Logo image
Logo image

İnsan Zihni Nasıl Çalışır?

5 dakika
İnsan zihni nasıl çalışır? Düşüncelerimizi kim yönlendiriyor? Zihin ile beyin aynı mıdır?
İnsan Zihni Nasıl Çalışır?
Son Güncelleme: 16 Kasım, 2023

Felsefenin, psikolojinin ve sinir biliminin çözmeye çalıştığı en büyük gizemlerden biri insan zihninin nasıl çalıştığıdır. Filozof John Locke bir keresinde bir bebeğin zihninin boş bir sayfaya benzediğini söylemişti. Sigmund Freud bu varlığı hidrolik ve elektromanyetik sistemlerin görünmez bir mekanizmasına benzetmiştir.

Bugün Steven Pinker gibi bilişsel psikologlar bize zihnin sinirsel bir bilgisayar olduğunu söylüyor. Bu fikri kavramak, onu beyinden ayırmamızı ve onu bilgi akışını sağlayan ve dolayısıyla sizi tanımlayan bir varlık olarak görmemizi sağlar. Sonuç çıkarmak ve hayatta kalmak için beynin kendisinden, vücuttan ve çevreden aldığımız “enerji” diyebiliriz.

Karmaşık olduğu kadar ilginç de, araştırmaya değer bir konudan bahsediyoruz. Bu yazıda konuyla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız.

“Zihin bir buzdağına benzer. Kütlesinin yedide biri suyun üzerinde kalacak şekilde yüzer.”

– Sigmund Freud –

Zihin ve beyin aynı şey değildir

Zihin, tüm psikolojik süreçlerimizi yürüten varlıktır. Hareket edebilmemiz, öğrenebilmemiz ve etrafımızı saran şeyleri anlayabilmemiz için gerekli olan, birkaçını saymak gerekirse, karmaşık ve harika motivasyonel, duygusal, davranışsal ve algısal sistemler akar.

Şimdi, zihin ve beynin aynı varlık olmadığını açıklığa kavuşturmak önemli. Ancak ikincisi olmadan birincinin var olması mümkün değildir.

Beyin yeterli biyolojik gelişmişliğe ulaştığı anda zihin ortaya çıkar. Perspectives on Psychological Science dergisinde yayınlanan bir çalışmanın açıkladığı gibi , psikolojinin geleceği, zihin ve beynin bağlantılı olarak anlaşıldığı ancak zihnin kendi işlevlerini yerine getirdiği bu vizyona ihtiyaç duymaktadır. İnce farklar nelerdir?

  • Zihin, bilinci ve sonsuz sayıda bilişsel süreci içeren soyut bir varlıktır.
  • Beyin onun biyolojik desteğidir, merkezi sinir sisteminin evrimimizin sonucu olan alanıdır.
  • Zihin, fiziksel ve somut bir yerde değildir, nörolojik ağlar aracılığıyla tezahür eder ve deneyimimiz ve bizi çevreleyen bağlamla olan karşılıklı ilişkimiz yoluyla gelişir.
  • Beyin hastalık geliştirebilir ve travmaya maruz kalabilir; zihin bozuklukları gözlemlenemez. Bu, onları neden ” zihinsel bozukluklar ” olarak etiketlediğimizi açıklıyor ve psikoloji, bu durumları ele alan alandır.
  • Zihin beyni değiştirir. Düşündüklerimiz ve hissettiklerimiz beynin anatomisini ve bağlantısını değiştirebilir. Psikoterapinin kendisi de bunun bir örneğidir. Hint Psikiyatri Dergisi’ndeki bir makalenin belirttiği gibi, terapötik süreçlerin nörolojik evrenimizi değiştirme yeteneği vardır ve bu, travmalarla uğraşırken yaygındır.

Ayrıca bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Zihinsel Minimalizm: Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Bilinçli zihniniz ve bilinçdışı zihniniz: İki çalışma modu

İnsan zihninin nasıl çalıştığını merak ettiyseniz, bunu temelde iki şekilde yaptığını bilmek ilginizi çekecektir: Bilinçli ve bilinçsiz olarak. Ve en büyüleyici olanı da bilinçdışı zihindir, çünkü her gün yaptığınız şeylerin çoğu otomatik olarak onun tarafından gerçekleştirilir.

Psikolojik Bilimler Derneği Dergisi, bu psikolojik yapıya ilişkin hala bazı önyargılar taşıdığımız için bunun sizi biraz şaşırtabileceğine dikkat çekiyor. “Bilinçdışı” terimini düşünmek neredeyse anında Sigmund Freud’un teorilerini akla getiriyor.

Gerçek şu ki bu zihinsel katman, sıklıkla gerçekleştirdiğimiz, aktif ve bilinçli bilgi işlem gerektirmeyen tüm otomatik görevleri bir araya getiriyor. Üstelik Bilincin Sinirbilimi bu mekanizma sayesinde çok basit bir öğrenmeyi bile bünyemize dahil ettiğimize işaret ediyor. Bilinçli ve bilinçsiz zihniniz arasındaki ayrımlar şunlardır:

Bilinçli zihnin işlevleri:

  • Öz farkındalık
  • Çalışan bellek
  • Dürtü kontrolü
  • Karar verme
  • Duygusal öz kontrol
  • Hayal gücü ve yaratıcılık
  • Problem çözümü
  • Mantıksal akıl yürütme ve yansıma

Sezgi, bilinçdışı zihnimizin tüm deneyimlerimizi depolayarak gerçekleştirdiği bir süreçtir. Onun sayesinde belirli zamanlarda hızlı kararlar alıyoruz.

Bilinçdışı zihnin işlevleri

  • Sezgi.
  • Bellek saklama alanı.
  • Uyaranların ilişkilendirilmesine dayanan bazı öğrenmeler.
  • Alınan uyaranların yanı sıra yüz ve desen tanıma gibi bilgilerin otomatik olarak işlenmesi.
  • Alışkanlık işleme ve motor beceriler. Bunun bir örneği yazmayı öğrenmek veya bisiklete binmektir. Yeterince pratik yaptığımızda bu faaliyetler otomatik olarak ve bilinçsizce gerçekleştirilir.

Ayrıca bu yazımızı da keşfedin: Sándor Ferenczi, Psikanalizin Babası

İnsan zihninin nasıl çalıştığına dair teoriler

Bilim hala insan zihninin nasıl çalıştığını tam olarak bilmiyor. Bu konuyu çok çeşitli yaklaşım ve bakış açılarıyla tartışmaya devam ediyoruz ve uzmanlar net ve kesin bir fikir birliğine varamıyor. Mesela Stephen Pinker’ın How the Mind Works adlı kitabıyla ilgili yaşananları hatırlayabiliriz.

Bilişsel bir bilim adamı olan bu deneysel psikoloğun tezleri, birçok profesyonel meslektaşının heyecanını artırdı. Zihnin ne olduğu ya da nasıl çalıştığı konusunda fikir birliği yoktur. Bu nedenle konu hakkında az çok genel bir fikir edinmek için konuyu çevreleyen farklı teorilere göz atacağız.

Hesaplamalı teori

Zihnin hesaplamalı modeli, Noam Chomsky’nin teorisinden ve onun üretken dilbilgisinden başladı. Bu ünlü dilbilimciye göre, hepimizin genç yaşlardan itibaren dili öğrenmedeki kolaylığı açıklayan doğuştan gelen kurallar var. Bu kurallar, sembolleri tanıma konusundaki doğal ve otomatik yeteneğimizden başlayacak.

Bu boyutta zihin bir bilgisayar olarak değil, karmaşık sembolleri yöneten bir sistem olarak görülür. Aslında Alan Turing’in o dönemde yaptığı makineyle kıyaslanabilir.

  • Hesaplama, aldığımız her uyaranı ifade eden ve işleyen, ona anlam veren bir dizi kuraldır.
  • Bu modele göre insan zihninin çalışma şekli, sürekli semboller yaratan bir cihaza benzer. Onlar sayesinde dünyayı anlıyor ve onun içinde hareket ediyoruz.

Bilgi işleme teorisi ve zihnin nasıl çalıştığı

Bilgi işleme teorisi, insan zihnini, tüm bilgilerin kaydedildiği, kodlandığı ve depolandığı bir bilgisayar olarak tanımlar. Peter H. Lindsay ve Donald A. Norman’ın İnsan Bilgi İşleme (1972) gibi kitapları, insanları temelde bilgiyi işlemekle sınırlı varlıklar olarak görerek bilişsel psikolojinin temellerini attı.

  • Bu teoriye göre zihin yazılım, beyin ise donanımdır.
  • Bu bakış açısına göre en belirleyici aşama, bir uyarı aldığımız an ile tepki verdiğimiz an arasında yer alır. Her bir bilgi, duygu veya deneyim parçasını detaylandırma ve ele alma şeklimiz belirleyicidir.

Modüler zihin teorisi

İnsan zihninin nasıl çalıştığına dair bir hipotez daha, Steven Pinker’in kitabında ortaya koyduğu ve psikolojide uzun bir geleneğe sahip olan hipotezdir. Modüler teoriye göre zihin, farklı uzmanlaşmış yapılarda modüller halinde düzenlenmiştir.

Bu model evrimsel psikolojiden yararlanıyor ve vücudumuz gibi zihnin de evrimin sonucu olduğunu söylüyor. Zamanla çevreye daha iyi uyum sağlamak için yeni zihinsel alan ve yetenek koleksiyonlarını bütünleştiririz.

Ne düşündüğümüz başımıza ne geleceğini belirler. Bu nedenle eğer hayatımızı değiştirmek istiyorsak zihnimizi genişletmemiz gerekiyor.

-Wayne Dyer-

Zihnin nasıl çalıştığı hakkında daha fazlasını biliyoruz, ancak keşfedilecek daha çok şey var

Bilimsel araştırmalar beyin ve zihinle ilgili pek çok gizeme ışık tutmuş olsa da, geriye kalanlar, elimizdeki cevapların çok ötesindedir. Zihinsel evren maddeden yoksundur. Bu, kafatası boşluğunun içindeki bir nöron ağı değil. Bu, biçimsiz ama o kadar güçlü bir boyut ki kim olduğumuzu ve gerçekliği işleme biçimimizi tanımlıyor.

Önümüzdeki yıllarda daha fazla verinin netleşmesi ve uzman topluluğunun daha büyük bir uyum yakalayıp bize daha kesin açıklamalar sunması çok muhtemel. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alamia, A., Orban de Xivry, J.-J., San Anton, E., Olivier, E., Cleeremans, A., & Zenon, A. (2016). Unconscious associative learning with conscious cues. Neuroscience of Consciousness2016(1). https://academic.oup.com/nc/article/2016/1/niw016/2757136
  • Bargh, J. A., & Morsella, E. (2008). The unconscious mind. Perspectives on Psychological Science: A Journal of the Association for Psychological Science3(1), 73–79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440575/
  • Barrett, L. F. (2009). The Future of Psychology: Connecting Mind to Brain. Perspectives on Psychological Science4(4), 326-339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763392/
  • Desbordes, G., & Negi, L. T. (2013). A new era for mind studies: training investigators in both scientific and contemplative methods of inquiry. Frontiers in Human Neuroscience7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24204340/
  • Koch, C., Massimini, M., Boly, M., et al. (2016). Neural correlates of consciousness: progress and problems. Nature Reviews Neuroscience, 17, 307–321.  https://www.nature.com/articles/nrn.2016.22#citeas
  • Malhotra, S., & Sahoo, S. (2017). Rebuilding the brain with psychotherapy. Indian Journal of Psychiatry59(4), 411–419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806319/
  • Pinker, Steven (2014) How the Mind Works. Brilliance Audio; Unabridged edición.
  • Ruggiero, G. M., Spada, M. M., Caselli, G., & Sassaroli, S. (2018). A Historical and Theoretical Review of Cognitive Behavioral Therapies: From Structural Self-Knowledge to Functional Processes. Journal of Rational-emotive & Cognitive-behavior Therapy36(4), 378-40. https://link.springer.com/article/10.1007/s10942-018-0292-8
  • Thierry, M. P. (2009). Metacognición: mente y cerebro. Boletín de filología44(2), 263-275. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-93032009000100010