Logo image
Logo image

Zihinsel Minimalizm: Nedir ve Faydaları Nelerdir?

4 dakika
Kontrolsüz düşünce ve duyguların fazlalığı sizi hem bunaltabilir hem de felç edebilir. Bununla birlikte, zihinsel minimalizm uygulamak, temel şeylere odaklanmanıza yardımcı olur.
Zihinsel Minimalizm: Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Muhtemelen minimalizmi duymuşsunuzdur. Çünkü sadece gerekli olan şeylerle yaşamaya yönelik hareket giderek daha popüler hale geliyor. Genel olarak, bu terim ortamların ve maddi eşyaların organizasyonu ile ilişkilidir. Ancak zihinsel minimalizm adı altında psikolojik alana da uygulanabilir.

Bunu uygulamaktan fayda sağlayıp sağlayamayacağınızı görmek için kendinize şu soruyu sorun: Genellikle kafanızda biriken fikir ve düşüncelerin sayısı karşısında bunalmış veya engellenmiş hissediyor musunuz? Bunları halletmek için nasıl önceliklendireceğinizi bilmediğiniz çok sayıda bekleyen göreviniz mi var? Sık sık kafanız karışıyor, stresli veya endişeli mi hissediyorsunuz? Eğer öyleyse, zihinsel minimalizm size çok yardımcı olabilir.

Zihinsel minimalizm

Minimalizm, “az, çoktur” mottosuna dayanır. Ancak bu, nesneleri rastgele veya sadece onlardan kurtulmak için ortadan kaldırmak anlamına gelmez. Gerçekte amaç, neyin gerçekten önemli ve anlamlı olduğunu seçmek ve bunların hayatınıza ne katacaklarına karar vermektir. Bu sayede alan açabilir, daha düzenli ve işlevsel ortamların keyfini çıkarabilirsiniz.

Aynı çizgiyi takip ederek fikri psikolojik düzleme aktarabiliriz. Bu zihinsel minimalizmdir. Bir düzen oluşturmayı, fikirlerinizi yapılandırmayı ve hangi düşüncelerin sizin için yararlı olduğunu ve hangilerinin yararlı olmadığını belirlemeyi ima eder. Sonuç olarak, iç huzuru elde edersiniz ve zorluklarla daha iyi yüzleşebilir ve kararlar verebilirsiniz.

Nihayetinde bu, yalnızca ilgili olana odaklanmanıza izin veren ve kendinizi gereksiz şeylerle bunaltmayan veya dikkatinizi dağıtmayan bir tür zihinsel hijyen yaratmak ve sürdürmekle ilgilidir. Ancak, hepimiz her dakika çok büyük miktarda uyaran aldığımız hızlı tempolu bir dünyada yaşadığımız için bu kolay bir iş değildir. Aslında, uygulama ve özveri gerektirir.

Zihinsel minimalizm nasıl uygulanır?

Zihinsel minimalizmi uygulamak için bir dizi adım ve tekniği takip edebilirsiniz. İşte en önemlileri:

Some figure

Düşüncelerinize göz kulak olun

İlk olarak, bölgeyi incelemeniz gerekir. Ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

İlginçtir ki, çoğu zaman zihninizin içeriğinin gerçekten farkında değilsinizdir. Aslında, büyük ölçüde fark edilmeden oluşma eğilimindedirler. Ayrıca bir araya toplanma, zihninizi karıştırma ve düzgün çalışmanızı engelleme eğilimindedirler.

Bu nedenle, onları yargılamadan gözlemlemeye alışmalısınız. Aslında, amacınız sadece ne olduklarının farkına varmak olmalı.

Dikkati seçin ve yönlendirin

Bir sonraki adım, zihninizin içeriğini belirlemektir. İlgili ve olumluyu, sizi geride tutan vazgeçilebilir olanlardan ayırmanız gerekir.

İlk olarak, dikkatinizi yapıcı düşünce ve duygulara odaklayarak, onları genişletebilir ve önceliklendirmeye alışabilirsiniz. Bu şekilde, negatif veya sınırlayıcı inançlarla ilgili içsel diyaloğunuzun gücünü azaltırsınız. Ayrıca, onlarla savaşmak yerine onları ortadan kaldırmaya çalışın. Bu, tutmak istediklerinizi beslemekten çok daha etkilidir.

Bu, öncelik vermenize yardımcı olur. Gerçekten de, her düşünce ve fikirle uğraşamazsınız ve hayatınızın her yönünü kontrol altında tutmak mümkün değildir. Ancak, neyin gerçekten önemli olduğunu biliyorsanız, zihinsel alanınızı temizlersiniz. Ardından önceliklerinizi bilerek zamanınızı daha iyi organize edebilirsiniz.

Herkesin hiyerarşisi kendine özgü ve kişiseldir. Bu anlamda, herhangi bir sosyal dayatmanın etkisine bir son vermeniz iyi olur. Örneğin, bazı insanlar için ekonomik istikrar şarttır. Öte yandan, diğerleri için manevi refah veya uyumlu sosyal ilişkiler daha yüksek bir öncelik olacaktır. Sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu bulmanız ve onunla ilgilenmeniz gerekir. Gerisi bekleyebilir.

Farkındalık pratiği yapın

Zihninizi yönlendirmek gönüllü ve aktif bir eylemdir. Aslında bu doğal olarak gerçekleşmez, en azından başlangıçta. Genellikle insanlar zihinsel olarak geçmiş ve gelecek arasında gidip gelirler ve çılgınca bir fikirden diğerine atlarlar. Bu eğilimi tersine çevirmek için, farkındalık uygulamanız gerekir.

Şimdiki ana, yaptığınız eylemlere veya deneyimlediğiniz hislere odaklanın. Zihniniz diğer istenmeyen düşüncelere kaydığında, onu yönlendirin.

Basitleştirin ve somutlaştırın

Zihinsel minimalizm, basitleştirmekten, kendinizi gereksiz ve boş olandan kurtarmaktan ve esas olanla kalmaktan ibarettir. Bu bağlamda, fikirleri belirtmeyi ve bunları birkaç kelimeyle özlü bir şekilde ifade etmeyi öğrenmeniz gerekir.

Bu, zihinsel alanı boşaltmanıza ve ileriye doğru daha net bir yola sahip olmanıza yardımcı olur. Bunu başarmak için yazmaya başvurmak isteyebilirsiniz. Nasıl hissettiğinizi, ne için endişelendiğinizi ve neyi başarmak istediğinizi yazın. Bu soruları en somut ve kesin şekilde cevaplamaya çalışın. Bu süreçte, kafa karışıklığından ve dikkat dağınıklığından kurtulacak ve daha fazla zihinsel organizasyon kazanacaksınız.

Aldığınız bilgilere dikkat edin

Son olarak, özümsediğiniz bilgileri düzenlemeyi ve bunu nasıl yaptığınızı öğrenmek son derece olumludur. Bunun nedeni, çok fazla veri ve uyarımın, özellikle de kaliteli değilse, sizi engelleyebilmesidir. Bu nedenle zihninizi ne ile besleyeceğiniz konusunda seçici olmalısınız. Bu aynı zamanda sosyal ilişkileriniz için de geçerlidir.

Bu hızlı dünyada, bir uygulamadan diğerine atlamak, bilgiyi saniyenin onda biri kadar sürede almak ve hiçbir zaman gerçekten dikkatinizi odaklamamak yaygın bir durumdur. Üstelik bu tür alışkanlıkları gerçek hayatta günlük hayatınıza aktarmak çok kolaydır. Bu zararlıdır. Bu nedenle sosyal medyadan uzaklaşmak ve zamanınızı okumak ya da resim yapmak gibi diğer egzersiz türlerine harcamak, iç huzurunuz için çok daha faydalı olabilir.

Some figure

Zihinsel minimalizm bir huzur kaynağıdır

Mutluluğu neşeyle karıştıranlar var. Ancak, mutluluğun aslında huzurla daha çok ilgisi vardır. Gerçekten de zihniniz temiz, sakin ve düzenli olduğunda, daha yüksek düzeyde yaşam doyumu yaşamak çok daha kolaydır.

Bu nedenle kendinizi stresli, bunalmış ve günlük rutininizle başa çıkamıyor hissediyorsanız, zihinsel minimalizmi uygulamakta tereddüt etmeyin. Çünkü her şey dahili olarak düzenlendiğinde, çevrenizin talepleriyle çok daha fazla başa çıkacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lloyd, K., & Pennington, W. (2020). Towards a theory of minimalism and wellbeing. International Journal of Applied Positive Psychology, 1-16.
  • Cappetto, M. (2020). The Impact of Minimalism on Health and Relational Satisfaction: Understanding Minimalism Through a Medical Family Therapy Lens (Doctoral dissertation, The University of Akron).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.