Logo image
Logo image

Kestirme Yapmanın 4 Psikolojik Faydası

3 dakika
Kestirme Yapmanın 4 Psikolojik Faydası
Son Güncelleme: 07 Eylül, 2017

Kestirme yapmak, pek çok insanın genelde yemek yedikten sonra yaptığı bir şeydir. Erken kalktığımız bir gün, gece geç saatlere kadar uyanık kalabilmek için bazen gün içinde biraz kestirmemiz gerekir. Böylece pilimizi yeniden doldurmuş oluruz ve güne verimli bir şekilde devam ederiz.

Buna rağmen, pek çok insan “zaman kaybedeceklerini” düşünerek şekerleme yapmaz ya da bundan kaçınır. Bilmediğimiz şey şudur; kestirme yapmanın bizi deşarj etmenin yanında psikolojik açıdan pek çok faydası da vardır.

“İşler, bazen olduğu gibi yanlış gittiğinde.
Koyulduğun yol yüksek yokuşlarla dolu gibi göründüğünde.
Yatırımların az, borçların fazlaysa
ve gülümsemek istediğin halde iç çekiyorsan.
İlgi seni biraz bunaltıyorsa.
Dinlenmen gerekiyorsa dinlen ama sakın vazgeçmeye kalkma!”

– Rudyard Kipling

Şekerleme yapmanın psikolojik faydalarını bilmek ister misiniz?

1. Sizi daha dikkatli biri yapar 

Ofiste geçirdiğimiz uzun bir sabahtan sonra verimlilik seviyemiz düşer. Daha yavaş düşünürüz, reflekslerimiz hızını yitirir, esneyip dururuz. Kısaca, o kadar yorgun hissederiz ki dikkat ve uyanıklık seviyemiz düşer. 

Some figure

Bazı mesleklerde dikkat seviyemiz çok büyük rol oynamaz. Ancak bir pilot, sürücü ya da “tamamen uyanıklık” gerektiren diğer meslekler için, işe uykulu başlamamak ya da uyuya kalmamak çok önemlidir. Kestirme yapmak daha uyanık olmamızı sağlamanın yanında etrafımızdaki şeylere karşı farkındalığımızı da artırır, bu da bizi daha verimli bir haline getirir.

Uyanık olmayan bir asker düşünebiliyor musunuz? Ya da bir türlü dikkatini toparlayamayan bir öğretmen? Bu ve bunun gibi pek çok durumda, uyanık olmak bir gerekliliktir, bu da kestirmenin de gerekli olduğu anlamına gelir. 

2. Hafızanızı geliştirir 

Bazen geceleri iyi uyuyamayız bu da normalde olduğundan daha yorgun olmamıza sebep olur. Bu durum istesek de istemesek de hafızamızı etkiler. Bu yüzden iyi bir kestirme yapmak, dinlenmemizi sağlar. Bunun hafızamız için faydası büyüktür.

Kestirme yapmak sadece pilimizi doldurmakla kalmaz aynı zamanda beynimizdeki aktiviteleri de artırır. Hafızamızı geliştirmesinin yanı sıra yaratıcılık seviyemizi de yükseltir. Ancak söz konusu kestirme süremiz olduğunda, cimri davranmamalıyız. Peki, bu ne anlama geliyor?

Kestirme yapmak için 10 ile 20 dakika arası süre harcamak normaldir. Ama bazen vücudumuz bundan daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu kişiye ve bu kişinin uykuya dalma zorluğuna göre değişir. Yaratıcılıkta fark edilir bir artış olması için, kestirme süremizin bizi dinlendirmek için yeterli olması gerekir. Bu süreyi kendinize ayırabilecek misiniz? 

3. Pozitif bir ruh hali yaratır 

Uykumuzu iyi almamış olmamız, günü yorgun geçirmemize ve daha sinirli biri olmamıza sebep olur. Bu nedenle kestirme yapmak bizim için gerçekten faydalı olabilir! Kendinizi sinir olmuş hissediyorsanız, her şey canınızı sıkıyorsa biraz kestirme yapmayı deneyin. 

“Tembellik, yorulmadan önce dinlenme alışkanlığından başka bir şey değildir.”

– Jules Renard

Bununla da bitmiyor: kestirme yapmak sizi daha verimli bir hale getirir. Enerjiniz toparlanır ve yorgunluğun yarattığı tembellik yok olur. Böylece çalışma isteğiyle dolu, aktif, “işe koyulmaya” hazır biri ortaya çıkar. İyi bir şekerleme, verimliliğiniz artırmak açısından güçlü bir fincan kahveden daha iyi olabilir!

4. Stresten kurtarır 

Modunuzu iyileştirip sizi daha verimli yapmasının yanı sıra, iyi bir şekerleme, size sıkıntı veren stresten kurtulmanızı sağlayabilir. İş yerinde stresle karşılaştığınızda yapılacak en iyi şeyin, bir adım geri atmak, bir yürüyüşe çıkmak, kendimizi durumdan uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz. Ama bazen bu yeterli değildir. Beynimiz iş hakkında düşünmeyi bırakmaz ve kendimizi bu düşüncelerden kurtarmayı beceremeyiz. Bu nedenle, kestirme yapmak, size saldıran ve sizi engelleyen stresi unutmanızı sağlayabilir. 

Some figure

Peki, ya uykuya dalamazsanız? Öfkelenmeyin ve kalkıp işlerinize geri dönmeyin. Uyuyamasanız bile birkaç dakikalığına gözlerinizi kapalı tutun. Bu küçük hareket bile dinlenmenizi sağlıyor! Öyle görünmese bile endişe seviyenizi azaltıp sinirlerinizi yatıştırmış oluyorsunuz.

Ya siz – kestirme yapar mısınız?

Eğer cevabınız evetse, tebrikler! Hafızanın ve verimliliğiniz için sağladığı faydalara bakın. Eğer hala bu alışkanlığı edinmediyseniz, bir deneyin! Sinirli, yorgun ya da tembel hissetmeye başladığınızda, hemen biraz kestirmeyi deneyin! Bu, günün geri kalanında olabildiğince verimli olmanızı sağlayacak.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.