Kendiniz Olamayacağınız Yerde Bulunmayın
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Kendiniz olamayacağınız yerde bulunmayın. Kendi kimliğinize ve değerlerinize bağlı kalmak ve kendinize saygı duymak hayattaki en önemli şeydir. Hayat zaten yeteri kadar karmaşık bir yapıda olduğu için, kendinizi iyi hissetmediğiniz ve ait olmadığınız bir yerde kalmanızı zorlayan başkalarının kendinize duyduğu saygıyı etkilemesine izin vermeyin.
‘Kendiniz olun’ derken ne demek istiyoruz? Kulağa tuhaf gelse de, birçok insan hala kişiliklerini nasıl tanımlayacaklarını bilmiyorlar.
Kendimizi tanımak, zayıf yanlarımızı ve tutku duyduğumuz alanları bilmek de çok önemlidir. Bu nedenle, özümüzün arkasında durmak ve sahip olduğumuz karakterden memnun olmak, bizleri mutluluğa götürecektir.
İnsanlar genellikle kendilerini meslekleri ile tanımlar ‘Öğretmenin‘, ‘İtfaiyeciyim’, ‘Anneyim ya da ‘Babayım’. Yine de, sadece mesleklerimizden ibaret değiliz. Aynı zamanda, hayallerimizden, yaşadıklarımız, istemediklerimizden ve beklentilerimizden de ibaretiz. Ve tüm bunların korunmaya ve desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Her Gün Kendin Olmak Mücadelesi
Özgün olma açlığı içerisinde olabilirsiniz. Aldığınız her bir kararda kendiniz olmayı isteyebilir ve her bir ilişki içerisinde uyumu yakalamak isteyebilirsiniz. Bu sayede, istemediğiniz durumlara boyun eğmez ve yalanlara başvurmak zorunda kalmazsınız.
Yine de, canınızın istemediği şeyleri yapmaya ‘evet’ dediğiniz her an kendinizden koptuğunuzu fark etmezsiniz. Partnerinize, akrabanıza ya da herhangi bir insana aslında ‘hayır’ demek isterken ‘evet’ dediğiniz zaman kendiniz olmazsınız.
Er ya da geç, aynada kendinize bakıp, hayatın sizden olmanızı istediğiniz şekil itibarıyla kendiniz olmayı bıraktığınızı görürsünüz.
Kendiniz Olmamak Acıya Sürükler
Duke Üniversitesinde görevli Psikolog Mark Leary, bizi çok önemli bir husus ile ilgili uyarıyor. Birey kendisinin özgün bir şekilde hareket edemediğinizi anladığı zaman, acı çekmeye başlar. Bir başka deyişle, kendiniz olmamak, öfkeye ve depresyona yol açabilir.
- Harvard Üniversitesi, iş çevrelerinde yapmış olduğu bir çalışmadan ‘trend’ bir kelime haline gelen ‘özgün olmak’ kalıbı ile karşılaşmışlardır. Herkes bu kalıbı kullansa da çalışanlar, zorlayıcı projelerde yer almaya itildiklerini, müdürlerinin dediklerini yapmaları gerektiklerini ve çok spesifik hedefleri olduğunu düşünüyorlar. Tüm bunlar bir bıçak sırtında yürümelerine sebep oluyor.
- Kısıtlı ve rekabetçi bir ortamda kendiniz olmak çok zor bir görevdir. Adım adım, anksiyete, stres ve kendinizden kopma hissi ortaya çıkacaktır.
Özgünlüğünüzü kaybettiğiniz zaman, ne yaptığınız ile neye ihtiyacınız olduğu arasında bir denge kurmaya çalışırsınız. Kendinize güvenmeli ve sahip olduğunuz kimliğe sadık kalacak cesur kararlar almalısınız.
Kendiniz Olmaya Cesaret Etmek
Kendiniz olamayacağınız yerde bulunmayın. Düşüncelerinizi ve değerlerinizi ifade edemeyeceğiniz bir yerde size göre değildir. Bu şekilde yaşamanın bir manası yoktur. Bu sebeple, kendinize duyduğunuz saygıya zarar veren bir şey olduğunu düşünürseniz, şunları bir düşünün:
Kendi Bildikleriniz Üzerine Kararlar Alın
- Bugünlerde psikoloji, varoluşçu fikirlerden oldukça yararlanmaktadır. Bunlardan biri, özgün bir hayat yaşamak adına, kendinize bağlı kalmanız gerektiğini söyler.
- Bu durum, ne yaptığınıza, neye karar verdiğinize ve size uyup uymadığına bakmak için biraz zaman ayırmayı gerektirir.
- Her gün şu soruyu sormalısınız: ‘Yaptığım şeyden memnun muyum?’
Neyi Hak Ettiğinizi Unutmayın
Hayatınızın her günü kendiniz olmak istiyorsanız, neyi hak ettiğinizi unutmayın. Değerleriniz aklınızın bir köşesinde olsun, geçmişinizden ders alın, hedef belirletin ve ön önemlisi kendinize değer verin.
Hepimizin, tutkularımız ve ilgi alanlarımız ile uyumlu, mutlu ve dopdolu geçen bir hayatı yaşama hakkı vardır. Buradaki püf nokta, hayal ettiklerimizi hak ettiğimizi unutmadan, nereye uçmak istediğimize karar vermektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Strobel, M., Tumasjan, A., & Spörrle, M. (2011). Be yourself, believe in yourself, and be happy: Self-efficacy as a mediator between personality factors and subjective well-being. Scandinavian Journal of Psychology, 52(1), 43–48. https://doi.org/10.1111/j.1467-9450.2010.00826.x
- Rosh, L., y Offermann, L. (2013). Sé tú mismo, pero con cuidado. Harvard Business Review , (OCT).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.