Kendinizi İfade Edin ve Özgür Hissedin
Büyük ihtimalle kendinizi ifade edemediğiniz durumlarda bulundunuz. Size konuşmamanız söylendi ya da sizden bunun istendiğini hissedebiliyordunuz.
Zaman zaman, büyük ihtimalle fark bile etmeden sessiz kaldınız. Bu yazımızda, kendinizi nasıl ifade edebileceğinizden bahsedeceğiz. Bunun ne olduğunu, kendinizi ifade etmemenin neden yarardan fazla zarara neden olabileceğini ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizi öğreneceksiniz.
Sırlar ve bir şeyi söyleyememe durumu kendiniz, diğerleri ve etrafınızdaki dünya ile sağlıksız etkileşimlere girmenize neden olabilir.
Neden Bununla İlgili Konuşamıyorsunuz?
Bu herhangi bir durumda gerçekleşebilir. Bir yandan, başkalarının düşünebilecekleri şeyler yüzünden bununla ilgili konuşmamanız söylenir. Diğer yandan, ilgilendiğiniz bir şey hakkında konuşma izniniz yoktur ve insanlar size bunun nedenini söylemez. Ayrıca, paylaşılmaması gereken aile sırları da vardır. Bu deneyimler travmatik olabilir ve kendinizi anlatma yeteneğinizi sınırlar.
Anlaşılan o ki, belirli şeyler hakkında konuşmasanız bile o şeyler sizinle kalmaya devam ediyor. Bundan dolayı hisler, davranışlar ve düşünceler de sizinle kalıyor. Neden? Çünkü insanların iletişim kurmak için farklı yolları var ve sözlü dil ortada olmasa dahi sözsüz dil aktif kalıyor.
Bir şey hakkında konuşamayacağınızı söyleyen herkesin kötü biri olmadığını belirtmek gerekir. Bazen, bilinçsiz bir şekilde, bir şey ile ilgili konuşup istemeden birini incitebilirsiniz. Diğer yanda ise, bazı insanlar sizi kendinizi ifade etmekten alıkoyarak sizi incitmeyi ister ve sizin konuşmanızı yasaklar ya da nasıl konuştuğunuzun dalgasını geçer, diğerleri ise sizi korumak ister ve sizi incitiyor olduklarını bilmezler.
Kendinizi İfade Edememek Zararlı Olabilir
Bu bağlamda sessizlik zarar verici olabilir çünkü beyninizin içsel konuşmalarınız ötesinde fikirler ifade etmesini engeller. Bir şeyi insanlara ifade edemediğinizde patlamak üzere gibi hissettiğiniz olmuyor mu?
Eh, başkaları size kendinizi ifade etme izni vermediğinde sizin konuşma özgürlüğünüzü geçersiz kılmış olurlar. Bazen sessiz kalmanız gerekir, özellikle de karşınızdaki insan zor bir zamandan geçiyorsa, ancak bunu sürekli yapmak önemsiz hissetmenize neden olabilir ve diğerlerine yardım etmek ile kendi haklarınızı korumak arasında sıkışıp kalmanıza yol açan bir engel haline gelebilir.
Diğer zamanlarda ise konuşmaktan korkabilirsiniz, özellikle de daha önce deneyimlediğiniz şeyler ile ilgili utanç duyuyor ya da incinmiş hissediyorsanız. Ancak, bunları kafanıza takmamak ve bunlardan bir şeyler öğrenebilmek için bunlarla ilgili konuşmalısınız. Bu süreçten geçmediğinizde bunu tekrar tekrar yaşar ve konu ile ilgili endişeli hale gelirsiniz.
Ancak, sırların insanları mutlu etmek için saklandığı başka zamanlar da vardır. Ancak, bu işe yaramaz. İnsanlar bir şeyleri keşfetmek için başka yollara sahiptir, ya da bir şeylerin olduğunun farkında olmalarına rağmen tam olarak ne döndüğünü anlayamadıkları için diğer zorluklar ile başa çıkamayabilirler.
Benzer Durumlar İle Nasıl Yüzleşilir
- Nasıl hissettiğinizi ifade edin. Bunu, bu konuda konuşarak yapmak zorunda değilsiniz; sanat, egzersiz, meditasyon gibi şeyler de kullanabilir ve duygularınızı diğerleri ile bağlayabilirsiniz.
- Yardım arayın. Bu bir psikologa gitmek gibi profesyonel bir yardım da olabilir, size yakın insanlar ile konuşmak da olabilir. Yardım aramak kötü bir şey değildir. Ancak kötü ya da çaresiz hissetmek ile ilgili hiçbir şey yapmamak öyledir.
- Psikolojik dayanıklılığınız üzerinde çalışın. İlerlemek mümkün. Nasıl mı? Kendi sorunlarınız üzerine çalışıp deneyimlerinize öğrenme ile dolu yeni bir bakış açısından bakarak.
- Sınırlarınızı belirleyin. Eğer bir şey sizi incitiyorsa bunu insanlara söyleyin. Bu hem kendinizi korumanın, hem de insanları bir şeylerin sizi rahatsız ettiği konusunda bilgilendirmenin bir yoludur.
Diğer yandan, eğer şüpheleriniz varsa etrafınızdaki insanlardan size neler döndüğünü söylemelerini isteyin. Bu şekilde onlara bu yükü paylaşmaları konusunda yardımcı olabilirsiniz, ve siz de hazırlıklı olup acı ile başa çıkmak için bir strateji oluşturabilirsiniz.
Söylenmeden kalan şeyler size çok acı verebilir. Görebileceğiniz üzere, kendinizi ifade etmenin ve özgür hissetmenin birçok yolu vardır. İnsanlar sizin kendinizi ifade etmenize izin vermezken her zaman sizi incitmeyi amaçlamazlar, ancak hala buna sebep olabilirler, unutmayın. Bundan dolayı, görünmez şeyleri girişken bir şekilde görünür kılmak önemlidir. Bunu yapmak için bu yazımızda paylaştığımız strateji, beceri ve tutumları kullanabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Catela, L.F.S: (2000). De eso no se habla. Cuestiones metodológicas sobre los límites y el silencio en entrevistas familiares de desaparecidos políticos. Historia, antropología y fuentes orales, pp. 69-75.
- Werba, A. (2002). Transmisión entre generaciones. Los secretos y los duelos ancestrales. Psicoanálisis de la Asociación Psicoanalítica de Buenos Aires, 24, 295-313.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.