Logo image
Logo image

İş Arama Kaygısı: Stres ve Sessiz Bir Acı

4 dakika
İş ararken kaygı ve stres, ağır depresyona neden olabilir. Bu gibi durumlar karşısında davranışlarınızda değişiklik yapmamıza en çok yardımcı olabilen şey: bilişsel-davranışçı terapidir.
İş Arama Kaygısı: Stres ve Sessiz Bir Acı
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2022

Bazen günlük programımızı hazırlamak için yaptığımız basit bir eylem bile bizde stres oluşturur. İş arama stresi, gerçek bir hedefe yönelik olduğundan her zaman bizi daha çok yıpratır: Kimsenin geri dönmediğinde, başvurularımıza yanıt verilmediğini gördüğümüzde genellikle tam bir çaresizlik durumuna düşeriz. Düşük beklentiler belirsizlikle birleştiğinde acıyı daha da artırır.

İş aramayla ilgili stres ve endişe hakkında bilgi aradığımızda, örneğin bir iş görüşmesinden nasıl başarılı bir şekilde geçeceğimiz hakkında bilgiye rastlamak çok yaygındır. Bildiğimiz gibi seçim sürecinde gerginliğimizle başa çıkmak için verilen ipuçları az değildir. Yine de, toplumda hakkında pek de konuşulmayan, hatta çoğu zaman bir kenara bırakılan güncel bir boyutu da vardır.

İşsiz ve iş bulamayan, depresyon veya duygu durum bozukluğu olan kişilerden bahsediyoruz. Aslında birkaç gün önce Dünya Akıl Sağlığı Günü kutlandı. Bu topluluğa ne vurgu yapıldı ne de daha görünür hale geldi. Bunlar alışkın oldukları bir durumdu.

Dolayısıyla bizi şaşırtsa da görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçek vardır. University College London’dan Barbara J. Jefferis tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen verilere işaret ederek, şunu söyleyebiliriz: işsizlik ve hayal kırıklığına uğramış bir iş arayışı süreci, majör depresyon oluşumuyla doğrudan ilgilidir.

Çoğu zaman, bu durumun ilk işaretleri, bir iş başvurusu için yaptığımız bilgilerimizi doldurma işlemi bizim için stresli bir olay haline geldiğinde ortaya çıkmaya başlar. Aşağıda bu konuyla ilgili daha fazla veri görelim.

Some figure

İş arama kaygısı ve stres,  oldukça yaygın bir gerçekliktir

İş ararken biraz endişe ve stres yaşamak sık rastlanılan bir durumdur. Özgeçmişini doldururken, eğitimini yeni bitirmiş ve eğitimin deneyimden daha fazla ağırlığa sahip olduğunu gören biri de bu endişeyi hisseder. Aynı zamanda, daha yaşlı ve sadece staj deneyimi olanlar da, kendilerini iş ararken ortaya çıkan ezici, kaotik ve belirsiz bir senaryonun içinde bulanlar da bu durumdan etkilenir.

Yüksek talep ve az teklif çoğu zaman bizi bir fırsatı gözlediğimiz lobilerde ebediyen kalmaya yönlendirir. Chicago Üniversitesi 282 kişiden oluşan bir deneysel modelle birkaç yıl boyunca ilginç bir çalışma örneği yürüttü. Bu çalışmada iş arayan kişide en az önemi olan sorunun “ne kadar biliyorsun veya ne yapmayı biliyorsun” olduğu sonucuna vardı. Daha önemli olanı “kimi tanıyorsun” idi.

Bu tür gerçekler bizi genellikle çaresizlik ve umutsuzluk hallerine sürükler. Bu şekilde, birçok insanın, yaşına ve eğitimine bakılmaksızın, iş aramayla ilgili herhangi bir yönü şartlandırmaya başlaması ve bunu oldukça stresli bir odak noktası haline getirmesi çok yaygındır. Geçen zaman, başarısızlıklara eklenen ve çalmayan telefon, hüsranı körükler ve kaygıyı daha da yoğunlaştırır.

İş aramada stresli olduğumuzu gösteren işaretler

Aşağıda, iş ararken genellikle kaygı ve stresten etkilenen insanları karakterize eden davranışların, düşüncelerin ve durumların neler olduğunu görelim:

  • Okunan veya alınan her iş teklifine karşı güven eksikliği.
  • Bu belirsizlikle yüzleşmek, sindirmek ve tahammül etmek giderek zorlaşır.
  • Özgeçmişleri gönderme işlemini erteleme.
  • Bir iş teklifine cevap vermeleri gerektiğinde kaygılı olma.
  • Önceki başarısızlıklar nedeniyle bir seçim sürecine katılmak söz konusu olduğunda motivasyon kaybı.
  • Kişi yavaş yavaş kendi kişisel ve profesyonel yeteneklerinden şüphe etmeye başlar.
  • Çevre çoğu zaman bunu kolaylaştırmak yerine zorlaştırır. İş arayanın ailesi ve arkadaşları da iş bulma konusunda umutlarını azaltır ve olumsuzluk yansıtabilir.
Some figure

İş arama süreci stres yaratır. Peki üstesinden nasıl gelinir?

Hepimiz yetenekli, hepimiz değerliyiz ve sadece bir işi değil, iyi bir işi de hak ederiz. Kendimize kaynaklarımızı ve yenilikçi yeteneklerimizi sunacak bir iş aramak yerine, yaratıcı olmamıza ihtiyaç duyulduğundan da bahsedebiliriz: bu karakterde biri iş piyasasına yeni bir şeyler katabilecek kadar yükselir. Bunların hepsinin mükemmel fikirler olduğundan hiç kuşkumuz yok. Ancak çoğu zaman bariz gerçeklikle çakışırlar.

Psikolojik olarak iyi değilsek, kendimizin en iyi tarafını ortaya çıkarmak çok zordur. Çünkü sürekli başarısızlık deneyimleri, insanları ışığın her zaman görülmediği bir tünele sürükler. Bu nedenle, bu gibi durumlarda uygulanacak sihirli bir formül yoktur: önemli olan profesyonel ve özel bir yardım almaktır.

Bu nedenle, bilişsel davranışçı terapi, sadece iç diyaloğu yeniden yönlendirmemize, karamsarlığı kırmamıza ve başarısızlık hissini hafifletmemize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni alışkanlıklar, yeni davranışlar yaratmak için daha iyi beceriler geliştirmemize, iş piyasası hakkında daha fazla fikir edinmemize, cesaret ve güçle yüzleşmemize yol açar.

Son olarak ve psikolojik yardım almaya ek olarak, bu basit ama güçlü fikirleri stresli olduğunuz zamanlara dahil etmek her zaman en doğrusu olacaktır:

  • Olumsuz düşünceler fırsatları engeller.
  • Zihinsel tavrınızı değiştirmelisiniz.
  • Kendimize bakmalı ve kendimize dikkat etmeliyiz: egzersiz yapma, kitap okuma ve iyi beslenme çok önemlidir.
  • Bizi karamsarlıklarıyla ve yenilgileriyle boğan insanlardan kaçarak iyi bir sosyal desteğe ihtiyacımız vardır.
  • Farkındalık egzersizi, duygularımızı daha iyi yönetmek ve dikkatimizi daha iyi geliştirmek için de çok uygundur.

Son olarak, iş arama stresiyle mücadele etmek için yaratıcı ve proaktif olmak işimize yarar. Bazen en karanlık anlar, en parlak fikirlere ve projelere yol açar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Jefferis, B. J., Nazareth, I., Marston, L., Moreno-Kustner, B., Bellón, J. ángel, Svab, I., … King, M. (2011). Associations between unemployment and major depressive disorder: Evidence from an international, prospective study (the predict cohort). Social Science and Medicine73(11), 1627–1634. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2011.09.029

Weiss, P. (2006). Encontrar un trabajo. Science News , 169 (22), 1–9.

Granovetter, M. (1995). Getting a Job: A Study of Contacts and Careers. University of Chicago Press25(3), 391. https://doi.org/10.1103/PhysRevE.69.056208


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.