Hepimizin Hayatta Karşılaştığı 7 Yaygın Zorluk
Hayat zorluklarla doludur ve hiçbirimiz bunlardan muaf değiliz. Karşılaştığımız durumlar, çoğu zaman hayal kırıklığıyla sonuçlanan ciddi zorluklar getirir. Kendi mutluluğunu arayanlar, bu zorlukları aşıp gelecekteki hayatlarını daha iyiye götürmeyi başarabilirler.
Her birimizin bireysel durumu farklı olmasına rağmen, hayatta çoğumuz için sıkıntı ve zorluk çıkaran yaygın durumlar vardır; bunlardan bir şeyler öğrenir ve güçleniriz.
“Hayatın getirdiği kütüklerden kulübemi inşa ettim.”
Yaygın deyiş
1. Aile ilişkileri
Ne yazık ki herkes istikrar ve sığınak bulmak için kendi evime güvenemez. Birçok ev ortamı olumsuz ve zehirli ortamlar olabilir. Eğer çok iyi bir ortamda yetişmemiş kişilerdenseniz, umutsuzluğa düşmeyin, geleceğinizi yeniden şekillendirme gücüne sahipsiniz. Kendi evinizde sağlıklı, istikrarlı ve sevgi dolu ortam oluşturmaya odaklanın.
2. Aşkta hayal kırıklıkları
Çok az insan ilk denemede hayatlarının aşkını bulduğunu ve her şeyin beklendiği gibi gittiğini söyleyebilir. Çoğu kişiyse birden fazla romantizm ve hayal kırıklığı yaşamışlardır.
Aşkta aldatılmak bizi güvensizliğe sevk edebilir, fakat korkuya teslim olarak bize uygun bir partner bulma olasılığından kendimizi mahrum etmiş oluruz.
Bu yüzden bundan kaçınmak önemlidir; bir ayrılığın ardından kendinizi kurban gibi görmeyi seçmeyin. Aşka sırtımızı dönmek, onun hayatımıza getireceği bütün olumlu şeylerden gönüllü olarak vazgeçmek anlamına gelir.
3. Arkadaşlıklarda hayal kırıklığı
Kimin size arkadaş gibi davranmak yerine, huzurunuzun dakikalarını çalan zehirli bir arkadaşı olmamıştır ki? Bunun acı verici olduğunun farkına varmanın yanı sıra, şüphesiz bu hayatımızdaki birçok “batan kıymıktan” biri haline gelir.
Hayal kırıklıklarınızdan ders alın, fakat gerçek bir arkadaşa sahip olmanın sıcaklığına ve yakınlığına sırtınızı dönmeyin. İstikrarımızın temel ve gerekli unsurlarından birisi sosyal ilişkilerdir.
4. Akademik ve kariyer hayal kırıklıkları
Akademik ve kariyer hayal kırıklıkları kendimizi sorgulamamıza yol açar ve öz güvenimize zarar verebilir. Örneğin bir hedefe ulaşacağınızı düşünüyordunuz ve ulaşamadıysanız bunu bir başarısızlık olarak görebilirsiniz.
Moralinizi bozmak yerine bu durumları ders alma ve gelişim için fırsat olarak değerlendirin. Kendinizi yeterince zorladınız mı? Konsantre olurken sorun yaşadınız mı? Aynı anda çok fazla şeyle mi ilgilendiniz? Şüphesiz hayal kırıklığınızı çevreleyen durumu analiz ederseniz, daha iyi organize olmak ve geçmişte aldığınız sonuçları geliştirmek için neler üzerinde çalışmanız gerektiğini görüp anlayabilirsiniz.
“Vücut, sağlıksız şeyler yiyip onları enerjiye dönüştürebiliyorsa, ruh da kalbin olumsuz deneyimleriyle aynısını yapabilir. Bir insan her şeyden ders çıkarabilir.”
Oscar Wilde
5. Sağlık sorunları
Ne yazık ki sağlığın kıymeti kaybedilene dek bilinmez. Ancak kendimizi zayıf gördüğümüzde, sağlıklıyken niçin bu kadar çok şikayet ettiğimize hayret ederiz. Fakat sağlık problemleri bizim hayatta neyin gerçekten önemli olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
6. Ekonomik sorunlar
Ekonomi bugünlerde çok da iyi gitmiyor ve bu durum bazı insanlar için daha da zor. Ekonomik krizde olmayabilirsiniz, fakat birikimlerinizin nasıl eriyip gittiğine şahit oluyorsunuz.
Bu zor bir durum, çünkü hayatın diğer alanlarını da etkiliyor. Belki de bu sorunla daha yeni karşılaştınız ve zamanla maddi birikimlerinizin değerini daha iyi anlayacak ve önceden plan yapmayı öğreneceksiniz.
7. Varoluşsal kriz
“Kim olduğumu bilmiyorum” ya da “Nereye gidiyorum?” tipi sorular ve duygular sürekli aklımızdan geçer durur. Endişelenmeyin, şüphe yok ki fırtınadan sonraki sakinliğin tadını çıkaracaksınız. Çözmek için çabaladığınız bu sorular size ders verecek, sizi daha maceracı yapacak ve sizi gerçekle karşılaştıracaktır.
Bütün hayal kırıklıklarında.. gözlerinizi tam önünüzdeki yoldan ayırmayın. Kendinizi öfkeyle değil güçle doldurun. Kendinize sağlam bir duygusal bir hücre, sağlam temelleri olan bir kale inşa etme yoluna gireceksiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.