Herkesi Memnun Etmeye Çalışmak Yalnızca Vakit Kaybıdır

Herkesi Memnun Etmeye Çalışmak Yalnızca Vakit Kaybıdır

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2017

Herkesi memnun etmeye çalıştıkça kendimizi beğenmemeye başlıyoruz. Kendimize hayır derken, başkalarına kaç defa evet dediğimizi hatırlıyor muyuz? Bir başkasını mutlu edebilmek için kaç kere kendi arzu ve hislerimizi feda ettik?

Muhtemelen bunu hayatımız boyunca birçok kez yapmışızdır çünkü başkalarını düşünmek ve kendimizi düşünmek arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu durumun çok gereksiz ve tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

Bazen, bize zarar veren bir şeye hayır demek çok zor olabilir. Sesimiz titreyebilir, hatta göz temasından da kaçınabiliriz. Buna rağmen, fikirlerimizi nasıl savunacağımızı öğrenmemiz gerekir.

HAYIR demek istediğiniz şeylere EVET demeyin

Psikolog Walter Riso ‘kendine güven’ kavramını şu şekilde tanımlıyor:

“Kendine güvenmek, bir kişinin farklı görüşünü ifade etmek, zıtlıklarla karşı karşıya kalındığında itaatkar bir düşünce sunmamak, itaatkar davranmamak, kendi doğrularını savunmak ve saldırgan davranmadan kendi ilkelerini savunmak için HAYIR diyebilme yeteneğidir.

Kendine güvenen kişi, başkalarının haklarını ihlal etmeye çalışmadan kendi fikirlerini belirtme cesareti olan kimsedir.”

İsteğimizi manipüle ettiğimizde, kendimiz için olumsuz sonuçlar doğuracağını bilsek de bir şeyleri reddetmekten korkarız. Bunu yapmak çok zararlıdır, bizi mutsuzluğa mahkum eder, tatminsiz bireyler olmaya zorlar, kendimize çok kızmamıza, görüş ve düşüncelerimize değer vermemenin hayal kırıklığını yaşamamıza neden olur.

Birisi size kötülük yaptığında özünüzden vazgeçmeyin, sadece dikkatli olun

Bir gün, bilge bir öğretmen, boğulmakta olan bir akrep gördü ve onu sudan çıkarmaya karar verdi ancak bunu yapmaya çalışırken akrep onu soktu. Ağrı nedeniyle öğretmen akrebi elinden düşürdü. Suya yeniden düşen akrep tekrar boğulmak üzereydi. Öğretmen onu ikinci kez almaya çalıştı ve akrep onu tekrar soktu. Olanları gören bir başkası sordu:

– Afedersiniz ama çok inatçısınız! Görmüyor musunuz ona her yardım etmeye çalıştığınızda sizi sokuyor?

Öğretmen cevap verdi:

– Sokmak akrebin doğasında vardır. Benim doğamda ise yardım etmek var.

Ardından, birkaç yaprağın yardımıyla öğretmen akrebi tutarak onun hayatını kurtardı.

Birisi size acı çektiriyor diye özünüzden vazgeçmeyin. Sadece temkinli olun. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü, sizin probleminiz değildir.

Birisi bizi incitti diye içimizden gelenleri değiştirmemeliyiz. İstek ve fikirlerimizi durumlara göre uyarlamayı bilmemiz gerekiyor.

Aynı zamanda, başkalarına karşı olan duygularımızı gözden geçirirken sezgilerimizi dinlemek de bir çözüm değildir. Çaba göstermeliyiz ve beklentilerimizi bizde kötü hisler uyandırmayacak şekilde yönetmeliyiz.

Kendimize güvenmenin ve kendimizi korumanın kötü hissetmemizi gerektiren bir şey olmadığını bilmeliyiz çünkü genellikle reddedilme ve insan kaybetme korkusu bizi engelleyen temel şeylerdir. Örneğin, bir iş başvurusu yaparken, gerek olmayan kişisel bilgileri paylaşmayı reddedebilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur.

Dediğimiz gibi, dünyadaki herkesin memnun olması için çabalamanın maliyeti yüksektir çünkü öz saygımızın ve kararlılığımızın zayıflamasına neden olur. Bu yüzden kendimizi korumalıyız ve özümüze sahip çıkmak için ve gereksiz yere incinmemek için önlemler almalıyız. Bunun anahtarı gerektiğinde HAYIR demeyi bilmektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.