu olduğunda, pekiştirmeyi ilgili kişi için hem inandırıcı hem de zenginleştirici hale getirmelisiniz. Örneğin, bu tür bir doğrulamanın çocuklarda ne kadar önemli olduğunu düşünün. Onlara sürekli ve anlamsız övgüler verirseniz, çocuğun bunu başarmaya çalışmaktan nasıl vazgeçeceğini ve değerini nasıl kaybettiğini düşünün.

Bu nedenle, izlemeniz gereken ilk anahtar basittir. Sadece hak edildiğinde iltifat etmelisiniz. Abartmak gerekli değildir. Öte yandan, övgü konusunda eksik de olmamalısınız. Bir arkadaşınız, çalışanınız, meslektaşınız, eşiniz veya başka biri övgüyü hak ediyorsa, bunu bilmelerini sağlayın. Onları gerçekten takdir edin.

İşte bazı ipuçları.

İltifatlar güçlüdür, onları kötüye kullanmayın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, övgü söz konusu olduğunda az ama öz kuralını uygulamak gerekir. İltifat, insanlara daha yakın olmanızı sağlayan sosyal bir araçtır. Sonuç olarak, olumlu bir şekilde düşünülmek ya da birinin güvenini kazanmak istedikleri için, iltifat ve övgülerinde aşırıya kaçma eğiliminde olan insanlar vardır.

Bu asla uygun değildir. Aslında, güvensizlik yaratır. Diğer insanlarla bağlantı kurmanın birçok yolu vardır, ancak hiçbir mana veya sebep olmaksızın rastgele iltifat etme stratejisine başvurmak asla yapılacak doğru şey değildir.

Övgüyü gizli tutun

Birini doğru şekilde övmek için bunu özel olarak yapmalısınız. Aslında, hem olumlu pekiştirmeler hem de eleştiriler asla başkalarının önünde alenen yapılmamalıdır.

Doğru zamanı seçmek de önemlidir. Gerçekten de, bu tür bir konuşma için diğerlerinden daha uygun anlar vardır.

Övmek istediğiniz kişinin kişiliğini bilin

College Roosevelt ve Utrecht (Hollanda) Üniversiteleri, birini doğru bir şekilde övmek için, iltifatı nasıl ileteceğinizi bilme amacıyla kişiyi tanımanız gerektiğini öne süren bir araştırma yaptı.

Araştırma, incelenen tüm örneklemde (bu durumda lise öğrencileri) övgünün yararlı olmadığını gözlemleyerek bu sonuca varmıştır. Bazı öğrenciler için yararlı olduğu ve performanslarının arttığı gözlendi. Ancak diğerlerinde bir değişiklik olmadı.

Bu, her bireyin bu olumlu jestleri farklı şekillerde işlediğini gösterir. Bir grup insan onlara fazla önem vermezken, diğerleri onları hak etmediklerini düşünebilir. Bu nedenle mesajın doğru bir şekilde alınabilmesi için onu hem inandırıcı hem de kullanışlı hale getirmeyi bilmeniz gerekir.

Spesifik ve doğrudan olun

Hilelerden, şaşaalı kelimelerden ve uzun konuşmalardan kaçının. Doğrudan, samimi ve özel olun. Karşınızdaki kişiye sadece mesajla değil, sözlü olmayan iletişiminizle de ulaşmak için duygusal bir bağ kurmaya çalışın.

Olumlu ve kişisel olun

Sana hayranım ve seninle gurur duyuyorum“, “Bence çalışman kesinlikle olağanüstü“, “Bunu yaptığına çok sevindim“… Birini doğru şekilde övmenin bir diğer anahtarı da birinci tekil kişi kullanmak ve “ama“, “hayır“, “rağmen”  gibi terimlerden kaçınarak her zaman olumlu kelimeler kullanmaktır.

Birini nasıl doğru şekilde öveceğini simgeleyen küçük kızıyla konuşan anne

Kendini övmek de önemlidir

Bielefeld Üniversitesinin (Almanya) bize söylediği gibi, övgü söz konusu olduğunda ilginç bir yön var. Ortalama olarak, başkalarından gelen övgüden çok eleştiriye inanma eğiliminde olduğumuzu belirten bir araştırma yaptılar. Bu nedenle, başkalarından gelen olumlu yorumlara her zaman inanmayabilirsiniz, ancak onların eleştirilerine karşı duyarlı olma olasılığınız çok daha yüksektir.

Gerçekte, hayatımızda iltifatlara ve övgülere daha fazla yer bırakmak ve onları kutlamak uygundur ve tavsiye edilir. Çünkü hepimiz bu takviyelere layığız. Aslına bakarsanız, neden kendinizi övmekle başlamıyorsunuz? Gerçekten de, ilerlemenize, başarınıza ve erdemlerinize değer vermeyi öğrenmek, değerlerinizi ve öz saygınızı güçlendirmenin bir yoludur. Bu davranış kesinlikle bencil bir şey içermez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Catania, A.. (2001). Positive psychology and positive reinforcement. American Psychologist. 56. 86-87. 10.1037/0003-066X.56.1.86.
  • Gleerum, Jap (2019) The effects of praise for effort versus praise for intelligence on vocational education students. Educational Psychology  An International Journal of Experimental Educational Psychology Volume 40, 2020 – Issue 10. https://doi.org/10.1080/01443410.2019.1625306
  • Meyer, W.-U. (1992). Paradoxical effects of praise and criticism on perceived ability. European Review of Social Psychology, 3, 259-283.
  • Krueger, J. I., Heck, P. R., Evans, A. M., & DiDonato, T. E. (2020). Social game theory: Preferences, perceptions, and choices. European Review of Social Psychology, 31, 322-353.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.