Logo image
Logo image

Illich Yasası ve Negatif Verimlilik

3 dakika
Bu makalede Illich yasası ve negatif verimlilik hakkında her şeyi öğrenin.
Illich Yasası ve Negatif Verimlilik
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 19 Temmuz, 2021

Illich yasası, belirli sayıda çalışma saatinden sonra verimliliğin önemli ölçüde azaldığını belirtir. Bu yasa, işimizde dikkatimizi sürdürmekte zorlandığımız ve hata yapmaya başladığımız bir nokta olan “negatif üretkenlik eşiğini” ifade eder.

Araştırmacılar üretkenliği incelemekle çok ilgilendiler. Tarih boyunca çalışma dünyası ekonomik ve politik amaçlara göre örgütlenmiştir. Ancak, özünde insan olduğumuzu her zaman akılda tutmak önemlidir. İnsanlar bu faktörü uzun süre küçümsedi ve şimdi bunun sonucunu görüyoruz: Ekonomik üretkenlikte bir düşüş yaşanıyor.

İnsanlar her zaman üretkenliğe ulaşmanın en iyi yollarının ne olduğunu merak etmişlerdir. Bu nedenle insan faktörünü dikkate alan çoklu teoriler ortaya çıkmıştır. Bireyin potansiyelini ve motivasyon gibi bilişsel yeteneklerini kapsadığı için bu faktörü denetleyemeyiz. Illich yasası böyle ortaya çıktı.

Ivan Illich: Illich Yasasının yaratıcısı

Illich yasasının yaratıcısı Ivan Illich, Hırvat-Avusturyalı bir filozoftu. Deschooling Society adlı kitabını yayınladıktan sonra ünlendi. Bu kitabında eğitim sistemini eleştirdi. Her zaman kendi kendine öğrenmeyi, bilgi edinmenin ve kişinin kendini uygun şekilde eğitmesinin bir aracı olarak ve konuşmayı da analizi teşvik etmek için bir araç olarak destekledi.

“Beceri öğretmenleri, lisansların değerine olan inançla kıt hale getiriliyor. Sertifikasyon bir tür piyasa manipülasyonu oluşturur ve yalnızca eğitimli bir zihin için makuldür.”

– Ivan Illich

1980’de Ivan Illich, Illich Yasasını yarattı. Bu süre zarfında Pennsylvania Eyalet Üniversitesinde profesördü. Birkaç çalışmadan sonra, belirli sayıda çalışma saatinden sonra verimliliğin düştüğü sonucuna varmıştır.

Illich yasasının temel önermesi budur. Başka bir deyişle, bu düşünür, arka arkaya birkaç saat boyunca sürekli çalışmanın düşük üretkenlik ile sonuçlandığını tespit etti. Temel olarak, daha fazla süre çalışmak, daha yüksek üretimle doğru orantılı değildir. Aslında tam tersi geçerlidir: Çok fazla saat çalışmak kişiyi boğabilir ve tamamen tıkanmaya yol açabilir.

Some figure

Illich yasası

Illich yasasına göre anahtar, çalışma ve dinlenme zamanını uygun şekilde düzenlemektir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir kişi iki saatte bir çift ayakkabı yapar. Ancak 12 saat üst üste çalışırlarsa 6 çift ayakkabı yapamaz. Neden? Çünkü belli bir süre sonra verimi azalmaya başlar.

Sonuçta, kişi beklenen 6 çift ayakkabı yerine 4 çift ayakkabı yapmış olacak. Başlangıçta 2 saat süren iş, daha sonra 3 saat alacak ve saatler geçtikçe daha fazla zaman almaya devam edecektir. Ayrıca, yapılan son ürünlerin kusurlu olması da çok muhtemeldir.

Entelektüel çalışma söz konusu olduğunda durum daha da kritik olabilir. Ancak hem fiziksel hem de entelektüel çalışmalarda durmadan çalışmak zihinsel yorgunluğa yol açar. Bu zamanla uzarsa, kaygı, depresyon ve sinirlilik de kendini gösterebilir.

Some figure

Verimli çalışmak

Illich yasası, dinlenme ile dönüşümlü çalışmanın yorgunluktan kaçınmanın en iyi yolu olduğunu belirtir. Bunun için “zaman aralıkları” denen bir şey önerir. Bu “aralıklar”, yorgunluğun bireyin performansını tehlikeye atmaması için zamanı düzenlemenin yollarıdır.

Üç ana zaman aralığı aşağıdaki gibidir:

  • Her 10 dakikalık çalışmadan sonra 2 dakikalık bir duraklama. Birçok kişi bunun oldukça kısa bir süre olduğuna inansa da, bu zaman aralığının çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. 10 dakika içinde, iş yükü çok fazla değilse, tüm bilişsel kapasiteler maksimum potansiyellerine geri döner.
  • Her 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakikalık bir duraklama. Bu, iyi bilinen Pomodoro Tekniğine karşılık gelen bir üretkenlik aralığıdır. Nitekim, birçok insan bu tekniğin gerçekten iyi çalıştığını doğrular.
  • Her 12 dakikalık çalışmadan sonra 12 dakikalık bir duraklama. Mekanik ve sıkıcı görevler için çok etkili olduğu kanıtlanmış bir zaman aralığıdır.

Çoğumuz uzun saatler çalışmaya alıştığımız için bu zaman aralıklarını uygulamak başta zor gelebilir. Sadece bunun bir alışkanlık meselesi olduğunu unutmayın. Kısa sürede rutininizin bir parçası olacaklar. Sizi onları uygulamaya motive edebilecek bir şey, uzun bir çalışma gününden sonra ne kadar üretken olduğunuzu değerlendirmektir. Ertesi gün, bir zaman aralığı uygulayın ve sonra aynı şeyi yapın. Ardından, her iki sonucu da karşılaştırın. Sizi şaşırtabilirler!

“Bir toplumun ve kültürünün kalitesi, işsizlerinin durumuna bağlı olacaktır.”

– Ivan Illich

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.