İnsanlar Neden Vejetaryen Yaşam Tarzını Seçiyor?
Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Rodríguez
Vejetaryen yaşam tarzı giderek daha popüler hale geliyor. Son yıllarda, bunu uygulayan kişi sayısında bir patlama yaşandı. Terime aşina olsak da, bunun gerçekte ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Uluslararası Vejetaryen Birliğine (IVU) göre, vejetaryenlik, diyetin süt ürünleri, yumurta ve bal içerip içermemesine bağlı olarak farklı yöntemlerle, sebzelerden elde edilen gıdalara dayalı bir diyetin uygulanmasından oluşur.
Ancak bu diyet değişikliklerini yapma kararının arkasındaki inançlar ve ilkeler nelerdir? IVU, vejetaryenliğin sadece bir diyet değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı olduğunu belirtir. İlk olarak, vejetaryenliğin nasıl ortaya çıktığına bir göz atalım.
Vejetaryenlik nasıl başladı?
Vejetaryenlik ve vejetaryenlik kavramları ilk kez 1887’de Birleşik Krallık’ta, dünyanın ilk vejetaryen derneği olan Vejetaryen Topluluğu ile ortaya çıktı. O zamana kadar, “bitkisel diyet” terimi, sadece bitki kaynaklı gıdalar yiyenlere atıfta bulunmak için kullanıldı.
Daha sonra Vejetaryen Topluluğu ile aynı ilkelere dayanarak Almanya ve Hollanda gibi diğer ülkelerde dernekler ortaya çıktı. Patlama nedeniyle, 1908’de vejetaryenliği teşvik etmeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir örgüt olan Uluslararası Vejetaryen Birliği kuruldu.
Vejetaryen Kaynak Grubu (VRG) tarafından yapılan bir ankete göre şu anda, dünya nüfusunun% 6,7’sinin vejetaryen olduğu tahmin ediliyor ve giderek daha fazla insan vejetaryen olmaya karar verdiği için bu ideoloji hala büyüyor.
Vejetaryenlik yöntemleri
Uluslararası Vejetaryen Birliği’ne (IVU) göre, insanların seçtiği diyet türüne bağlı olarak vejetaryenliğin bir parçasını oluşturan farklı yöntemler vardır.
- Ovo-vejetaryenlik. İnsanlar vejetaryen diyetleriyle yumurta tükettiklerinde.
- Lacto- vejetaryenlik. Süt ürünlerini diyetlerinin bir parçası olarak tükettiklerinde.
- Ovo-lakto vejetaryenlik. İnsanlar hem yumurtaları hem de süt ürünlerini tükettiklerinde.
- Veganizm. İnsanlar hayvanlardan elde edilen tüm yiyecekleri (bal, süt, peynir ve yumurta) diyetlerinden hariç tuttuğunda.
Motive edici ilkeler
Şimdi vejetaryen yaşam tarzına katılmaya karar veren insanların bu yaşam tarzını seçmelerinin ardındaki ilkelerden bazılarına değineceğiz.
- Sağlık. Sağlıklı ve organik bir diyetin sebzelere dayanan bir diyet olduğunu düşünüyorlar. Eti menünün dışında tutarlar, çünkü onu temel bir gıda olarak algılamazlar.
- Ekolojik nedenler. Bazı vejetaryenler, kapsamlı ve yoğun hayvancılık yöntemlerinin gezegenimizin bozulmasının ana nedenlerinden biri olduğunu iddia ediyorlar. Hayvancılık sektörünün ulaşım endüstrisinden daha fazla sera gazı ürettiğini belirten bir FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) çalışması gibi verilere işaret ediyorlar. Bu nedenle, küresel iklim değişikliğinin ana faktörlerinden biri olacağını düşünüyorlar.
- Din. Bazı dinler vejetaryenlik yaşam biçimini destekler. Buna bir örnek, ineklerin kutsal hayvanlar olduğunu ve saygı duyulmaya değer olduklarını ifade eden Hindu dinidir. Bu nedenle, bunun insan tüketim amaçları için kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar.
- Etik. Diğer vejetaryenler etik nedenlerle böyle olmayı seçiyorlar. Hayvanları yiyecek için öldürmeyi etik dışı buldukları için hayvan haklarını savunuyorlar. Özellikle insan tüketimine (gıda, nesne, giysi vb.) Yönelik ürünler üretmek amacıyla istismarına ve sömürüsüne işaret ediyorlar. Buna ek olarak, bir hayvanın onurlu bir yaşam ve ölüm hakkını savunuyorlar.
Vejetaryen yaşam tarzında başka hangi faktörler devreye giriyor?
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen motive edici ilkeleri dikkate alırsak, vejetaryen bir diyetin sadece beslenmeye dayalı bir şey olarak kabul edilemeyeceğini görebiliriz. Aynı zamanda açıkça bir tutum ve yaşam tarzı. Bir vejetaryenin hayvanları tüketimde kullanmanın başka yöntemlerini de reddetmesi olasıdır – ve fazlasıyla – mümkündür.
Benzer şekilde, vejetaryen bir yaşam tarzını takip eden insanlar belirli aktivitelerden veya belirli yerlere gitmekten yana olmayabilir. Örneğin, menünün sadece etçil olduğu bir restorana, boğa güreşi etkinliğine veya hayvanların sirkler gibi eğlence için kullanıldığı diğer kutlamalara veya etkinliklere gitmekten kaçınacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. Eur J Clin Nutr. 2007;61:1400-6.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.