Logo image
Logo image

Minimalist Yaşam Tarzı Nedir?

3 dakika
Minimalist Yaşam Tarzı Nedir?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Mimar ve yazar John Pawson “mimariden çok minimalizm, bir yaşam tarzıdır” diyor. Bazı insanların minimalizmi anlamaya başlaması tam olarak böyle gerçekleşmiştir. Bu bakımdan, minimalist yaşam tarzları hakkında bilgi vermek için bir platform oluşturdular.

Bahsettiğimiz platformun ismi Minimalistlerdir ve katılımcılar burada yaşamı anlamaya çalışırlar. Peki nasıl? Örneğin, reklamlar tarafından yaratılan maddi ihtiyaçlarımız için alternatifler üretiyorlar.

Minimalist yaşam tarzı nedir?

Minimalistlere göre, bugün aşırı uyarıcı bir dünyada yaşıyoruz. Buna ek olarak, bu uyaranların çoğu, giderek daha fazla şey satın almamızı isteyen reklamlardan gelmektedir. Bu, kendimizi iyi hissetmek için daha fazla şeye ihtiyacımız olduğunu düşünmemizi sağlar.

Minimalist düşünceye göre, her yeni satın alımda daha ağırlaşıyoruz. Yani, duygusal alanımız aşırı yüklenmiş hale geliyor ve insan olarak özgürlüğümüzü kaybediyoruz.

Some figure

Bu nedenle, minimalist yaşam tarzının yaratıcıları Ryan Nicodemus ve Fields Millburn bu yaşam tarzını, aşırılıktan kurtulmak için katalizör görevi gören bir araç olarak tanımlamışlardır. Bunu neden yapmalıyız? Bunu, gerçekten önemli olan şeylere ve gerçek mutluluğa, özgürlüğe ve tatmine ulaşmayı sağlayan şeylere odaklanabilmek için yapmalıyız.

Minimalist yaşam tarzıyla ilgileniyorsanız, onu tanımlayan bir dizi özellik vardır. Tek bir fikre dayanıyorlar: maddi ve yapay ihtiyaçları yok etmek, onları hayatımızın arka planına koymak ve kendimize odaklanmak.

Gereksiz şeyleri ortadan kaldırın

Minimalistler, yaşamımızda tam anlamıyla gerekli olmayan her şeyi ortadan kaldırmamız gerektiğini söylüyor. Eğer işe yaramaz bibloları ve hatıra eşyalarını saklıyorsanız, ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulmalısınız. O alanı boşaltın, böylece yaşam kalitenizi gerçekten artıracak şeylerle doldurabilirsiniz.

Daha geleneksel bilgelik, maddi şeylere bağlanmanın bizi köleleştirdiğini hatırlatır. Bir şeyler biriktirdiğimiz zaman, bu nesneleri temizlemek ve düzenlemek için zamanımızı harcıyoruz. Bu uğurda harcadığımız onca zamanı, faydalı çabalar peşinde koşarak harcayabilirdik. Bu nedenle minimalistler boş çekmecelere ve dolaplara sahip olmaktan mutlu olurlar. Bir amacı olmayan eşyalarını ortadan kaldırırlar.

“Güzel bir şey yaratmak istiyorsanız, sadece gerekli olanı yapmalısınız, daha fazlasını değil.”

– Giorgio Armani

Eşyalara olan bağlılığınızdan kurtulun

Bazen eşyalarımıza bağlanırız. Bu, eşyaları atmakta bu kadar zorlanmamızın nedenlerinden biridir. Eşyalarımızın hatıralarla dolu olduğu doğrudur. Ancak, minimalizm bize, gerçekte anılarımızın zihinlerimizde ve onları paylaştığımız insanlarda yattığını ve maddi şeylerde yatmadığını hatırlatmaktan korkmaz.

Minimalistler kendimizi geçmişe değil geleceğe yansıtmamız gerektiğine katılıyorlar. Bu nedenle, eşyalarımıza bağlı kalmak yerine, kendimizden başlayarak insanlara bağlı olmalıyız.

Evde düzen ve sadelik

Bu insanlar ayrıca, sadeliğin baskın tema olduğu, düzenli ve temiz bir eve sahip olmanın önemini vurgulamaktadır. Sahip olduğumuz her şeyin kendine özgü bir kullanımı olmalı ve her eşya belli bir yere sahip olmalıdır. Bir nesneyi aynı yerde tutmak, her zaman yerini bileceğiniz için onu bulmayı kolaylaştırır.

“Sadelik hissinin neredeyse genelleşmiş bir his haline geldiği zamanlar vardır.”

– John Pawson

Some figure

Tüketiciliğinizi kontrol altına almak

Minimalizmin bir diğer önemli yönü de nasıl ve ne satın alacağımızı kontrol altına almaktır. Bazen işe yaramaz şeyler aldığımız için satın alımlarımıza dikkat etmeliyiz.

Minimalistler, evimize getirdiğimiz her şey için başka bir şeyin bırakılması gerektiğine de inanıyor. Sahip olduğunuz bir şey sizin için artık işe yaramıyorsa, onu satmanız veya bağışlamanız gerekir. Evinizde toz toplanmasına izin vermeyin.

Dijitalleştirme

Minimalistlerin başvurduğu bir başka fikir dijitalleştirmedir. Fotoğraf albümleri, faturalar, mektuplar ve biletler oluşturmak için teknolojiyi kullanmayı savunuyorlar. Örneğin, bir fotoğrafı bilgisayarımıza veya bir harici diske yükleyebilir ve sonra bu eşyayı atabiliriz.

Diğer minimalist seçenekler

Minimalistlerin teşvik etmeyi sevdiği başka seçenekler de var. Tahmin edebileceğiniz gibi, hepsinin hayatı basitleştirmek ve maddi eşyaları bırakmak konusunda benzer fikirleri var.

  • Teknolojiyi basitleştirin. Yani, cep telefonu, müzik çalar, dizüstü bilgisayar ve bir masaüstü bilgisayara sahip olmayın. Her şeyi mümkün olan en az sayıda cihazda birleştirmeyi deneyin.
  • Tükettiğiniz bilgi miktarını kontrol altına alın. Gün boyunca birçok uyarana maruz kaldığımız için, gerçekten önemli olan şeylere karşı odağımızı kaybetmek kolaydır. Dünyada gerçekte neler olup bittiğinden haberdar olmak yerine, tüketimde kayboluyoruz.
  • Vereceğinzi sözlerde seçici olun. Sizin için hiçbir faydası olmayacak randevular ve toplantılarla vaktinizi boşa harcamayın. Zamanımızı akıllıca kullanmalı ve daha verimli olmalıyız. Bunu yapabilmek için, bazen kararlı olup hayır demeliyiz.
  • Nesneler yerine deneyimleri biriktirmek, bu yaşam tarzının bir başka ana amacıdır.
  • Son olarak, minimalistler zihinlerimizi kontrol etmenin ve duygusal dengeyi ararken gerçekten önemli olan şeylere odaklanmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Bu minimalist yaşam tarzıdır. Şimdiki zamanda yaşamayı öğrenmek ve kendimizi geleceğe yönlendirmektir. Küçük deneyimlerden zevk almak ve sadece en gerekli eşyaları biriktirmektir. Bu ilginizi çekiyor mu?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González, G. L. (2017). Sobre continuidad, especificidad, minimalismo y símbolos. Algo más sobre el enfoque modular e internista. Ludus Vitalis12(22), 203-212.
  • Ramos, J. (2019). Minimalismo. XinXii.
  • Sólyom, A. (2018). Minimalismo vital: Simplicidad para una vida plena y con sentido. Integral: Vive mejor en un mundo mejor, (463), 52-57.