Lissa Rankin ve Kendini İyileştirme Teorisi
Kendini iyileştirme yeni bir şey değildir. Zamanın başlangıcından beri, insanlar kendini iyileştirme ya da vücudumuzun kendini iyileştirme kabiliyetinden bahsetmiştir. Dr. Lissa Rankin bu konuda “Mind Over Medicine: Scientific Proof That You Can Heal Yourself” adlı bir kitap yayınlamıştır.
Kitabında ilaçların plasebo etkisinden bahsetmektedir. Oldukça kafa karıştırıcı bir konu bu. Bilim dünyası, insanların tutumlarının kendiliğinden iyileşme etkisi yaratabileceği konusunda çok nettir. Mesele şu ki, bu mekanizmalar hakkında çok fazla çalışma yoktur.
“Hastalık bir kendini iyileştirme girişimidir. Kontrol edilemeyen bir duygusal olayla karşılaştığımızda meydana gelen biyolojik hayatta kalma reaksiyonudur.”
– [Çeviri] Christian Flèche
Vücudumuz kendini iyileştirmek için ne yapar? Bu, Lissa Rankin’in yaptığı araştırmada sorduğu temel soru. Kitabında, bedenin kendi kendini gönüllü olarak iyileştirmesi için gerekli altı adımdan bahsediyor. Fiziksel sağlık söz konusu olduğunda “önleyici” bir zihin çerçevesi oluşturmanın en iyi yollarından bahseder.
Bir sembolik emsal
1957’de, bugünkü çalışmalar için bir model haline gelen plasebo etkisiyle ilgili bir vaka yaşanmıştı. Dr. Philip West, Wright adında bir hastayı tedavi ediyordu. Hastada bir tür kanser olan lenfosarkom vardı. Hastalık ilerlemişti ve vücudunun her yerine yayılmıştı. Hastalığın ölümcül olduğu açıklandı.
Ancak Wright, insanların Krebiozen denen deneysel bir ilaç hakkında konuştuğunu duymuştu. İlaçları denemek için sürekli doktoruna başvurdu durdu. Bay Wright’ın durumu, ilacın denenmesi için yeterince uygun değildi. Yine de, çok ısrarcıydı, neredeyse dilenme noktasına kadar gelince, adamın sadece birkaç günlük ömrü olduğunu bilen Dr. West ilacı denemesine izin verdi.
Dr. West bir Cuma günü hastasına Krebiozen ilacını verdi. Takip eden Pazartesi günü, Bay Wright çok canlıydı ve acı ya da başka semptom göstermiyordu. Onu incelediklerinde tümörlerin % 50 oranında azalmış olduğunu gördüler. Ama en etkileyici olan şey, bu olaydan kısa bir süre sonra Krebiozen ilacının işe yaramadığını belirten bir çalışmanın yayınlanmasıydı. Sonra, Bay Wright tekrar hastalandı. West, onu kandırmaya karar vermişti. İlaçların yeni bir versiyonunun bulunduğunu ve çok daha etkili olduğunu söyledi. Tek yaptığı şey ona biraz damıtılmış su vermekti ve Bay Wright yine kendini iyi hissetmeye başlamıştı.
Bütün kanıtlarına rağmen, Amerikan Tıp Derneği Dr. West’in bulgularını kabul etmeyi reddetti. West’in hastasını kandırdığı gerçeğini ortaya çıkardılar. Tabii ki, Bay Wright bunu öğrendikten sonra tekrar hastalandı. Bir daha iyileşemedi. Buna benzer yüzlerce vaka var. İşte Lissa Rankin kitabını bu vakalara dayandırıyor.
Lissa Rankin ve kendini iyileştirme
Rankin, plasebo etkisinin devreye girdiği çok sayıdaki vakayı belgelemeye başladı. Bulduğu vakalarda kanser, hipertiroidizm, diyabet, ülser, hatta kellik ve HIV gibi her türlü ciddi hastalık söz konusuydu.
Hatta bazı deneyleri buldu. Bu deneylerde doktorlar hastalarına kemoterapi göreceklerini söylemişti. Gerçekte ise onlara sadece bir plasebo veriyorlardı. İlaçları alan insanların saçları dökülmüştü, defalarca kusmuşlardı. Bütün bunlar Rankin’in zihnimizin vücudumuzu iyileştirme gücüne sahip olduğuna hiç kuşku duymadan inanmasını sağladı.
Bu vakalar, hastanın iyileşeceğine inanması için gerekli koşulları oluşturduğumuz takdirde iyileşeceğini gösteriyordu. Vücut bu mesajı yani beyinden gelen talimatı alır ve buna göre davranır. Aynı şekilde, hasta olduklarını düşünürlerse hastalanırlar.
Kendini iyileştirmenin farklı yolları
Rankin, kendi kendini iyileştirme konusunda vücudunuzu daha verimli hale getirmeye yardımcı olmak için çeşitli yollardan bahsetmektedir. Ama tıbbın bu alanında yalnızca ikisini kesin olarak gördüğünü belirtiyor.
Birincisi, önleyici tıp yani günlük yaşamınızda kullandığınız tüm farklı sağlıklı uygulamalardır. Vücudunuz üzerindeki etkisi dışında, iyi bir yaşam tarzı sizi daha sağlıklı hissettirecektir. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olan insanların hastalanma olasılığı daha düşüktür.
İkinci şey stresle ilgili. Dr. Rankin’e göre stres, zihinlerimiz ve bedenlerimiz üzerinde son derece toksik etkilere sahiptir. Hipotalamus-hipofiz-adrenal ekseni dediği şeyi negatif olarak aktive eder. Daha basit söylemek gerekirse, vücudumuzun bu kısmı tehditlere tepki verir. Sorun şu ki, bedeniniz büyük bir tartışma ve bir deprem arasındaki farkı anlayamaz. İkisini de aynı şekilde deneyimliyor.
Lissa Rankin’in çalışmalarına herhangi bir resmi cevap verilmemesine rağmen, çoğu doktor plasebo etkisinin gerçekten işe yaradığını kabul eder, ama bunun nedenini bilmiyorlar. Bu konuyla ilgili daha fazla araştırma ve çalışma yapılması hepimiz için çok daha iyi olacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.