Logo image
Logo image

Küçülme, Modern Dünya İçin Çözüm mü?

3 dakika
Küçülme, çevreye ve genel mutluluğa daha saygılı olabilmesi adına modern kapitalizmin çılgın ritmini düşürmeyi ve üretim sistemini değiştirmeyi öneriyor.
Küçülme, Modern Dünya İçin Çözüm mü?
Son Güncelleme: 30 Mart, 2019

Küçülme hareketi, parlak bir Romen matematikçi ve ekonomist olan Nicholas Georgescu-Roegen tarafından geliştirilen ekolojik ekonomik teoriye dayanıyor. Temel fikir, insanlar ve doğal dünya arasındaki dengeyi yeniden sağlamak için üretimi aşamalı olarak azaltmaktır. Bu daha sürdürülebilir bir sosyal dinamiğe yol açacaktır.

Büyüme belki de modern dünyadaki bütün ekonomilerin bir numaralı hedefidir. Bu kapitalizmin mantrasıdır. Fikir üretim ve tüketimi artırmaktır. Bununla birlikte, sınırsız büyümenin istenmeyen sonuçları vardır. Birincisi doğaya ve doğal süreçlere sistematik bir saldırıdır. İkincisi, insanların ve diğer canlıların yaşam kalitesinde göze çarpan bir azalmadır.

Küçülme hareketine göre, insanlar daha az çalışmalı ve daha fazla boş zamana sahip olmalıdır. Bu, çevreyi tahrip etmeden veya insanları robotlara dönüştürmeden ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde üretimin düzenlendiği yeni bir modelin temeli olmalıdır.

“Bir slogan olarak boyut küçültmenin asıl amacı, yalnızca sermaye sahipleri için kâr elde etmek adına dizginsiz bir arayışla devam ettirilen, çılgın bir hedef olan sadece büyümek adına büyümek hedefinin terk edilmesini açıkça işaret etmektir.”

– Serge Latouche

Tüketimin küçülmesi

Bugünlerde çoğumuz zamanımızı çalışarak geçiriyoruz. Geçmişte, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyorlardı. Bu artık geçerli değil. Zamanla, insanlar tamamen tüketimle bağlantılı olan yeni ihtiyaçlar geliştirdiler.

Birçok insan için, “iyi” bir iş satın alım gücünüzü artırmanıza izin veren bir iştir. Daha fazlasına sahip olmak istiyoruz, böylece daha fazlasını satın alabiliriz. Aldığımız şeylerin gerekli ya da yararlı olup olmaması önemli değil. Birkaç on yıl önce, insanlar yıkanmak için sadece bir çeşit sabuna ihtiyaç duyuyordu. Şimdi, beş veya daha fazlasına “ihtiyaç” duyuyoruz! El sabunu, duş jeli, şampuan, saç kremi vb. var.

Satın alma gücü birçok toplumda belirgin bir şekilde artmıştır. Ancak bu, insanların daha mutlu ya da daha çok tatmin duyduğu anlamına gelmez. Kanada’da yapılan bir çalışmada araştırmacılar, bir grup gönüllüye, ebeveynlerine kıyasla daha mutlu olup olmadıklarını sordular. Satın alma gücü %60 oranında artmasına rağmen, grubun yalnızca %44’ü evet cevabını verdi.

Some figure

Küçülmenin temeli

Dünya, üretim ve doğa arasındaki dengesizliğin tehlikeli hale geldiği bir noktaya ulaştı. Gelecek nesiller için belirli kaynakların uygunluğu hakkında şüphelerimiz var. Yanlış bir şey yapıyoruz gibi görünüyor. Küçülme, sorunun karmaşasız üretim olduğuna inanıyor. Sonuç olarak, küçülme hareketi modern dünya için sekiz çözüm önermektedir:

Kontrolsüz büyüme için çözümler

  • Yeniden değerlendirme: Yeniden büyümeye inanan insanlar, değerlerimizi değiştirmemiz gerektiğini düşünüyor. Her şeyden önce bireyselliğe ve tüketiciliğe değer vermeyi bırakmalıyız. Bunun yerine işbirliğine ve yaşamın hümanist anlamına odaklanmalıyız.
  • Kavramsallaştırma: Bu, yoksulluk, servet, gereklilik ve tüketim gibi fikirleri yeniden tanımlamakla ilgilidir. Bir toplum olarak, kıtlık ve bolluk üzerine yeni bir bakış açısı benimsememiz gerekiyor.
  • Yeniden yapılanma: Üretimi, çevrenin korunması ve insan mutluluğu gibi farklı hedeflere yönlendirmek zorundayız. Eko-verimlilik ve sadeliği tercih etmeliyiz. Bir toplum olarak, daha fazlasının daha iyi olduğu fikrini bırakmalıyız.
  • Yer değiştirme: Küçülme bölgesel bir ekonominin önemine inanıyor. Çok uluslu üretim zararlıdır. Bunun yerine, her bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapmak için bir yol bulmaya odaklanması gerekir.
  • Yeniden dağıtma: Bu, toplumun yararını gözetmeye başlamak ve herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadarına sahip olduğundan emin olmak anlamına gelir. Bu, büyük, küresel tüketicilerin satın alma gücünün azaltılmasını ve gösterişli tüketimden kaçınılmasını gerektirir.
  • Azaltma: Bu, çalışma saatleri de dahil olmak üzere, üretim ve tüketime uygulanan küçülmedir. İlaç tüketimini ve talancı turizmi azaltmak anlamına geliyor.
  • Yeniden kullanma: Bu, farklı ürünlerin ömrünü artırmakla ilgilidir. Tek kullanımlık şeylerin kültürünü değiştirmemiz gerekiyor.
  • Geri dönüşüm: Bu, atıklarla uygun şekilde başa çıkma, geri dönüşümü mümkün olmayan ürünlerden kaçınma ve ürettiğimiz çöplerin sorumluluğunu üstlenme anlamına gelir.

Yeni bir dönem için yeni paradigmalar

Some figure

Sonuç olarak, mevcut ekonomik sistemimizin bizi mutlu etmediği açıktır. Aksine, nevroz, yabancılaşma ve eşitsizliğe neden oluyor. Küçülme gibi yeni paradigmalar dünyada popülerleşiyor ve daha iyi ve daha insani bir yol öneriyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Latouche, S. (2010). El decrecimiento como solución a la crisis. Mundo siglo XXI, (21), 48-53.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.