Logo image
Logo image

Kendinizi Boykot Etmek: 5 Göstergesi

3 dakika
Kişinin kendini boykot etmesi ne anlama geliyor? Çok sık kullanılan bir terim olmasa da, kişinin kendini boykot etmesi, bilinçsizce hedeflerinden kendini uzaklaştırması anlamına geliyor.
Kendinizi Boykot Etmek: 5 Göstergesi
Son Güncelleme: 03 Şubat, 2020

Kendinizi boykot ettiğinizin ilk işareti, yapmaya başladığınız işleri neredeyse asla bitirememenizdir. Çoğu durumda ilerlemenize engel olacak koşulları kendiniz yaratırsınız. Kendinizi boykot etmek, uzun vadede başarılı olmanızı engeller.

Bir noktada hepimiz kendimizi boykot etmişizdir ve bunu yaparken de her şeyin farkında oluruz. Ancak bu her zaman böyle gerçekleşmez. Çünkü çoğu zaman kendi isteklerimize karşı hareket ederiz ve bu durumun farkında olmayabiliriz. Hatta bu şekilde hareket etmek başta bize son derece mantıklı gelir.

Aynı şekilde, eylemlerimizi sadece gerçekleştirdikten sonra değerlendiririz ve genelde gerçek motivasyonumuzu, o an kulağa daha iyi gelen düşünce ile gizleme eğilimindeyizdir.

Kendinizi boykot ettiğinizin en büyük göstergesi şudur; yaptığınız her şeyle hedeflerinizden daha uzağa gidersiniz. Kendinize neden diye sorarsınız fakat tatmin edici ve mantıklı bir cevap alamazsınız. Sanki hep ”bir şeyler” hedeflerinize ulaşmanızı engeller.

İnsanlar farklı nedenlerden dolayı kendilerini boykot edebilirler. Bazı insanlar başarısızlıktan korkar ve bunu hak etmediğine inanır. Bazen de kişi hedefleriyle kendini gerçekten ilişkilendiremez ve farkında olmadan kendini hedeflerinden uzaklaştıracak bahaneler arar.

“Yapabileceğinizi düşünüyorsanız, haklısınız. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız, yine haklısınız.”

– Henry Ford

Some figure

Kendinizi boykot etmek: Belirtileri

1. Bir işi tamamen kendi başınıza yapmak istersiniz

Birçok insan belli bir işi istediği şekilde yapabilmek için etrafındaki kimseye güvenmez. Bazıları ise başka birine bir işi yaptırma konusunda zar zor güvenir. Bu tür insanlar kendilerinden başka kimseye güvenmeyerek, günün sonunda almamaları gereken birçok sorumluluğu üzerlerine alırlar. Aslında yükümlülüklerini başkalarıyla paylaşarak yapmaları gereken işleri azaltabilirler.

Bu konuyla ilgili anlamlı bir Afrikalı atasözü vardır: ”Belki tek başına daha hızlı gidebilirsin, ancak beraber olursak daha ileriye gidebiliriz”. Bazı zorlukları insanlar tek başına aşmakta zorlanabilir. Ancak insanlara şans verirseniz size bunun aksini gösterebilirler ve siz de böylece gelecekte başka zorlukları aynı şekilde aşabilirsiniz.

2. Her zaman haklı olduğunuzu düşünürsünüz

Bazen başka insanlar veya yaptıkları işler hakkında olumlu şeyler söylemekte çok fazla zorlanırsınız. Aynı zamanda başka insanların görüşleriyle de hemfikir olmakta sık sık zorluk çekersiniz. Kendinizi her zaman haklı görürsünüz. Kısacası, konu siz olduğunuz sürece her zaman haklısınızdır.

Başka insanların bakış açılarını görebilmek için bu inatçı tutumu bir tarafa bırakmanız gerekiyor. Eğer herkesi önceden belirlediğiniz kriterlere göre yargılıyorsanız, o zaman bariz bir şekilde size göre kimse haklı olamaz. Bu tür bir tutum, başkalarının farklı perspektiflerle hayatınıza bir şeyler katmasını da önler. Bu durum genel olarak hayatta ilerlemenizi engeller çünkü bir şeyleri hep belli bir perspektifle yorumlarsınız.

3. Birçok işi yarım bırakırsınız

Eğer başladığınız birçok işi yarım bırakıyorsanız, bu kendinizi boykot ettiğinizin açık bir göstergesidir. Elbette birçok projeyi tamamlamadan bırakmanızın mutlaka bir nedeni vardır. Bir şeyleri neden yarım bıraktığınıza dair rasyonel nedenler üretmeniz çok da zor değildir. Anlaşmazlıklardan ve kötü hislerden kaçınmak istemeniz çok doğal, bu yüzden en kolayı çoğu zaman kargaşaya neden olan şeye son vermektir.

Her şeyi yarım bırakma huyu, zamanla büyük hedeflerinizi etkilemeye başlar. Böyle bir durumda sadece bu özel hedefe ulaşamamanız söz konusu değildir; bekleyen ve bitmemiş işlerinizin tümü basitçe norm haline gelir. Böylece gelecekteki sorumluluklarınızda da her zaman aynı şekilde (yarım bırakarak) davranmaya meyilli olursunuz.

4. Başarılarınızı kabul etmezsiniz veya değerli bulmazsınız

Böyle bir durumda sanki başarılı olmaya hakkınız yokmuş gibi hissedersiniz. Ve garip bir şekilde aslında sizi başarılı yapacak şeylere sırtınızı dönersiniz. Kendi başarılarınızı yine kendinize has bir şekilde yorumlarsınız. Bir şeyi elde ettiğinizde veya başardığınızda, bunu önemsiz olarak görürsünüz ve bunu yaparken de motivasyonunuzu kaybedersiniz.

Sanki başardığınız her şey değersiz ve işe yaramazmış gibi hissedersiniz. Eğer zor bir şey olsaydı zaten yapamazdınız diye düşünürsünüz. Böylece kısır bir döndüğünün içine girersiniz, kendinizi hem suçlu hem de mağdur olarak görürsünüz. Bu tür bir davranış, sadece nevrotik dürtüleri besler.

Some figure

5. Mağduriyet: Kendinizi boykot ettiğinizin bir işareti

Bazen büyümekten kaçınırız ve kendimizi mağdur gösterme taktiğine baş vururuz. Genelde yetersizliklerimizin ve sınırlarımızın arkasına saklanırız ve bu şekilde güvenli alanımızı terk etmemiş oluruz. 

Hiçbir şey yapmamayı kafamızda aklayabilmek için mağduriyeti bir strateji olarak kullanırız. Mağdur olduğunu düşünen kişiler, motivasyon kazanmak yerine sürekli olarak bahaneler üretir. Bunu bilinçli bir şekilde yapmazlar, bu durum tamamen bilinçsiz bir şekilde gelişir. Bazen bu mağduriyet durumunun avantajlarından yararlanmak isteyebilirsiniz, kendinizi bu şekilde güvende hissettiğiniz doğrudur. Bu yüzden bu tutumu sürdürmeye devam edersiniz.

Önemli olan kendinizi boykot ettiğinizin farkında olmanızdır. Bu durumun farkında olarak, arzuladığınız şeyleri neden gerçekleştiremediğiniz hakkında bazı ipuçlarına ulaşacaksınız. Size zarar veren davranış kalıplarını fark etmeniz, daha mutlu bir hayat sürdürmeniz için başlangıç noktası olacak. Kendinizi boykot etmek uzun vadede size hiçbir şey kazandırmayacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stamateas, B. (2008). Autoboicot. Cuando el tóxico es uno mismo. Barcelona: Grupo Editorial Planeta.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.