Lucrecia de León: Engizisyon Tarafından Mahkum Edilen Bir Masum
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Lucrecia de León, gerçekleşecek şeylerin rüyasını gören bir kadındı. İnsanlar olarak, eski zamanlardan beri kehanet rüyaları bizi büyüler. Ancak, Lucrecia de León zamanında, bu yetenek sihir uygulamaları, büyüler ve çağrışımlarla ilgiliydi.
Bu tür insanlar, çok hor görülmelerine rağmen, kralların, hükümetlerin, politikacıların ve her türden güç kurumunun da ilgisini çekti. Gerçekten de sihirbazlar, simyacılar ve hatta kart okuyucular, her zaman herhangi bir kraliyet mahkemesinin parçası olmuştur.
Lucrecia de León’un hikayesi üç gerçeği yansıtır: kehanet rüyalarının büyülü dünyası, politik olarak manipüle edilme şekli ve onu bekleyen trajik son.
Özel bir kadın
Lucrecia de León, 1567’de Madrid’de pleb kökenli bir ailede doğdu. Eğitimi dine ve evliliğe hazırlık üzerine kuruluydu. Yine de babasının mahkeme avukatı olarak çalışması sayesinde Lucrecia okuma yazmayı öğrendi.
Lucrecia de León, çocukluğundan beri kehanet rüyaları görüyordu. Bu durum, krala yakın olanların merakını uyandırdı. Ancak, rüyaları babasını korkuttu ve sonunda onu terk etti.
İlahi mesajlar olarak rüyalar
İspanya’da bu dönemde, Lateran Konseyi’nin rüyalar üzerinde vardığı anlaşmanın büyük etkisi oldu. Aslında, kehanet rüyalarının, Tanrı’nın aydınlanmış insanlar aracılığıyla gönderdiği mesajlar olduğu sonucuna vardılar.
Bu nedenle Kilise, bu tür insanları araştırmak ve rüyalarının yorumlanmasıyla son derece ilgilendi. Genellikle hükümdar için bir destek takviyesi olarak kullanıldılar. Felipe II birçok şeyle tanınırdı, ancak okült, sihir, kalıntılar, ritüeller ve kehanetlere olan zevki muhtemelen en karanlık tarafıydı.
Kral II. Filip
Philip II’nin mahkemesi, o zamanlar bir entrika ve gerilim kovanıydı. Kral, özel sekreterini hapse atmış ve maiyetinin diğer önemli üyelerinin de zehirlenip hapsedilmesini emretmişti. Yolsuzluk skandalları sürekli olarak kamuoyuna açıklandı ve Kastilya halkı, savaşlara ve krallarının ihtişamı yanılsamalarına katlanmak zorunda kaldı. Her yerde komplocu gruplar ortaya çıktı.
Komplocular
Bazı son derece etkili karakterler, Lucrecia’nın hayatında meydana gelen bazı olaylarla ilgiliydi. Biri, Navarre’ın son krallarının soyundan gelen ve eski bir piyade olan Miguel Piedrola’ydı. Krala karşı önemli bir komplocu grubu oluşturdu.
Diğeri ise Meksika Valisi’nin kardeşi Alonso de Mendoza’ydı. Mendoza, Toledo katedraline bağlı bir din adamıydı. Piskopos olmayı arzuluyordu ve Piedrola’nın komplocular grubuna aitti.
Mendoza ayrıca kehanet rüyaları dünyasına takıntılıydı ve araştırmasına büyük miktarda para harcadı. Her iki adam da Lucrecia’nın rüyalarından gerçekten etkilendiler ve onların ve kendi siyasi yorumlarının günlük kaydını tutmaya karar verdiler.
Kehanet rüyaları
Lucrecia, İspanya’nın yakında, krala, krallığına ve Habsburg hanedanına sonsuza dek son verecek olan yakın bir istilayı çok ayrıntılı olarak öngördü. Dahası, istiladan kurtulabilecek olanların sadece Toledo surlarına veya Ocaña mağaralarına sığınanlar olacağını öngördü. Ayrıca Felipe’nin İspanyol Armada’sının İngilizler karşısındaki yenilgisini öngördü.
Piedrola’nın Tagus Nehri civarında istila sırasında bir tür sığınak görevi görecek bazı mağaralar inşa ettiği söyleniyor. İspanyol Armadası yenildiğinde, Mendoza mağaraların genişletilmesini emretti.
Lucrecia de León’a Karşı Engizisyon
O anda kral, Engizisyon’a Lucrecia ve diğer komploculara karşı bir süreç başlatmasını emretti. Sonuç olarak, rüya kayıtlarına el konuldu. Sorgulamalar sırasında Lucrecia, rüyalarını yorumlayanın kendisi olmadığını iddia etti ve bunların siyasi içerikli olduğunu reddetti. Hatta hikayesini işkence altında bile sürdürdü. Buna rağmen, şeytanla bir anlaşma yapmaktan, o andan itibaren mahkum edildi.
Lucrecia, mitolojiye atfedilmiş olmasına rağmen antik çağda bilinen ve saygı duyulan özel bir yeteneğe sahip bir kadındı. O zamanın erkeklerinin hem korktuğu hem de sahip olmak istediği türden bir hediye. Ancak, özel yeteneği güç makinesine hizmet etmeyi bıraktığında, artık bir kahin olarak bilinmedi ve cadı olarak etiketlendi.
Böylece tarih bir kez daha karanlık bir hikaye yazmış oldu. En çok can alan kurumlardan biri de Engizisyon’du ve bunu her zaman iktidarın himayesi adı altında yaptı. Lucrecia de León, gücün korunmasını ve daha sonra artık ‘yararlı’ olmadığı için reddedilmeyi anladı. Bununla birlikte, hayatına mal olmasına rağmen armağanına ve gerçeğine sadık kaldı.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bulkeley, Kelly (2018). Lucrecia the Dreamer. Prophecy, Cognitive Science, and the Spanish Inquisition. Stanford University Press. ISBN: 9781503603868
- Budner, Sonia (2018). History Knitters. Collection in miniature of Great Women. Chapter 7. Independently published, ISBN: 978-1980572725
- Fernández Luzón, Antonio (2000) Profecía y transgresión social. El caso de Lucrecia de León. Historia Social. Fundación Instituto de Historia Social No. 38 (2000), pp. 3-15
- Israel, Jonathan. (2018). King Philip II of Spain as a symbol of ‘Tyranny’ in Spinoza’s Political Writings. Co-herencia. 15. 137-154. 10.17230/co-herencia.15.28.6.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.