Logo image
Logo image

Kırgınlığı Yönetmek İçin Sekiz İpucu

3 dakika
Kırgın kalmak zihinsel sağlığınız için kötü olabilir. Bu yazıda, kırgınlığa veda etmenin ve hayatınıza devam etmenin etkili ve pratik yollarını keşfedin!
Kırgınlığı Yönetmek İçin Sekiz İpucu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır María Hoyos
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Merriam-Webster sözlüğü, kırgınlığı “yanlış, hakaret veya saldırı olarak kabul edilen bir şeye karşı duyulan öfkeli hoşnutsuzluk veya sürekli kötü niyet duygusu” olarak tanımlar. Birisi size kasıtlı olarak zarar verdiğinde veya bundan kaçınmaya çalışmadığında hissettiğiniz olumsuz bir duygudur. Kırgınlık aynı zamanda intikamı motive eden şeydir. Bu nedenle, kırgınlığı yönetmek, sadece diğer insanları incitmekten kaçınmak için değil, aynı zamanda kendi ruh sağlığınıza da dikkat etmek açısından çok önemlidir.

Bazen cezbedici görünse de, acı verici deneyimlere takılmak sağlığınız için kötüdür. Günün sonunda, aslında yaptığınız şey kendinizi zehirlemektir. Kendinizi daha iyi hissetmek için sadece duygularınızı dışa vurduğunuzu ve ifade ettiğinizi söyleyerek bunu haklı çıkarmak kolaydır.

Kırgınlığı yönetmek için sekiz ipucu

Kırgınlığı yönetmek için bazı araçlara sahip olmak yararlıdır. Burada, bu tür durumlarla nasıl başa çıkılacağına dair bazı tavsiyeler topladık. Bu yönergeleri izlerseniz, sorunun nedenini belirleyebilir ve daha da kötüleştirmeyecek şekilde analiz edebilirsiniz. Sonuç olarak, davranışlarınızı kontrol etmeye çalışan duygulara kapılmaktan kaçınabilirsiniz.

Some figure

Kırgınlığın kaynağını bulun

Kırgınlığı yönetmek istiyorsanız, yapılacak en iyi şey, mümkün olan en objektif şekilde temel nedeni analiz etmektir. Olumsuz duygularınızı ortadan kaldıran sağlam bir açıklama bulmaya çalışın. Örneğin, kişisel veya profesyonel bir durumun her zaman ihtiyaçlarınıza veya isteklerinize uyum sağlamayacağını kabul etmelisiniz.

Negatif düşünceleri beslemeyin

Bir sorunu kafanızda tekrar tekrar çevirmek size bir fayda sağlamayacaktır. Sonunda kendinize kızacaksınız, bu da kırgınlığı yönetmeyi zorlaştırıyor. Bunun yerine sorunu unutmaya çalışın. Olanları değiştiremeyeceğinizi kabul edin ve çözümler aramaya başlayın.

Bağışlamanın değeri

Bu en karmaşık tavsiyelerden biri olabilir. Çünkü başka birini affetmek genellikle basit bir iş değildir. Bu nedenle, sizi affetmeye motive eden olayları veya koşulları hatırlamaya çalışmak iyi bir seçenektir. Bunları akılda tutmak daha fazla çaba gerektirir çünkü affetmeyi zorlaştıran duygular genellikle zaten aklınızdadır.

Bunu yapmanıza yardımcı olabilecek basit bir etkinlik var. Bir kağıda iki sütun halinde söz konusu kişiyle ilişkinizin olumlu ve olumsuz yönlerini yazın. Her birine sayısal bir değer bile verebilirsiniz. Bu şekilde hissettiğiniz kırgınlığı daha objektif bir şekilde yönetirsiniz. Durum hakkında bir bakış açısı edinmenize ve iyiyi kötüyle birlikte değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Sonuca varın

Bu adım, bir öncekinin iyi bir takibidir. Sizi inciten kişiyle ilişkinizin olumlu ve olumsuz yönlerini analiz ettikten sonra, ilişkinin değeri hakkında sonuçlar çıkarabilirsiniz. Bu şekilde, affetmenin ötesine geçip ilişkiyi kurtarmaya çalışmak isteyip istemediğinizi bileceksiniz.

Duygularınızı açığa çıkarın

Kırgınlığınızı yönetirken, sorunu kendinize saklamamanız önemlidir. Olayları farklı bir açıdan görmenize yardımcı olabilecek biriyle bu konu hakkında konuşun. Size daha önce sahip olmadığınız fikirler veya bilgiler verebilirler.

Düşünmeden hareket etmeyin

Kendinizi duygularınıza kaptırmak, kırgınlığınızı yönetmenin antitezidir. Ne kadar zor görünse de, yapılacak en iyi şey geri adım atmak ve anlık öfkeyle tartışmaya çalışmamaktır. Sakinleşene ve olayları mantıklı bir şekilde görene kadar bekleyin.

Some figure

Seçici hafıza

Beyninizin size acı veren şeyleri unutmanıza yardımcı olan bir hayatta kalma mekanizması vardır. Bu kusursuz bir çözüm değildir, ancak kırgınlığınızı daha sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.

Biri sizi bir şekilde incitiyorsa, hayatınızı bunun tekrar olmasını bekleyerek geçirmeyin. Bunun yerine, bunun izole bir olay olduğuna kendinizi ikna etmeye çalışın. Bununla birlikte, insanların karakterlerini nasıl tanıyacağınızı bilmek önemlidir. Gelecekte sizi tekrar incitebilecek birinin farkında olmaya çalışabilirsiniz. Sadece bu fikre takıntılı olmayın.

Kendinizi uzaklaştırın

Son olarak, sürekli strese neden olan bir durumla uğraşıyorsanız, bazen yapılacak en iyi şey kendinizi uzaklaştırmaktır. Bu, ayrılık için de iyi bir tavsiye olabilir, böylece eski yaraları açan durumlardan kaçınabilirsiniz. Sonunda, aradan geçen zaman ve uzaklaşmak, olayları daha net görmenize ve küskünlüğü geride bırakmanıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Menahem, S., & Love, M. (2013). Forgiveness in psychotherapy: The key to healing. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.22018


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.