Kendi Dostunuz Olmayı Öğrenin
Ne kadar saçma gözükse de, birçok insan kendisinin en büyük düşmanı gibi hareket eder. Bu tarz kişilerin çok saldırgan bir bilinçaltı vardır. İç diyalogları vahşi ve anlayışsızdır. Ama bu böyle olmak zorunda değildir: kendi dostunuz olmayı öğrenebilirsiniz.
Suçlamalarla dolu bir çevrede büyüyen insanların iç diyalogları normal olarak çok kısıtlı olur. Muhtemelen çocuk yetiştirmeyi ona zarar vermeden yapamayan bir yetiştirme tarzının kurbanıdırlar. Bazı ebeveynler, tamamen itaatkar olan çocuklar yetiştirmeyi bir başarı olarak görürler. Bazı okullar da aynı düşünceyi paylaşır.
Böylece söz konusu kişi suçlama, eleştiri ve cezayı içselleştirir. Bu kişiler kendilerini her zaman haksız olarak görür. Hiçbir zaman hiçbir şeyi doğru yapamadıklarını düşünürler. Sanki her düşündükleri ya da hissettikleri kabul edilemez şeylermiş gibi gelir. Eğer siz de böyle hissediyorsanız, kendi dostunuz ve destekçiniz olma zamanı gelmiş demektir.
“Bir düşmanın sesi seni suçladığında, bir dostun sessizliği yetişir.”
– Ana de Austria
Aynadaki düşman…
Kendine düşman olmak her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar. Çoğunlukla yukarıda bahsettiğimiz gibi görülür: çok talepkar bir bilinçaltı olur. Acımasız bir iç eleştiri de arkasından gelir. Sürekli olarak hata yağptığınızı hissedersiniz. İçinizdeki küçük bir ses yaptığınız her şey için sizi adeta azarlar.
Bazen de biraz daha gizli ya da dolaylı şekilde gerçekleşir. Belki belli başlı durumlarda tuhaf ya da güvensiz hareket ediyor ve daha sonra böyle davrandığınız için de özgüvensizliğiniz yüzünden kendinizi yıpratıyorsunuz.
Bazen de başarılı olduğunuz durumları panikle karşılıyor olabilirsiniz. Ne zaman bir konuda başarılı olma ihtimaliniz olsa korkuya kapılıyorsunuz. Sonuç olarak, gerçekten de başarınızı sabote edecek şekilde davranıyorsunuz. Bu gerçekten en kötü düşmanınızla birlikte yaşamak gibidir.
Neden kendi dostunuz olmayı denemiyorsunuz?
Kendi dostunuz olmak demek, kendinize saygılı ve hoşgörüşü olmanız demektir. Ayrıca, tıpkı iyi bir dostunuzun yapacağı gibi kendinize destek olmayı ve kendinizi motive etmeyi de içerir. Ama bazı insanlar bunu neredeyse imkansız bulur. Peki ya neden?
Bu durum çoğunlukla kişi kendisiyle ne tür bir ilişki kuracağıyle ilgili yanıldığından dolayı olur. Örneğin, kendini zorlamamayı bir zayıflık göstergesi, karakter eksikliği ya da sıradanlık olarak görürler. Kendilerine karşı aşırı talepkar davranmanın bir gelişim yolu olduğunu düşünürler.
Ayrıca, kendi dostunuz olmanın doğru olan şey olmadığı konusunda yanlış bir inanç vardır. Bu bencillik ya da narsisizm belirtisi sanılır. Diğer taraftan kendinizi aşağı çekmek, alçakgönüllülük gibi görünüyor. Bazıları bunu erdemli bir eylem olarak görür.
Nasıl kendinizin en iyi dostu olursunuz
Bilinçaltınızın derinliklerinde çok net çizilmiş bir sınır çizgisi vardır. Kendinizin dostu olmayı birine ihanet etmek ya da korkuyla ilişkilendirebilirsiniz. Bu yanlış inançların sonucu olarak bunun, düşüşünüzün başlangıcı olduğunu düşünürsünüz.
Bu noktada, kendinize karşı iyi olmanın sorumsuz bir şekilde hoşgörülü olmak anlamına gelmediğini bilmeniz gerekir. Büyüdükçe ve olgunlaştıkça, hepimiz bir şeylere ihtiyaç duyarız. Bunlar gelişmemize, hedeflerimize ulaşmamıza ve bir şeyleri başarmamıza yarayan şeylerdir. Öte yandan, kendine karşı fazla hoşgörülü olmakla kendini hırpalamak arasında çok büyük bir fark vardır.
Kendinize dost olmanız, iyi bir tavır takınmanız demektir. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi ve kendinize saygı duymayı içerir. Ne siz ne de bu dünyadaki herhangi birisi hata yapmaktan dolayı ölmez ve bunu kabul etmeniz gereklidir.
Hatta, hata yapmak neredeyse her zaman biri ileri taşır, bize bir şeyler öğretir ve deneyim kazanmamızı sağlar. Kendimizi sert bir şekilde eleştirmek hatalarla baş etmek için çok çocukça bir yöntemdir. Bunun bize hiçbir faydası yoktur.
Eğer kendimize güvenemezsek başka insanlara nasıl güvenebiliriz? Hayat denen bu engebeli yolda yürümek için dostlara ihtiyacımız var. Kendimizi ve yaptığımız şeyleri takdir etmek için ve herkes gibi insan olduğumuz için yaptığımız hataları hoşgörmek için de… Kendinizi sevdiğinizde hayat çok daha kolay olacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.