Logo image
Logo image

Kripto Para Birimleri ve Bunları Kullanan Kişi Çeşitleri

3 dakika
Kripto para birimlerinde parası olan insanlar, yeniliğe açık olma ve riski hayatın bir parçası olarak anlama özelliğini paylaşırlar.
Kripto Para Birimleri ve Bunları Kullanan Kişi Çeşitleri
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ethereum, Cash, Tron, Stellar, Dogecoin, Bitcoin, Eosio, Iota, Hedera Hashgraph, AavePek çok farklı türde kripto para birimi vardır ve hepsinin, sözde bizi on ya da on beş yıl içinde Mars’a götürecek olan uzay gemilerine ya da roketlere atıfta bulunabilecek isimleri vardır. Ancak gerçek şu ki, diğer gezegenlere yapılan bu geziler tartışmalıysa, dijital dünyanın bu kripto para birimleri daha da çekişmeli.

Onların “madenciliğini” yaparak zengin olanlar var. Öte yandan, kripto para biriminin para kazanmanın kolay bir yolu olacağını düşündükleri için mahvolmuş birçok kişi var. Aslında kripto para birimleri, bilim camiasının büyük bir bölümünün ciddi anlamda şüphe duyduğu bir saplantıdır. Bu, psikolojinin kripto para birimlerine değil, onları hayatlarına entegre eden insanlara odaklanmaya başladığı anlamına geliyor.

Bu insanlar nasıldır? Herhangi bir merkezi otorite veya hükumet tarafından basılmayan veya onaylanmayan bir para birimiyle bu kadar ilgilenen birinin arkasında ne vardır? Hadi bir göz atalım.

Bitcoin, dünyadaki en çok işlem gören kripto para birimidir ve aynı zamanda en savunmasızdır. En çok hacklenen ve aynı zamanda en fazla gelir sağlayan birimdir. Bu paralar, onları kullananlarda sürekli bir risk hissini birleştirir.

Some figure

Kripto para birimlerinin psikolojik anahtarları

Belki de kripto para birimini düşünürken, bilgisayarlarını blok zinciri ağının hizmetinde çalışmaya koyan klasik bir “ineği” görselleştirirsiniz. “Madencilik” ile kastettiğimiz budur. Bununla birlikte, gerçekte, bu dijital para birimlerinin evreni çok büyüktür ve bu alanda parmağı olan birçok insan türü vardır.

Kısa bir süre önce, 9 ve 14 yaşındaki iki erkek kardeşin bitcoin, ether ve ravencoin madenciliği yaparak ayda 25.000 Euro’dan fazla kazandığı haberi viral oldu. Bu terimler, deneyimsizler için bir bilim kurgu filminden bir şey gibi geliyor. Ancak daha da merak uyandıran şey, bu çocukları, gençleri ve yetişkinleri belirsizliğin hakim olduğu bu dünyalarda bu tür becerilerle hareket etmeye neyin ittiğini anlamaya çalışmaktır.

Yenilik dürtüsü ve ödül arzusu

Psikoloji, birkaç nedenden dolayı kripto para birimlerine ve bunların kullanımına odaklanmıştır. Birincisi, nüfusun bir bölümü üzerinde sahip oldukları etkiden kaynaklanıyor. İkincisi, genel olarak ne tür insanların bunlardan yararlandığını anlamak ve bu kadar karmaşık riskleri üstlenmektir.

Adelaide Üniversitesi, bu özel fenomen hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gösteren bir araştırma yaptı. Aslında bugüne kadar sadece kripto para kullanımının kumar gibi davranışsal bağımlılıklara yol açabileceğine dair şüpheler var.

Bunun açıklaması, kripto para birimleri kullananlarda çok yaygın bir davranış modelinde bulunur. Genellikle deney yapmayı seven insanlardır. Unutulmamalıdır ki bu tür para birimleri yetkililerin kontrolü dışında kullanılmaktadır.

Kripto para birimleri kimliğinizin bir parçası olur

Bitcoin gibi kripto para birimleri bu insanların çoğu için neredeyse bir dindir. Aslında, kendi kurallarına göre gelişirler. Ayrıca etraflarında tam bir terminoloji oluşturulmuştur.

Kripto para kültürünün kendisi, çoğu durumda kullanıcıları için büyük bir çekiciliktir. Zamanlarını, çabalarını ve hayallerini adadıkları başka bir yaşam biçimine kendilerini kaptırmanın bir yoludur.

Süreksizlik heyecanı

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Hong Kong Politeknik Üniversitesi ve Lethbridge Üniversitesi, bir soruyu yanıtlamaya çalışan bir araştırma yaptı. Kripto para birimlerine yatırım yapan insanların, yatırımlarını yapmak için geleneksel borsada oynayan daha klasik ve geleneksel meslektaşlarından farklı olup olmadığını belirlemek istediler. Şu sonuca vardılar:

  • Ortalama olarak, kripto para birimlerine yatırım yapanlar yenilik arayan kişiliklere sahiptir. Ayrıca kumar davranışlarına daha fazla eğilim gösterirler.
  • Sosyal ağlarda topluluklar oluşturmaları ve Twitter, TikTok ve Reddit kullanıcıları olmaları yaygındır. Bunlar, kripto para birimlerinin popülaritesini güçlendirme eğiliminde olan alanlardır.

Buna ek olarak, bu insanlar, bu tür para biriminin oynaklığı fikrinin uyandırdığı duygu ile tanımlanma eğilimindedir. Bu, bugün çok değerli olabilecekleri ve yarın tüm değerlerini kaybedebilecekleri gerçeğine işaret eder. Bu risk ve heyecan duygusu onlar için bağımlılık yapıcıdır.

Some figure

Bitcoin hücumu, Y kuşağı ve zengin olma umudu

Altına hücum 1848’de başlayıp 1960’a kadar sürdü ve birkaç kıtaya yayıldı. Binlerce insan, birincil bir ihtiyaç nedeniyle Kaliforniya, Yukon, Alaska, Meksika, Nevada, Oregon, Avustralya veya Yeni Zelanda’ya göç etti: Bu ihtiyaç, mineralle zengin olma ihtiyacıydı. Şu anda, kripto para birimleri teknolojiyi insanların hizmetine sunuyor, böylece sıçrama yapmak isteyen herkes zengin olma “olasılığına” sahip oluyor.

Kripto para birimlerine duyulan coşku, Y kuşağı arasında çok yoğun gözleniyor. Bir bakıma kripto para birimleri, mevcut birkaç iş fırsatı karşısında umut veriyor. Blok zinciri teknolojisinin ortaya çıkışı ve etrafında bütün bir alt kültürün yaratıldığı bu yeni yatırım yönteminin bir tür psikolojik etki gösterip göstermediğini eninde sonunda öğreneceğimize şüphe yok. Ancak, şu anda, çalışmalar kesin değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Delfabbro, P., King, D. L., & Williams, J. (2021). The psychology of cryptocurrency trading: Risk and protective factors, Journal of Behavioral Addictions10(2), 201-207. Retrieved Sep 4, 2021, from https://akjournals.com/view/journals/2006/10/2/article-p201.xml
  • Fonseca, Vítor & Pacheco, Luis & Lobão, Júlio. (2019). Psychological barriers in the cryptocurrency market. Review of Behavioral Finance. ahead-of-print. 10.1108/RBF-03-2019-0041.
  • Kim, H. J., Hong, J. S., Hwang, H. C., Kim, S. M., & Han, D. H. (2020). Comparison of Psychological Status and Investment Style Between Bitcoin Investors and Share Investors. Frontiers in psychology11, 502295. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.502295

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.