Logo image
Logo image

Sahneye Çıkma Korkusu ve Başarısızlık Düşüncesi

3 dakika
Bugünkü makalemizde sahne korkusunu, başarısızlık düşüncesini ve bu yaygın sorunların üstesinden gelmek için neler yapabileceğinizi tartışacağız.
Sahneye Çıkma Korkusu ve Başarısızlık Düşüncesi
Son Güncelleme: 24 Aralık, 2020

Çoğu insan bir noktada sahneye çıkma korkusu hisseder ve başarısızlık düşüncesi ile karşı karşıya kalır. Bunlar, başkalarının yargılarına maruz kaldığınızda ortaya çıkan oldukça normal hisler. Sahnede yer alma korkusu ve başarısızlık korkusu genellikle el ele hareket eden korkular. Bunun nedeni, başkalarının sizi bir şekilde değerlendirdiği duygusunun kaygı için tetikleyici olması.

Bu korkular normal olsa da, bu duyguların yoğunlukları, dolu dolu ve tatmin edici bir yaşam sürmeniz konusunda sınırlayıcı bir faktör olup olmadıklarını belirliyor. Sahne korkunuz sizi bir şekilde engelliyorsa, oldukça değerli fırsatları ve deneyimleri kaçırıyor olabilirsiniz. Bu noktayı akılda tutarak, bugünkü makalemizde, sahneye çıkma korkusu ve başarısızlık korkusunun yaygın semptomlarını tartışacağız ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğinize dair bazı yararlı öneriler paylaşacağız.

Some figure

Sahneye çıkma korkusu nedir?

Sahneye çıkma korkusu, hayatınızı yaşama şeklinizi etkilemeye başladığında ve kişisel ve profesyonel imkanlarınızı ve olasılıklarınızı sınırlamaya başladığında bir sorun haline gelecektir. Bu sorunu ele alıp bir çözüm aramazsanız, bu sorun size ciddi zararlar verebilir.

Hiç, bu ön plana veya sahneye çıkma korkusundan dolayı bir şeyi bırakıp gittiniz veya bir etkinliği ertelediniz mi? Bu duygulardan kaçınma veya onları kontrol etme çabası, genellikle sorunun gerçek anlamdaki temel nedeni olacaktır. Bunun nedeni, bu hoş olmayan duyguları, rahatsızlığa neden olan semptomlarla ilişkilendirmeniz. Bu belirtiler arasında genellikle aşağıdakiler yer alacaktır:

  • Titreyen uzuvlar.
  • Kuruyan ağız.
  • Aşırı terleme.
  • Boğazınızda bir yumru var gibi yutkunamama durumu.
  • Göğsünüzde ve midenizde baskı.
  • Hızlı kalp atışları.
  • Baş dönmesi.
  • Bir rüyadaymış gibi hissetmek.
  • Durumun kontrolünü kaybetme korkusu.
  • Başarısızlıktan ve başkaları tarafından yargılanmaktan korkmak.

Sahneye çıkma korkusu ve başarısızlık düşüncesinin etkisi

Başkalarının fikirlerinin sizi bir dereceye kadar etkilemesi normal ve sağlıklı bir durum. Ancak ön planda yer alma veya sahneye çıkma korkusuyla bir arada olacak şekilde, başkalarının yargısı o kadar önemli hale gelir ki, bu durum performansınızı etkileyebilir ve hatta sizi tamamen felç bile edebilir. Kendi yüksek standartlarınızın genellikle bu tür bir korkunun temel nedeni olduğunu belirtmek, sanıyoruz ilginç bir tespit olacaktır.

Bazen başarısızlık beklentisi, normal olarak başlayan duygulardan kurtulmak veya bunlardan kaçınmak için gerçekleştirdiğiniz bir dizi eylemi harekete geçirir. Onları ne kadar uzaklaştırmaya çalışırsanız, o kadar önemli hale gelirler. Aslında, kaçınmaya çalıştığınız duygular, başlangıçta gergin olduğunuz durumdan bile daha fazla dikkatinizi çekmeye başlar.

Sahneye çıkma korkusunu ve başarısızlık düşüncesini ele almak

Sahneye çıkma korkusunun herkesin deneyimlediği bir şey olduğuna dikkat etmek önemli. Düzenli olarak başkalarının önünde konuşan insanların bile bir dereceye kadar sahne korkusu bulunabiliyor.

Göreceli olarak, başarılı insanlara bakmak ve onların sizinle aynı korkuları ve güvensizlikleri yaşamadıklarını hayal etmek kolay. Bununla birlikte, çoğu zaman başarı ile başarısızlık arasındaki tek fark, vücudunuzda hissettiğiniz o belirtilere takılıp kalmak yerine belirtilerinizin ötesine odaklanmak olacaktır.

Sahne korkusu ve buna eşlik eden bir başarısızlık düşüncesi yaşadığınız bir anda, bunun nedeni, muhtemelen sizin için oldukça önemli olan bir şeyi yapıyor olmanız. Semptomlarınızın bu önemli duruma hakim olmasına ne derece izin vereceksiniz? Peki kendinizi semptomlarınızdan uzak tutmak için ne yapabilirsiniz?

Some figure

Korkularınızla yüzleşmek için öneriler

  • Prova yapın, prova yapın, prova yapın! Herkesin önünde yapacağınız şeyin provasını yaparken kendinizi kaydedin (dans edin, enstrüman çalın, konuşma yapın, tezinizi savunun, vb.) Kendinizi, o çekindiğiniz şeyi yaparken görmek ve/veya duymak korktuğunuz şey ile baş etmeye yönelik faydalı bir maruz kalma terapisi olacaktır ve bu yöntem, bu tür şeylerle mücadele konusunda önemli bir terapi yöntemi. Kendinizi kaydettiğiniz provalar esnasında, onlardan ne kadar hızlı ve iyi bir şekilde kurtulabileceğinizi görmek için kasıtlı hatalar bile yapabilirsiniz.
  • Kendinize meydan okuyun. Diğer şeyler de, günlük bazda benzer reaksiyonları tetikliyor mu? Normalde bu duruma cevabınız nedir? Bu belirtiler size yapamayacağınız bir şey olduğunu mu söylüyor? İşleri farklı hale getirmek için hangi küçük adımı atabilirsiniz?
  • Semptomlarınızı, keşif yapmaya çalışan bir bilim insanıymışsınız gibi gözlemleyin. Farkındalık teknikleri belirtilerinizle bir ilişki kurmanıza ve kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilir. Bu sorunun içerisinde bilfiil mevcut olmak, ayrıca, kendinizi korkularınızdan uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir ve semptomlarınızın durumu kontrol altına almasını zorlaştırabilir.

Sahneye çıkma korkusu ve başarısızlık korkusu oldukça tatsız hisleri tetikleyen şeyler. Bunlar bazı insanlar için felç edici bile olabiliyor. Öyle ki, genellikle, bir süre sonra aşılmaz engeller gibi görünmeye başlarlar. Bununla birlikte, belirli başa çıkma stratejileri, özellikle düşüncelerinizi bastırmaya çalışırsanız veya korktuğunuz şeylere maruz kalmaktan kaçınırsanız, yalnızca korkunuzu beslemeye hizmet edecektir. Bugün sizinle paylaştığımız bazı çözüm önerilerini deneyin ve siz de sonucunda neler olacağını görün!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Dalua Cirujeda, G. (2002). Cómo superar la ansiedad escénica en músicos. Xátiva (Valencia): Editorial Mundimúsica Ediciones.

Toral Madariaga, G., Murélaga Ibarra, J., & López Vidales, N. (2008). Comunicación emocional y miedo escénico en radio y televisión. Signo Y Pensamiento27(52), 134 – 144. Recuperado a partir de https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/signoypensamiento/article/view/4583