İhanet Yarasını İyileştirmek
İhanet, yaşayabileceğimiz en acı verici deneyimlerden biridir. İhanet eden kişinin ortağınız, bir arkadaşınız ya da bir aile üyeniz olup olmadığı önemli değildir. Birisi güveninizi yıkarsa, iyileşmesi uzun zaman alacak bir yara açar. Bazen bu yara hiç kapanmaz. Ve hepimiz biliyoruz ki, size ihanet eden kişiye güvenmeye çalışırsanız, yaranız daha da büyür.
Ancak, her hayal kırıklığını ihanet kategorisine sokamazsınız. Gerçek şu ki, insan olarak hepimiz bazen birbirimizden koparız. Koşulları belirleyemediğimiz ve sevdiğimiz insanları hayal kırıklığına uğrattığımız zamanlar da olabilir.
“Bize küçük şeylerle ihanet eden insanlara, büyük şeylerle ihanet edenlerden daha kötü davranırız.”
– François de La Rochefoucauld
Ama bize gerçekten zarar veren ve iz bırakan ihanet, insanların kazara yapmadığı türden ihanetlerdir. Bunu yaparken yanlış olduğunu ve tamamen bencilce davrandıklarını bilirler. Size bir şey hakkında güven veren biri, gerçek ortaya çıktığında farklı davranırsa, size ihanet ettiğini düşünebilirsiniz.
Farklı ihanet çeşitleri
Birden fazla tür ihanet vardır. Bir yandan, kendinize ihanet vardır. Diğer yandan, insanların size yaptıkları. Çoğu insan bunun üzerine düşündüğünde aklına sevgi gelir, ama ihanetle alakalı tek şey bu değildir.
İhanetin tüm çeşitleri iki ortak şey paylaşır. Birincisi: bir kişi tarafından önceden açıkça ya da örtülü olarak kurulmuş bir şeyden kopma. İkincisi: diğer kişinin güveninden faydalanmak.
İnsanlara ihanet ettiğimizde, umutlar ve vaatlerle birlikte anlaşmalara ve beklentilere de ihanet ederiz. İnsanlara sözlerimiz ve eylemlerimizle ihanet ederiz.
İhanete uğramış olan herkes bunun acı tadını almıştır. Kişi kendini değersiz ve kandırılmış hisseder. Düşünceleri, duyguları ve beklentileri tamamen göz ardı edilmiştir. Diğer kişinin oyunlarında bir nesneden başka bir şey olmamıştır. Başka bir deyişle, diğer kişi onu nesneleştirdi ve kullandı. Bu yüzden ihanet büyük acı verir ve derin bir iz bırakır.
İhanetin üstesinden gelmek
İhanetin en zehirli etkisi, aldatılmış olan kişinin güvenini derinden kırmaktır. Bu sadece size değil, başka insanlara da olabilir. Başka bir kişinin iki yüzlülüğü ile karşılaşmak, genellikle kendi başına iyileşmeyen çok ağır bir darbedir. Bu yüzden ihanetin üstesinden gelmenin bir yolunu bulmak çok önemlidir. İşte bunu yapmanın bazı anahtarlarını aşağıda sizlere sunuyoruz:
- Durumu değerlendirin. İhanete tam olarak neyin yol açtığını anlamak önemlidir. Özellikle kasten aldatıp aldatmadıklarına dikkat etmelisiniz. Niyet gerçekten önemli.
- Kendinizi suçlamayın. İhanete uğramış kişi kurban da olsa, çoğu zaman olanlar için kendini suçlar. Kendine sürekli aptal olduğunu tekrarlar ve böylece daha da üzülür. Ama bir başkasının yaptığı şeylerin sorumluluğunu almamalısınız. Kendinize iyi davranın.
- Olanları kabul edin. Olanları inkâr etmeye çalışabilirsiniz. Ama bu şekilde ilerlemeyeceksiniz. En iyi şey olanı kabul etmek ve bunun bir çözümü olup olmadığını anlamaktır.
- Kendinize zaman verin. Zamanla ihanetin izleri sizi terk edecektir. İlk şoku aşmak ve neler olduğu hakkında daha net bir görüş edinmek için kendinize zaman ayırmanız iyi olur.
- Bir denge oluşturun. İnsan bazen hata yapar. Bunu hiç bir zaman unutamaz. Zor olsa da, elimizden geldiğince denge oluşturmak gerçekten önemlidir.
- Affetmenin yolunu arayın. Affetmek, hiçbir sonuç almadan olanları kabul etmek anlamına gelmez. Ayrıca hiçbir şey olmamış gibi davranmak anlamına da gelmez. Kendinizle daha barışık olmak ve geçmişi geçmişe bırakmayı öğrenmekle ilgilidir.
İhanet her zaman yutması acı bir hap gibidir. Fakat her zaman ömür boyu sürecek bir travmaya yol açmaz. İhanete uğradığınız zaman yapmanız gereken ilk şey, dengenizi geri kazanmaya çalışmaktır. İleriye gitmenin tek yolu budur. Başka bir kişinin eylemlerinin hayatınızın geri kalanını olumsuz etkilemesine izin vermeyin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.