Logo image
Logo image

İyimserliğin Maliyetleri ve Kötümserliğin Faydaları

3 dakika
Sorunlarınızı çözmek için olumlu bir tutumun anahtar olduğunu kaç kez duydunuz? Bu bir dereceye kadar doğru olsa da, göründüğü kadar basit değil. Hatta bazı durumlarda iyimserliğin maliyeti ve kötümserliğin faydaları kanıtlanmıştır.
İyimserliğin Maliyetleri ve Kötümserliğin Faydaları
Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2023

Sorunlarınızı çözmek için olumlu bir tutumun anahtar olduğunu kaç kez duydunuz? Son zamanlarda, iyimser olmanın herkes için bir düstur olduğu, kendimiz, başkaları ve hayat hakkında iyi hissetmek için bu erdemi geliştirmemiz ve geliştirmemiz gerektiği fikri ivme kazandı. Bu bir dereceye kadar doğru olsa da, göründüğü kadar basit değil. Hatta bazı durumlarda iyimserliğin maliyeti ve kötümserliğin faydaları kanıtlanmıştır.

Bu iki terimi kategoriler olarak değil, bir sürekliliğin uçları olarak görmemiz gerektiğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle, bir kişiyi iyimser ya da kötümser, kaba ve nüanssız olarak değil, bir spektrumda belirli bir noktada konumlanmış gibi görmeliyiz.

Bununla birlikte, dengeyi tutmaya teşvik edildiğimiz pozitif vizyona doğru çevirmek uygun mudur? Aşağıdaki cevabı araştırıyoruz.

İyimserliğin maliyeti

İyimserlik, 20. yüzyılın sonunda pozitif psikoloji tarafından yönlendirilerek ilgi kazanmaya başladı. Martin Seligman ve diğer yazarlar, iyimserliği ana karakter güçlerinden biri olarak tanımladılar. Geliştirilirse bizi mutluluğa, sağlığa ve esenliğe yaklaştıran bir kalite olduğunu iddia ettiler.

O zamandan beri, çeşitli araştırmalar iyimser olmanın faydalarını belirledi. Örneğin, daha iyi psikolojik işlevsellik ve daha olumlu bir sağlık ve esenlik algısı ile ilişkili olduğunu öne sürüyorlar.

Yukarıdakilerin ışığında, gelecekte olumlu olaylar veya sonuçlar beklemeye yönelik bu eğilim veya istekliliğin, hepimizin üzerinde çalışması gereken bir şey olduğunu düşünebiliriz. Bununla birlikte, ifade o kadar kategorik değildir, çünkü her şey bağlama bağlıdır.

Nitekim bazı durumlarda karamsarlık bize bazı faydalar sağlayabilirken, iyimser tavır belirli bir dezavantaja yol açar. Nedenini öğrenelim.

Some figure
İyimserlik bazen ilişkilerde duygusal rahatsızlıklara yol açabilir.

Sağlık açısından maliyetleri

Savunma karamsarlığını duydunuz mu? Beklentileriniz düşük olduğunda ve gelecekte ters gidebilecek her şeye bakma eğiliminde olduğunuzda aldığınız duruştur. Bu size belirli bir güvenlik duygusu sağlar, ancak aynı zamanda sizi sürekli bir rahatsızlığa da sürükleyebilir. Ancak bu bilişsel strateji aynı zamanda risklerin farkında olmanıza ve bu nedenle onları önlemeye çalışmanıza da yol açar.

Sağlıkla ilgili olarak, kötümser bir birey, olumsuz sonuçların olabileceğinin farkında olduğundan, iyi alışkanlıklar edinme ve zararlı davranışlardan kaçınma olasılığı daha yüksektir. Aslında, Psychology and Aging’de yayınlanan bir araştırma, daha uzun ve daha sağlıklı yaşama olasılığını artırdığını belirtiyor. Öte yandan, aşırı iyimser olmak, sakatlık ve ölüm riskini artırır.

Hayal kırıklığı

İyimserlik, rüzgarın tekrar doğru yönde esmesini beklerken kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ancak, bu bir kez olduğunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Gerçekten beklediğinize göre ayarlanmamış beklentiler karşısında gerçekleşir.

Bu fikir, öğrencilerin bir sınavda bekledikleri notların, geri bildirimlerini veya final notlarını aldıktan sonra hissettiklerini nasıl etkilediğini değerlendiren bir çalışmada kanıtlanmıştır. Araştırma, sınavlarında daha yüksek puanlar almayı bekleyen örneklerin, notlarını öğrendikten sonra kendilerini daha kötü hissettiklerini gösterdi (daha kötümser olanlara kıyasla). Üstelik bunun olacağının da farkındaydılar.

Nitekim, olumsuz bir gerçeğin hayal kırıklığından kaçınmak ve mümkünse beklenmedik olumlu bir sonucun verdiği ferahlığı elde etmek için bazı insanlar bir strateji olarak karamsarlığı seçiyor gibi görünüyor.

İlişkilerde memnuniyetsizlik

İyimserliğin maliyeti ve kötümserliğin faydaları kişisel ilişkiler alanında da araştırılmıştır. Partnerinizden ve ilişkinizden en iyisini beklemek olumlu ve yapıcı olabilir. Ancak, bireysel duruma bağlıdır.

Bazı durumlarda, gerçekten iyimser beklentilere sahip olmak, bir ilişkide duygusal rahatsızlığa ve tatminsizliğe yol açabilir. Aslında, tartışmalar, çatışmalar ve tutarsızlıklar ortaya çıktığında, bunlar bireyin zihnindeki ideal versiyonla çatışır ve son derece olumsuz duygular üretir.

Ayrıca, iyimserlik, çatışmalar ortaya çıktığında uygun önlemlerin alınmasını engelleyebilir, çünkü her şeyin olumlu bir şekilde çözülmesini bekleme eğilimindeyiz.

Some figure
Hayal kırıklığından kaçınmak, en kötüsünü beklemek değil, iyimserlik ve kötümserliğin uç noktaları arasında bir denge bulmak anlamına gelir.

İyimserliğin maliyetlerinden nasıl kaçınılır?

Bunlar, iyimserliğin nasıl bir bedeli olduğunu gösteren birkaç örnek. Ancak bu, hayal kırıklığını önlemek için karamsarlığa başvurmanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında, böyle bir duruş sizi endişe, depresyon ve ilgisizliğe sürükleyebilir.

Önemli olan, her iki uç arasında bir denge bulmak, olumlu bir tutumu sürdürmeye çalışırken gerçekçi olmayı da bırakmamaktır. Bu, hedeflerinize doğru çalışmak için gerekli motivasyonu sağlayacaktır. Üstelik olumsuz sonuç alınması durumunda çok acı verici olmalarını da engelleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bortolotti, L., & Antrobus, M. (2015). Costs and benefits of realism and optimism. Current Opinion in Psychiatry28(2), 194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4323577/
  • Gallagher, M. W., Lopez, S. J., & Pressman, S. D. (2013). Optimism is universal: Exploring the presence and benefits of optimism in a representative sample of the world. Journal of Personality81(5), 429-440. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jopy.12026
  • Lang, F. R., Weiss, D., Gerstorf, D., & Wagner, G. G. (2013). Forecasting life satisfaction across adulthood: benefits of seeing a dark future?. Psychology and aging28(1), 249–261. https://doi.org/10.1037/a0030797
  • Neff, L. A., & Geers, A. L. (2013). Optimistic expectations in early marriage: A resource or vulnerability for adaptive relationship functioning?. Journal of personality and Social Psychology105(1), 38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23713697/
  • Sweeny, K., & Shepperd, J. A. (2010). The costs of optimism and the benefits of pessimism. Emotion10(5), 750. https://doi.org/10.1037/a0019016

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.