Logo image
Logo image

Karantina Sırasında Yardım İçin Yapabilecekleriniz

3 dakika
Kendinize ve sevdiklerinize bakıyorsanız, mevcut pandemide herkesin iyiliği için zaten çok şey yapıyorsunuz. Daha fazla şey yapmanız istenmiyor. Ancak, karantina sırasında herkese yardımcı olabilecek daha pek çok şey var. Onları aşağıda açıklıyoruz.
Karantina Sırasında Yardım İçin Yapabilecekleriniz
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Doktorlar, hemşireler, asistanlar, temizlikçiler, araştırmacılar, eczacılar, süpermarket personeli, sürücüler, çiftçiler, polis… Toplumumuzda mevcut koronavirüs krizinde birçok kişi aktif rol oynamaktadır. Buna inanmasanız da, karantina sırasında siz de aynı derecede önemli ve gerekli bir şekilde yardım sunabilirsiniz.

Erich Fromm insanların daima tamamen doğmadan önce öldüğünü söyledi. Bunu düşünürseniz, mevcut durumun size “tamamen doğmak” ve hayatınızı daha dolu dolu, daha akıllıca ve daha sorumlu bir şekilde şekillendirmek için olağanüstü bir fırsat sunduğunu göreceksiniz. Sizden verebileceğinizin en iyisini vermeniz istenir ve bunun gibi bir durum, yararlanmanız gereken bir değişikliktir.

Şu anda ön hatta hasta olanlarla ilgilenen grubun bir parçası olmamanız önemli değil. Ayrıca, toplumun temel ihtiyaçlarımızı sağlayan kesimine ait olmamanız da önemli değil. Hepimiz insan ırkının hayatta kalmasını ve bu durumun üstesinden gelme şansını destekleyen köprünün önemli parçalarız.

Some figure

Karantina sırasında yardım etmek için ne yapabilirsiniz?

Çoğumuz yararlı hissetmekten hoşlanırız. Elimizden gelen en iyi şekilde yardım etmek neredeyse her zaman bir zorunluluktur, ve bu şimdi daha da önem kazanmıştır. Günü dört duvarın arasında, geçen zamanı pencereden izleyerek geçirmek, garip ve genellikle umutsuz bir yaşam biçimidir.

Stanford Üniversitesinde Jennifer Aaker tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, insanların kendilerini yararlı hissetmeye ihtiyaçları var. Verme ve başkalarına yararlı olma eylemi, kimliğinizi güçlendirmenize yardımcı olur. Başka bir deyişle, belirli bir zamanda size ihtiyaç duyanlara yardım ederseniz, bunun nedeni karşılığında herhangi bir fayda elde etmek istemeniz değildir. Yardım etme eylemi olduğunuz kişinin bir parçasıdır; bir insan olarak temel değerlerinizin bir parçası olmalıdır.

Bu küresel krizin ortasında hiçbir şey yapamayacak olmamız pek çok insan için sorun yaratabilir. Açıkçası, bazı insanlar hayatta kalma çabasında olacaklar ve sadece kendi iyilikleri hakkında endişe duyacaklar. Diğerleri ise dünyanın mevcut durumunun gerçekliğini görmez ve hatta alınan önlemlerden şüphe edebilir.

İnsanlar karmaşık ve çeşitlidir. Ancak durum bu olsa da, büyük çoğunluğu şu anda daha fazla şey yapabilme ihtiyacını hissediyor. Bu nedenle, pandemi sırasında yardım etmek için neler yapabileceğinizi keşfetmek için okumaya devam edin.

Kendinize dikkat ederek, zaten başkaları için çok şey yapıyorsunuz

Bu kadar basit. Kendinize ve fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınıza dikkat ederek zaten çok şey yapıyorsunuz. Virüsün size bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için önleyici tedbirler almak, bu salgının üzerinden olabildiğince çabuk gelmeye yardımcı olur.

Böylece, çok daha fazlasını yapmak istemenize rağmen, filozof Slavoj Zizek’in haklı olarak işaret ettiği gibi, pratik ve sabırlı olmanın zamanı geldi. Hayatınızda ilk kez, “hiçbir şey yapmamak” iyi bir şeydir. Hayatta kalma modunda kalmak en önemli şeydir. En çok bu şekilde yardım ediyoruz.

Etrafınızdakilere göz kulak olun

Karantina sırasında yardımcı olmak için yapabileceğiniz önemli bir şey var: Çevrenizdekilere göz kulak olun. Diğer insanların fiziksel ve duygusal refahına uzaktan göz kulak olmak için bir bağlantı ağı oluşturma zamanı.

Aileniz, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla telefon görüşmeleri veya görüntülü görüşme yoluyla iletişim kurun. Onlara sadece sizin nasıl olduğunuzu söylemekle yetinmemelisiniz. Bu konuşmalara “Bugün nasılsın?” diye başlamak çok önemlidir.

Buna ek olarak, özellikle yaşlı insanlarsa, komşularınızı da düşünmeniz önemlidir. Nasıl olduklarını ve neye ihtiyaç duyduklarını sorun.

Some figure

Başkalarıyla paylaştığınız bilgilere dikkat edin

Şimdi her zamankinden daha fazla, başkalarına söylediğiniz ve aktardığınız şeyler gerçekten önemli. Şimdi çıkarma zamanı değil, toplama zamanı; korkuyu yoğunlaştırma ya da daha fazla belirsizlik yaratma zamanı değil, yardım etme zamanı.

Bu nedenle, bir makaleyi okuduğunuzda veya sosyal medyada dikkatinizi çeken bir şey gördüğünüzde, dikkatli olun ve aldatmacaları ve sahte haberleri tespit etmek için filtreler uygulayın.

Onlardan olumsuz etkilenebilecek kişilerle bilgi paylaşmaktan, ruh hallerini etkilemekten ve hatta onları bir şekilde tehlikeye atmaktan kaçının.

Salgın sırasında başkalarına yardım etmek için yeteneğinizi kullanın

Hepimizin yetenekleri ve becerileri var. Bu nedenle, pandemi sırasında başkalarına yardım etmek istiyorsanız, hayal gücünüzü harekete geçirin ve başkalarına uzanmasına izin vermek için evinizin pencerelerini açın. Ama bunu nasıl yapabilirsiniz?

  • Müzisyenseniz, balkonunuza çıkın ve mahallenize ücretsiz bir resital verin.
  • Nasıl dikileceğini biliyorsanız, maske yapın.
  • Veya mümkünse, sağlık çalışanları için KKD ekipmanı yapmayı düşünün.
  • Sanat, astronomi, felsefe, sinema veya edebiyat uzmanıysanız, bir YouTube kanalı açın veya bilginizi doğrudan bir sosyal ağda paylaşın.
  • Bir fizyoterapist, kayropodist, göz doktoru, botanikçi veya dekoratör iseniz, tavsiyelerinizi yardımı dokunacak insanlara sosyal ağlarda ücretsiz olarak sunun.

Karantina sırasında yardım edebileceğiniz binlerce yol vardır. Her birimiz, kendi küçük dünyalarımızdan evrenle bağlantı kurabilir ve ihtiyaç duyanlara yardım edebiliriz. Her birimiz, kendi özel yöntemimizle, bu durumu daha insancıl ve katlanılabilir yapabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aaker, J. L., & Akutsu, S. (2009). Why do people give? The role of identity in giving. Journal of Consumer Psychology19(3), 267–270. https://doi.org/10.1016/j.jcps.2009.05.010