İyi Hissetmemizi Sağlayan İnsanların 7 Özelliği
İyi hissetmemizi sağlayan insanlar mutlu ve ilham verici kişilerdir. Bizlere pozitif enerji verirler, ve onların yanında olmaktan mutluluk duyarız. Bunun sebebi, empati kurmak için kullandığımız “ayna nöron” olarak adlandırılan sinir hücreleriyle açıklanabilir. Bu sinir hücreleri etrafımızdaki insanların duygularını hissetmemize yardımcı olurlar.
Konu sağlığınızı büyük ölçüde etkileyen ruh halinize geldiğinde ise, ruh halinizi etkileyen tek faktörün duygularınız olmadığını bilmelisiniz. Etkileşim halinde olduğunuz insanlar da en az duygularınız kadar önemlidir. çünkü farkında olmasanız bile etrafınızdaki insanlar size pozitif veya negatif enerji verir.
John Mattone gibi uzmanlar, yakın çevrenizi seçerken çok dikkatli olmanız gerektiğini vurguluyor. Sizi her zaman daha ileriye taşıyan ve gelişmenizi sağlayan insanlarla beraber olmanız gerekir.
İyi hissetmemizi sağlayan insanlar da bu kategoriye girer. Bu insanlar size her zaman pozitif enerji verir ve hayatınız boyunca başarılı olmanız için size destek olur. Şimdi kendinize şu soruyu sorun: ne tür aktiviteler, durumlar ve insanlar size pozitif enerji verebilir?
“Eğer tutumlar ve davranışlar bulaşıcı ise, size bulaşmasına değer mi?”
Etrafınızda bulunan insanlar ruhsal sağlığınızı büyük ölçüde etkiler
Arkadaşlarınızla olduğunuz zaman kendinizi mutlu hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız,bunun sebebi iyi arkadaşlık ilişkilerinizin hayat kalitenizi arttırması ve ruhsal sağlığınıza iyi gelmesidir. Brigham Young Üniversitesi araştırmacıları tarafından 300.000 insanın katılımıyla 7 yıl süren bir çalışma yapıldı.
Bu çalışmanın sonucu olarak araştırmacılar, sosyal ilişkilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ve hem psikolojik hem de fizyolojik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı için adeta bir koruyucu duvar rolünü üstlendiğini söyledi.
Geniş bir arkadaş çevresine sahip olan insanların ölüm riskinin %22 daha az olduğu söyleniyor. Bu statiksel orana, on yıldan fazla bir süredir 500.000’den fazla insanın katılımıyla gerçekleşen ve Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma sonucu ulaşılmıştır.
Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan başka bir çalışma ise daha net sonuçlar içeriyor. Meme kanseri olan 3000 kadın üzerinde 2006 yılında yapılan bu çalışmaya göre yakın arkadaşı olmayan kadınların, 10 ya da daha fazla yakın arkadaşı olan kadınlara göre bu hastalıktan ölme riskinin dört kat daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Kısacası, arkadaş sahibi olmak, özellikle de yakın arkadaş sahibi olmak beyin işleyişinizi olumlu yönde etkiler, özellikle de beynin ödül mekanizmasını.
“İnsanların iyi hissetmesini sağlayanlar kimlerdir? Sadece sevgi verenlerdir.”
İyi hissetmenizi sağlayan insanların 7 özelliği
İyi hissetmemizi sağlayan insanlar şu özelliklere sahiplerdir. Onlar…
- Sizi dinlerler ve yargılamazlar. Sizi asla manipüle etmeye çalışmazlar. Sizi olduğunuz gibi kabullenirler ve değiştirmeye çalışmazlar. Ayrıca yaşadığınız olaylara saygı duyarlar.
- Yaptıkları, düşündükleri, hissettikleri ve dedikleri şeyler tutarlıdır. Dürüstlükle hareket ederler.
- Sizi tanımak isterler, fakat meraklı oldukları için değil. Kişisel alanınıza ve zamanınıza saygı duyarlar, çünkü saygılı kişilerdir.
- Her zaman için kibar ve arkadaş canlısı kişilerdir.
- Pozitif insanlardır. İyi hissetmemizi sağlayan insanlar insanların içinde en ufak kötülük yoktur. Hayata pozitif açıdan bakarlar. Onların yanında olmak bir armağan gibidir.
- Sığınacak bir liman gibidirler. Hayatta herkes sıkıntılı dönemler yaşar. Fakat size iyi gelen iyi bir arkadaşınız varsa, bu sıkıntılarla daha kolay başa çıkabilirsiniz.
- Güzel düşünceleriyle sizi etkilerler. “Duygusal bulaşma” etkisi son derece önemlidir. Birkaç gün için kötümser bir çevrede bulunduğunuz zaman negatif bir insan olmaya başladığınızı hissedebilirsiniz. Aynı şekilde, pozitif bir ortamda bulunduğunuz zaman yukarıda bahsetmiş olduğumuz ayna nöronları sayesinde daha mutlu ve daha sağlıklı hissedersiniz.
“Küçücük mumun ışınları nerelere kadar ulaşıyor! İşte bu kötü dünyada da iyi bir iş böyle parlar.”
– William Shakespeare
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.